Dla mnie przejzystosc wcale nie musi byc zwiazana z iloscia gory pasma. Na przejzystosc bezposrednio wplywa szybkosc, rozdzielczosc, poprawny ADSR. Szybki attack, release, decay oraz duza rozdzielczosc - dodatkowo polaczona z precyzja w tworzeniu holografii to dla mnie wlasnie jest przejzystosc. Czy gory pasma bedzie ilosciowo duzo czy malo ma dla mnie drugorzedne znaczenie w konteskscie przejzystosci. Przykladowo takie sluchawki jak AudioTechnika W5000 wcale tej gory duzo nie maja, albo tez JVC DX1000 a brak przejzystosci lub mala przejzystosc to ostatnia cecha jaka bym im zarzucil, jest wrecz odwrotnie.
Jezeli musisz sie do nich przyzwyczajac to mysle, ze to moze nie byc "Twoj sposob prezentacji". Dla mnie HD800 byly ulga po przygodach z Grado i wyraznym krokiem w przod po K701. Nie musialem kompletnie sie do nich przyzwyczajac.
>> Max, 2009-10-03 13:17:11
Jeszcze jedno. Sennheisery, obojetnie czy HD 600 czy 800 kasuja Beyery w roku i popie. Tu nie mam najmniejszych watpliwoci. Tam gdzie potzrebny jest power, potega i dynamika DT 880 sa przez Sennki zjedzone jak dla mnie. Szkoda tylko, ze takiej muzy nie slucham...
Ani ja takiej nie slucham. Najwieksze zalety HD800 to wlasnie przejzystosc, klarownosc, szybkosc, rozdzielczosc, precyzja i wielkosc przestrzeni. Dynamika wcale moim zdaniem nie jest ich najmocniejsza strona. Elektronika i akustyczny jazz, muzyka operujaca na efektach przestrzennych to glowne gatunki ktorych slucham. Dodatkowo klasyka. Dla mnie sprawdzaja sie w tym swietnie. Przede wszystkim takze w hybrydach jazzu i elektroniki gdzie Grado nie do konca mi pasowaly.
Pod wzgledem dynamiki mysle, ze Grado sa lepsze albo np. Ultrasone lub CAL :) Generalnie - po prostu sluchawki zamkniete.
Przejscie z ilosci gory takiej jak w DT 880 moze byc bolesne jezeli jest sie przyzwyczajonym. DTki To sa sluchawki raczej studyjne (nie do monitoringu tylko realizacji) i gory w nich jest ponad norme. Podobnie w K701 lub Grado. Jezeli dla Ciebie jasnosc/ilosc gory jest kluczowa to mysle, ze chocbys walczyl z Senkami nie wiadomo ile - nigdy do konca nie bedziesz zadowolony - mimo, ze HD800 sa bardzo przezroczyste i wrazliwe na zrodlo. Przykladowo Metronome C1, EMU1212m i DIY DAC - 3 bardzo rozne sposoby grania.