Ciężko podwarzać co piszą mądrzy ludzie ja tylko chciałbym dodać ze swojego Małopolskiego podwórka swoje gorzkie doświadczenia :(
Co do tunerów to najbardziej zaawansowaną instalację antenową to chyba mam tylko ja :) reszta coś tam psuje i piszą że im tam nie gra:D U mnie po prostu no moim Onkyo T9990Integra słyszę każde niedociągnięcie puszczane w eter. Po prostu większość stacji na cokolwiek przyzwoitym sprzęcie nie nadaje się do słuchania, kaleczą wręcz ucho! Przykładowy 96,00MHz RMF koszmarek marketingu silny sygnał, dużo, głośno z kompresja i dżwiek totalnie do dupy. Nawet legenda dobrego nadawania 3PR i lokalne radio Kraków zaczynają koszmarnie obniżać loty (na maile do dyrekcji brak reakcji, lepiej jest jak się niżej zadzwoni i pogada ale nie z wszystkimi) 2PR już zamordowano po zmianie częstotliwości. W takim 3PR transmisja na żywo ze studia Agnieszki Osieckiej to było przeżycie, uczta dla uszu (z studia s-5 w Krakowie też bywało dobrze)-wiedziałem że radio ma potencjał i potężny atut w postaci niezcyfryzywanego dżwięku Live. Teraz do stołów mikserskich dopuścili chyba młodych ignorantów bez praktyki i bez muzycznej kindersztuby i ważne bez cienia politycznej przeszłości!(czystka w Radio Kraków) Pewnie ma być tanio ale dla radia w ogólnym bilansie cena jest ogromna!Pozbyto się fachowców! Studia stoją puste! sprzęt sie kurzy i pieniądze wyłożone przez społecznośc w cała infrastrukture się marnują!!!
Na zadawane rozgłośniom telefonicznie pytania usłyszałem absurdalne tłumaczenie że taki koncert Live to takie straszne dla nich obciażenie że są w stanie zrobić dwa góra trzy ! koncerty w tygodniu. Osobiście mówię GÓWNO PRAWDA PANOWIE RADIOWCY nie chodzi o robienie koncertów, mogą to byćl udzie którzy zagrają jeden dwa utwory ze swojej twórczości-w przerwach na rozłożenie instrumentów moze być inteligentna nie dochodząca do poziomu 0dB reklama (znów nikt tego nie kontroluje miał być poziom sygnału nie przekraczać pewnych narzuconych wartości) . Przypomnę że na początku wiekszość audycji było w radio, radiu-jak kto woli nadawane na żywo z dobrym efektem!
Czy tam jest ktoś z jajami? Kto potrafił by odcisnąć swoje piętno na charakterze nadawanych audycji w normalnych dla ludzi godzinach. Gdzie spiker potrafił by rozmawiać z muzykami i dał im szansę puszczając na żywo prezentowaną przez nich muzykę? Zapraszać nawet młode nawet nieznane jeszcze zespoły do raz naprawdę dobrze ustawionych mikrofonów i sprzetu (koniec z prowizorką) Sądzę że okresowa wymiana podłogi na scenie co jakiś czas była by dobrym znakiem ze coś się w tej materii dzieje!
Co do kosztów honorariów to przypomnę że coraz więcej muzyków udostępnia swoją muzykę za free w internecie, tak że Panowie menedżerowie; radio nie zbankrutuje, dając bezpłatnie swój czas młodym talentom.
Ta cała rada radiofoni i komunikacj (dobrze piszę powinno być z małej litery ?) powinna wylecieć na zbity pysk za straty w społeczeństwie generowane na kulturze złego technicznego nadawania transmisji radiowych, czy tam ma ktoś pojęcie o realizacji dżwięku? a moze chociaż jakiś papier o ukończeniu uczelni muzycznej? Nie każdego tak jak mnie drażni niska techniczna kultura nadawania-stąd przynajmniej ten papier
Czy znów trzeba tworzyć nową martwą ustawę żeby coś drgneło?
Jakby to ktos dał radę wkleić moją wypowiedż na wątku audiostereo.pl i podobnych byłbym wdzieczny, inaczej bedzie to głos wołajacego w puszczy.
Rafaell
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------