Audiohobby.pl

Tunery

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
22-11-2008, 19:31
Na szczęście nie na antenie ale wStudio S-5 kolejny blamaż http://www.radiokrakow.pl/www/home.nsf/ID/kameralne_11
Miały być grane na przemian utwory na żywo (3 śpiewające panie+klawesyn i z taśmy) ale po zaprzestaniu Pań najpierw parę minut nic nie było "taśma" nie mogła wystartować a póżniej z jednej kolumny koszmarny przydżwięk na nagraniu z "taśmy" po zakończeniu fragmentu z "taśmy" rozpoczęli ponownie koncert żywi artyści, przydżwięk nie ustępował żal było patrzeć jak się męczą-z pomieszczenia konsolety nie raczył nikt wyjrzeć co się dzieje. Artyści byli na szczęście młodzi i cierpliwi. Ktoś inny bardziej znany, już by dawno pieprznął pokrywą od klawesynu i wyszedł

No i tak to mamy w tym naszym radiu, wykładają się na abc

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
23-11-2008, 11:45
Wiem jestem kanalia, kocham radio a jeżdżę po nim ale czego się nie robi z miłości-takie życie.

Wracając do w/w koncertu w studiu S5 Radia Kraków udało mi się jeszcze parę rzeczy zauważyć które może w przyszłości będą skorygowane na +

Duże piękne studio S5 a w nim fajne kolumny na wysokich statywach-może mi kto podpowie jakie? Ta muza elektroniczna całkiem miło po usunięciu zgrzytów brzmiała. Tylko jedno ale: kolumny ustawione niesymetrycznie maksymalnie szeroko w tym jedna lewa kolumna (patrząc od publiki) po prostu za blisko ściany bocznej studia (nawet cudowne odchylane [domyślam się-czy ten patent panowie realizatorzy kiedykolwiek użyli?] ściany studyjne mają wpływ na dżwięk)
Druga sprawa kąt promieniowania kolumn prawie równoległy do ścian bocznych nawet siedząc z samego tyłu kąt od osi kolumny był bliski 45 stopniom- rozumiem w dwudrożnych kolumnach jest szeroka pozioma tuba, no ale nie przesadzajmy charakterystyka jednak na wysokich po prostu leci sobie na pysk i widz słyszy po prostu gorzej pewne ważne aspekty muzyki.

Co mi się spodobało, statyw z mikrofonami poszedł do tyłu w stronę publiki (można by go było ciut obniżyć z szacunku na wokalistki one śpiewały do przodu, nie do góry [wiem szmery publiki ale jednak warto spróbować] ). Czyli taki np klawesyn zacznie być nagrywany poprawniej z tym powietrzem które dzieli widza od instrumentu a nie będzie wyeksponowany sam mechanizm i pudło rezonansowe [nagrany tak według mnie niepoprawnie instrument nazywam xwesynem]

Całe życie się człowiek uczy i głupi umiera. Otóż może z szacunku dla tego klawesynu warto by było wpuszczać publikę już pół godziny wcześniej, albo zainwestować w dobry nawilżacz powietrza i automatykę; dla czego?
Ano z banalnego powodu;klawesyn nie ze względu na sposób grania ale ze względu na zmieniającą się wilgotność powietrza [przypuszczam ze w studio jest za suche powietrze-warto mieć dla kontroli parę higrometrów na sali np. ze spółdzielni Zootechnika w Krakowie] Zmienia brzmienie instrumentu w czasie, krytyczne było pierwsze 10 minut, suchy instrument po prostu pił wodę z powietrza i dźwięk z suchego brzęczącego stawał się płynny melodyjny [polecam odsłuchać nagranie początku jak i końca koncertu-to po prostu słychać].

No i takie małe pierdoły do poprawienia w S5 a będzie na koncertach, transmisjach, nagraniach klawo jak cholera

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

J L Borges

Triceramops

• 280 / 6109
  • Zaawansowany użytkownik
23-11-2008, 18:41
Co do kolumn na statywach - na stronie Radia Kraków jest dział "S-5 informacje techniczne" a w nim wymienione JBL EON15, może to były właśnie one?
http://www.radiokrakow.pl/www/home.nsf/ID/s-5_tech

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
23-11-2008, 21:46
>> Triceramops, 2008-11-23 18:41:54
Pewnie w reżyserce takie mają ale te na stojakach to jakieś z długą nazwą, nie skupiłem się na zapamiętywaniu :) i w sumie się zastanawiam czy nie były pożyczone  do testów? sprawiały lepsze wrażenie niż te które słuchałem na letnim koncercie Bisztygi na dziedzińcu Radia Kraków . Na elektronice ładnie miękko pastelowo brzmiały z pewną delikatną czernią  tła, charakterystyczną dla torów cyfrowych, coś jak kiedyś słuchałem u kolegi Rocha z kompa na studyjnej karcie chyba RME? Audiomatusach AM250 i Yamachach NS690(wtedy było wiecej tej czerni) ale muzyka elektroniczna  nie jest obiektywna do testów tak że ciężko coś o samych kolumnach napisać sadząc po diodzie to raczej aktywne były :). No i jak wyżej pisałem siedziałem z tyłu i aż 45 stopni od osi głośników mimo ze to był sam środek bazy stereo i pokazywała się po środku sceny niewielka dziura bez obecności  żadnych dźwięków-ci z pierwszych rzedów słyszeli na pewno koszmarnie efekt stereo. Jak by dać węziej kolumny i odchylone tylko na zewnątrz z 15 stopni (zawsze korekcja słuchowa wskazana) od głowy słuchaczy było by bardzo fajnie

Dalej ciekaw jestem jak się spisują te odchylane ekrany na ścianach pewnie po odchyleniu działają wtedy jak pułapki basowe i można śmiało do studia wpuścić mocno walącą basem głośną kapelę rockową, pewnie wtedy byłby akustycznie totalnie odjechany koncert-głośno,czysto i klarownie-tylko że muzycy wtedy musieli by być dobrzy technicznie :)

Rafaell

J L Borges

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
08-12-2008, 23:53
Bardzo smutna wiadomość: została sprzedana częstotliwość Radia Jazz

Czyli po naszemu  Radio Jazz nie istnieje .Myslałem ostatnio że coś z nimi  dzieje się technicznego na antenie w Krakowie (kiepski technicznie sygnał) a tu taka smutna wiadomość. Jest to duża strata dla słuchaczy bo jakość artystyczna audycji była na wysokim poziomie i można było poznać masę wartościowej muzyki nie znanej w pop mediach. Szkoda tych ludzi którzy tworzyli niezły zespół a z którymi się tak bezceremonialnie rozstano nie pytając ich o zdanie

Rafaell

J L Borges

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
14-12-2008, 16:30
Zeppów Kydryński puszcza w Sieście -co sie stało?

Rafaell

J L Borges

Gardenus

• 1605 / 6093
  • Ekspert
14-12-2008, 17:23
Przy okazji okresowego odkurzania  fotka.
Wnętrze mojej OPTONICA ST 7100. To jest tuner z wysokiej półki.

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
14-12-2008, 17:41
>> Gardenus, 2008-12-14 17:23:40
Mój model Onkyo tylko w latach 1982-85 było określone w grupie tunerów chyba w niemieckim Stereo jako Absolutenspitzenklas No1
Nie chce mi się go rozkręcać dla robienia fotek ale w środku to jakbyś dołożył drugie tyle elektroniki co u Ciebie wręcz tam jest zawalone-ciasnota przy jednocześnie wysokiej kulturze technicznej kable elegancko prowadzone nic si.e tam nie pałęta podzespoły niesłychanie schludnie ułożone. Chasis miedziowane,przekładki z blach ekranujacych takze.

Ale tu nie chodzi o to kto ma większego wacusia tylko np. o to ze w dzisiejszej audycji Kydryńskiego cały czas brumiało i to nie tylko na zapowiedzi. I co z tego że dźwięk był miły jak brumienie zależnie czy był włączany redaktor czy muzyka było różne. Cały czas podkreślam cały tor w 3PR trzeba  dokładnie przejrzeć, zrobić odsłuch,pomiary i wtedy jest szansa że po studyjnych koncertach nie będziemy chcieli niczego innego słuchać :D

Mnie chodzi nie o to żeby sobie pokupowali np odtwarzacze CD Nagra CDC za 50kzł (wiem było by super) tylko o to żeby wykorzystali potencjał tego co mają, poczyścili styki , posprawdzali kabelki poprawili ich ułożenie,sprawdzili  punkty masy. Tak że np jak musicie mieć dla wygody muzę w kompach, to nie trzymajcie jej w formacie MP2 tylko wave  bo po prostu tak jest profesjonalniej a muzykę czuć  a raczej słychać muzyką a nie bitami.

Rafaell

J L Borges

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
14-12-2008, 17:44
>> Gardenus, 2008-12-14 17:23:40
Z reszta jesteś elektronikiem to sobie obejrzyj:

http://audiohobby.pl/powieksz.php?tytul=Tunery&sciezka=392c691772.jpg

http://audiohobby.pl/powieksz.php?tytul=Tunery&sciezka=6ab317eb85.jpg

Rafaell

J L Borges

Gardenus

• 1605 / 6093
  • Ekspert
14-12-2008, 17:59
Mi nie chodziło , że niby to on najlepszy.
Tylko dla pokazania jego fotki.
Dodam, że jeżeli chodzi o najlepsze głowice UKF i tor pośredniej  to są w GRUNDIG R 3000 i T3000 które posiadam.

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
14-12-2008, 18:08
Tak patrzyłem w o Tobie to sprzęt masz fajny tylko sam koniec toru pasowało by wymienić na lepszy lub przynajmniej jakieś porządne słuchawki. Masa porzadnych kolumn vintage naprawdę potrafi zadziwić kiedyś Marek 41 pokazał mi np link do bardzo dobrych aktywnych kolumn z MFB za jedyne 300 zł idealnie by Ci wymiarowo pasowały zamiast Cantonów

Rafaell

J L Borges

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
14-12-2008, 18:15
Teraz tak grające paczki może by można nawet porównywaś do APS AEON za 4700zł
Kiedyś w Instytucie Kultury Francuskiej słyszałem takie kolumny z MBF po prostu opad szczeny szczególnie perfekcyjny bas (na basie zniekształcenia harmoniczne głośnika przy 50Hz poniżej 0,5%)

Rafaelll

J L Borges

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
20-12-2008, 00:36
W sobotę w 3PR zespół Osian na żywo a teraz lecą w 3PR ambitniejsze rodzime kawałki

Rafaell

J L Borges

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
20-12-2008, 18:20
ON AIR

Osian

koncert na żywo TERAZ w 3PR

Rafaell

J L Borges

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
20-12-2008, 18:41
Atmosfera ,panorama stereo supeeeer!!! tylko te świerszcze lekko z prawej strony:(
Rafaell

J L Borges