Audiohobby.pl

Pierwszy gramofon.

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
10-07-2009, 14:36
A ja mam środek który zmywa bród z diamentu i go przy okazji smaruje-wykorzystany z innej branży też diamentowej Jak są chętni do prób, to po kosztach strzykawki niezbędnej do konfekcjonowania i kosztów wysyłki mogę podesłać do prób reszta na PW

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
10-07-2009, 17:20
oczywiscie brud

Gustaw

• Gość
10-07-2009, 23:28
Dzisiaj dojechał nowy pasek. Mam wrażanie poprawy wszystkiego :-)

Gustaw

• Gość
08-08-2009, 20:33
Troche muszę jednak zrehabilitować mój tor cyfrowy. Otóż okazało się, że po podłączeniu przedwzmacniacza analogowego do systemu prawdopodobnie pojawiła się pętla masy i mój DAC zaczął trochę świrować. Po uziemieniu tylko wzmacniacza wszystko się z "cyfry" poprawiło. Nie zmnienia to faktu, że ciągle dużo bardziej podoba mi się dźwięk z analogu :-)

Gustaw

• Gość
15-09-2009, 23:41
Znajomy przyniósł mi dzisiaj wkładkę gramofonową, to przetestowania, w miejsce mojego ELAC-a. Ta wkładka to Goldring 1042, MM, z zaawansowanym szlifem typu Gyger S.

Wbrew temu co się pisze na necie o sporych kłopotach w ustawianiu tej wkładki całość konfiguracji, zajęła nam ok. 5 minut, łącznie z naciskiem. Innymi słowy nie pieprzyl...śmy  się specjalnie z ustawianiem. Styczna, trafienie w punkt i kontrola nacisku za pomocą wagi Pro-Jecta.
Użyliśmy standardowego i prostego wzornika Thorensa (1 punkt) dedykowanego do mojego ramienia TP 16 MkIII. Nawet nie bawiliśmy się w regulację AS lub azymuntu. No i ..........

... i do teraz nie mogę pozbierać się po tym odsłuchu a moja szczęka nie podniosła się jeszcze z ziemi.

To co usłyszałem to niewątpliwie najlepszy dźwięk który udało się uzyskać z mojego systemu - energia, naturalność, wrażenie przebywania muzyków w pomieszczeniu, ilość szczegółów,  wyraźnie zarysowane miejsce instrumentów, scena na boki, scena w głąb....... ble, ble, ble.... mogę tak jeszcze piać z zachwytu jeszcze długo ...... muzyka.
Jeżeli miałbym to skwitować jednym słowem, dla mnie, to napisałbym, że zagrało "za-je-bi-..cie", czyli tak, że gęba sama zaczyna się uśmiechać a na rękach pojawia się gęsia skórka. Nie chodzi tutaj tylko o porównanie z moją starą wkładką ale chodzi o porównanie w skali absolutnej, z różnymi źródłami, których sporo miałem już u siebie - CD Playery z różnych segmentów cenowych, różne DAC-i, różne gramofony, chociaż te ostatnie raczej z klasy podstawowej.

Powiem więcej. Dla mnie to jeden z najlepszych, całościowo, dźwięków jaki udało mi się usłyszeć kiedykolwiek. Może nie powinienem tak nieskromnie pisać ale w moim odczuciu ten Goldring na moim 25 letnim Thorensie zagrał rewelacyjnie i może tylko kilka systemów których osobiście słuchałem zrobiły na mnie większe wrażenie. Testowaliśmy Goldringa na różnych płytach - Tool, Obywatel GC, Peter Gabriel, Tom Waits, jakaś jugosłowiańska muzyka ludowa i za każdym razem było świetnie, czasami trochę inaczej ale za każdym razem ciekawie i wciągająco.

No i co mam dalej napisać ? Przesadzam ? Że to bzdura, że stary gramofon za kilkaset złotych potrafi tak zarąbiście zagrać ? (No OK, wkładka kosztuje swoje -  ok 1tys ale w stosunku do możliwości drogich źródeł których słuchałem to i tak śmiech na sali).

Wyrosłem już z audiofilskich "napadów gorąca" i raczej spokojnie i sceptycznie podchodzę do odsłuchów ale to co usłyszałem dzisiaj spowodowało u mnie szybsze bicie serca a mojego kota, który też słuchał tego Goldringa, wpędziło prawie w alkoholizm bo właśnie poprosił mnie o drugą szklankę whiski i wypala 5-tego papierosa bo nie może się biedaczyna jeszcze uspokoić.

Znienawidziłem znajomego bo wziął z sobą tego Goldringa i zmusza mnie do nabycia własnego egzemplarza. To jest podłe !  :-)))

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
16-09-2009, 00:33
>> Gustaw, 2009-09-15 23:41:15
 >To jest podłe !

I perfidne!

Bo jeszcze musisz nowa wkładkę 50 godzin dotrzeć żeby sobie zagrała jak trzeba

rochu

• 332 / 6073
  • Zaawansowany użytkownik
16-09-2009, 01:12
Gustaw,

pogłaskaj Kota ode mnie : )

lancaster

• Gość
16-09-2009, 08:42
Musieć sie zgodzić z Gustaw !:)
Bardzo dobry dźwięk, a różnica między Goldrigiem a sporo tańszą było nie było wkładka elaca była jak dla mnie ogromna.
Najfajniejszy dźwięk jaki słyszałem u Gustawa i w ogóle bardzo fajny w kategoriach open.
Po prostu nie było tematu aspektów technicznych....kto ma taki dźwięk w domu wie co mam na myśli. Słuchamy muzyki, a nie urządzeń. Do tego system nie grymasi na żaden gatunek muzyczny.
do pełnego szczęścia brakowało mi....w zasadzie niczego - bardzo fajnie się słuchało.

Odpowiednio dobrane źródlo wnosi kosmiczna roznicę....i wiecie co....moe i mm-ki nie grają tak finezyjnie jak mc....ale bo ja wiem czy mc za te pieniadze zagralaby lepiej ?
Nie chodzi mi o rozdzielczosc i inne cechy dxwieku, które stanowia o technicznej przewadze mc, ale tak po prostu bardziej lajfowo ?

Gustaw

• Gość
16-09-2009, 09:50
>> rochu, 2009-09-16 01:12:02
Gustaw,

pogłaskaj Kota ode mnie : )

Pogłaskałem. Kazał podziękować, chociaż leży na kanapie i leczy kaca po wczorajszym :)

vladoi

• 136 / 5636
  • Aktywny użytkownik
16-09-2009, 11:06
Gustawie.
Tak ładnie opisałeś zaskoczenie wywołane zmianą wkładki, że zatliła się we mnie chęć dokonania identycznego wybryku na jednym z gramofonów. I tutaj proszę o radę na którym. Posiadam Fonike 8010, DUAL 481A i ogromnego Schneider,a z długim ramieniem S. Proszę wszystkich Kolegów o doradzenie jakiej wkładki użyć.
Pozdrów kota. Kac kiedyś minie, może klina? Mój pies owszem słucha muzyki, ale napić się nie chce, świnia nie pies.
Vlado.

Gustaw

• Gość
16-09-2009, 11:17
>> vladoi, 2009-09-16 11:06:20

Jestem jeszcze zbyt zielone w kwestii doboru wkładki i polecenia konkretnej. Może inni, bardziej doświadczeni, koledzy pomogą.
W razie czego mogę jedynie w Excellu (policzyć szybko "podatność" układu (Compliance) ramię-wkładka ale muszę znać typ i symbol konkretnego ramienia i typ wkładki jaka Ciebie interesuje.

P.S. Współczuje psa co to nawet napić się, ze swoim właścicielem, nie chce. Mój kot "za kołnierz nie wylewa", degenerat jeden.

Gustaw

• Gość
16-09-2009, 13:38
Przy okazji. Ciekawy teścik wkładek. ;-)

Goldring 1042

Audiotechnica AT 440
&feature=related

Grado Prestige Gold
&feature=related

Gustaw

• Gość
16-09-2009, 14:19
Dodam tylko aby zwrócić uwagę na szczególne zachowanie wkładki firmy Grado.

majkel

• 7477 / 6103
  • Ekspert
16-09-2009, 14:46
Ta wkładka niedługo padnie. Ma pierwsze objawy.

MIKADO

• 82 / 5748
  • Użytkownik
16-09-2009, 18:10
Goldringi można upolować na ebayu angielskim, jeśli tak ci się spodobał to trzeba brać, na niektórych forach analogowych radzą kupować model o oczko niższy i wymienić igłę na ten od 1042 , w Audioforte można dostać poprawione goldringi przez firmę Reson
MIKADO