Audiohobby.pl

Pierwszy gramofon.

Gustaw

• Gość
29-09-2009, 10:13
Macie jakieś sposoby na mycie płyt bez specjalnej myjki ?

Dlaczego pytam. Kupiłem ostatnio kilka płyt na targu ze starociami. Wyglądają całkiem dobrze i w zasadzie nie widać dużych zarysowań.
Przed odsłuchem w ruch idzie oczywiście szczoteczka która jest nasączona płynem antystatycznym.
Na początku odsłuchu niby jest prawie wszystko OK ale już od połowy pierwszego nagrania płyta zaczyna wybitnie trzeszczeć.

Kiedy po pierwszym lub drugim nagraniu sprawdzam pod lupą igłę i okazuje się, że jest wybitnie zapaskudzona. Po wyczyszczeniu igły znowu mogę posłuchać ok 1 nagrania i igła znowu zaczyna być brudna. Problem w zasadzie dotyczy tylko 3 płyt. Jak, domowymi sposobami, pozbyć się tego brudu w rowkach ?

krzysmxx

• 48 / 6045
  • Użytkownik
04-10-2009, 11:13
sprawdź Gustaw, czy nie zapaskudzasz tym antystatykiem, bo rózne rzeczy mogą byc w jego składzie; sam parę płyt zupełnie takim wynalazkiem zaświniłem,
choć było to ze 20 lat temu ...
do mycia płyt bym proponował coś jak 1:1 izopropanol z wodą

pozdr - Krzysiek

Gustaw

• Gość
05-10-2009, 10:23
>> krzysmxx, 2009-10-04 11:13:37
sprawdź Gustaw, czy nie zapaskudzasz tym antystatykiem, bo rózne rzeczy mogą byc w jego składzie; sam parę płyt zupełnie takim wynalazkiem zaświniłem,
choć było to ze 20 lat temu ...
do mycia płyt bym proponował coś jak 1:1 izopropanol z wodą

pozdr - Krzysiek

Ten "antystatyk" stosuję do innych płyt i wszystko jest OK.
Z izopropanolem spróbuję. Dzięki.

antos

• 104 / 6064
  • Aktywny użytkownik
17-11-2009, 12:37

Mam sporą zagwozdkę, chce kupic jakis nowy gramofonik ...co prawda  pierwszy jesli nie liczyc Fonomasterów i innych polskich przed laty. Chcemy wrócić do analoga ze wzgledu na sporą płytotekę którą otrzymalismy z ojczulkiem w spadku ok 200 płyt i troche moich zbiorów które gdzieś czekają na come back:)
Niestety musi być raczej tani i nowy (kategoryczne wymagania ojczulka)
Oglądam Thorensy i Pro-jecty. Suma max 3 tyś za gramofon pre i wkładkę.
Niestety lektura wpisów zasciemnia raczej niż coś pomaga.
Przydałaby się opinia osoby która ma kontakt z drozszymi i tańszymi gramofonikami....
Muzyka klasyczna raczej, ale i moje Pink Floydy , Crimsony , Santany, Blackfoothy  inne Janerki i Kulty :)
W zasadzie szykuję sobie stabilny granitowy stolik więc zalezałoby mi na tym aby sam silnik nie przenosił drgań na wkładkę i talerz....co straszliwie mnie wkurzało w Unitrze

Słyszałem że tanie Thorensy nie są złe...jesli tak to które i jaki jest skok jakosciowy wraz ze skokiem cenowym?
Może bym skredytował coś droższego pod warunkiem że jest wyrazny sens.
Prosze o sugestie.
 :-)

antos

• 104 / 6064
  • Aktywny użytkownik
17-11-2009, 12:44
 w sumie najblizej mam do Bestu tutaj jest ich ofera http://sklep.bestaudio.pl/gramofony-akcesoria-gramofony-c-108_137.html

oczywiście pre z filterkiem subsonicznym...tylko który:)

jjurek

• 2067 / 6034
  • Ekspert
17-11-2009, 13:33
Tanie modele Thorensa to przemalowane Pro-jecty.
Jeśli ma być koniecznie nowy i tani- osobiście kupiłbym:
http://www.voice.com.pl/pro-ject-1xpression.html

Znam ten gramofon- za te pieniądze nic ciekawszego nie znajdziesz.
Ramię jest bardzo porządne.
Pre- oczywiście DIY (kopię Grado-PH-1 zrobisz za 20 zł)
Wkładka- jakaś lekka  MM do 400 zł.

Gustaw

• Gość
17-11-2009, 13:35
Sam wahałem się pomiędzy rozwiązaniem vintage a nowym gramofonem Pro-Jecta. Przeczytałem sporo na ten temat i moim zdaniem, zbyt często pojawiały się mało entuzjastyczne opinie o nowych konstrukcjach (nowe Thorensy i Pro-Jecty). Z nowych gramofonów podobał mi się jakiś Transrotor ale sam napęd kosztował ok. 10 kzł.

Tak czy inaczej nie słyszałem lepszego dźwięku w moim systemie, bez względu na rodzaj źródła, niż ze starego Thorensa 320 z wkładką Goldring 1042 i pre DIY.
Całość poniżej 2.5 tys zł. Oczywiście można znaleźć lepszy dźwięk w nowych konstrukcjach. Pytanie tylko za jak duże pieniądze.

jjurek

• 2067 / 6034
  • Ekspert
17-11-2009, 13:48
Projecty, nawet te tanie, są wykonane precyzyjnie.
Zadnych luzów, kołysań.
To ramię węglowe jest trochę upierdliwe w regulacji, dlatego dla początkującego bezpiecznie  jest kupić gramofon z zainstalowaną i wyregulowaną wkładką.

antos

• 104 / 6064
  • Aktywny użytkownik
17-11-2009, 14:00

jjurek>, 2009-11-17 13:33:11

Faktycznie zwróciłem na niego uwagę ze względu na cenę i wygląd który też ma jakieś znaczenie. A co sądzisz o RPM5?...gdybym zrobił kopię pre to zmiesciłbym się w finansach.
Rozmawiałem też z uzytkownikiem RPM1 wydawał się zadowolony z tym ze.... ramię innej klasy.

Gustaw> pewnie gdybym dysponował całą gotówką próbowałbym kupić vintage wbrew ojczulkowi:) no i trzeba też trafić okaz w dobrym stanie....szczęsciarzu:)

natomiast serce bije mi mocniej przy tym :)     http://audiofast.pl/main.asp?idm=8&ids=61&idsu=89&r=0&wersja=0

Nie lubie kupowac sprzętu jesli nie jestem do końca przekonany, tutaj mechanika wygląda swietnie no i cieszy oczy:)....chyba że odłożę połowę kasy.....hmmmm

antos

• 104 / 6064
  • Aktywny użytkownik
17-11-2009, 14:03

antos

• 104 / 6064
  • Aktywny użytkownik
17-11-2009, 14:06
 sorry coś z tym linkiem nie tak....
w zasadzie na szczęscie marzenia są za darmo :)

jjurek

• 2067 / 6034
  • Ekspert
17-11-2009, 14:09
RPM5 nie znam.

Jeślibym jeszcze raz kupował gramofon- to celowałbym od razu w wymarzony- nawet na kredyt.

Ale jeśli masz kolumny tańsze (czytaj: z niższej półki)  niż 10 tys- Project wystarczy.

antos

• 104 / 6064
  • Aktywny użytkownik
17-11-2009, 14:24
jjurek, 2009-11-17 14:09:11

No własnie cały sprzęt to własciwie DIY poza pre. Trudno wycenić za ile grają :) wiem że drozsze niz 10 tys kolumny wporównaniu z Fostex`ami wymiekają:)
Kolumny mają ogromny potencjał zwłaszcza świetną rednicę i rozdzielczość...czuję że z dorym analogiem może być miodnie.

jjurek

• 2067 / 6034
  • Ekspert
17-11-2009, 14:29
Ale istnieje jeszcze ryzyko, że po prostu nie zasmakujesz w obcowaniu z winylem.
I niekoniecznie chodzi tu tylko o walory dźwiękowe.

Jeśli jednak zdecydowałeś się na zakup nówki- przejrzyj ofertę Technicsa. Jeśli odpowiada Ci design- to nie znajdzesz nic lepszego w tej cenie. Do tego wkładka DL103 (lubi stare zniszone płyty), pre MC od kolegi Ahaja i wio!

antos

• 104 / 6064
  • Aktywny użytkownik
17-11-2009, 14:32
jjurek, 2009-11-17 14:09:11

No to teraz mam jeszcze większą zagwozdkę.....biję się z myślami 2 tygodnie żeby nie pobiec po Spacedecka:)!

a ty mi tu żebym jednak pobiegł :) ....dzięki;)