To coś słabo słuchałeś sekator jak D8000 są gówniane dla Ciebie, bo muzykę grają po prostu i to jak. Mi ze wszystkich słuchawek których słuchałem tylko ten dźwięk najbardziej w pamięci został a ostatnio np Audeze LCD3 mnie rozmontowały tym jak perfekcyjnie są poskładane do kupy w wielu aspektach. Od każdych Grado które słyszałem wolałbym choćby LCD2 Classic, ale trzeba słuchać z toru wysokiej klasy i Audeze i Grado żeby mieć wgląd w różnice. Świetne słuchawki i można grzać z potencjometrem , Grado zmuszają mnie do cichego słuchania co niby jest okej ale lubię też pogrzać od czasu do czasu elektroniką na głośno. Dalej uwielbiam Grado, z tego co pisze Mirek i Ryka PS2000e są okej bo zrobili dół jak trzeba więc może dam im jednak szansę ale ostatnio kręcą mnie planary, jeśli mają być grane z wystarczająco jakościowego toru, a taki powiedzmy ze posiadam.
Generalnie Twoje opinie że coś jest gówniane lub nie nigdy nie są popierane zadnymi opisami więc ciężko mi zobaczyć na jakiej zasadzie stwierdzasz że coś jest gówniane. Ultrasone i Meze był gówniane, dyskusja schodzi na D8000 to są gówniane, dyskusja schodzi na Utopie to są gówniane. Odnoszę wrażenie że wszystko powyżej dwóch klocków jest gówniane, bo Ty oczekujesz cudów a cudów jak Ci kiedyś pisałem nie ma, bo póki co żyjemy w realnym świecie, a nie w bajce. Ja preferuję dobrze posłuchać na spokoju cały dzień w salonie a potem jeszcze walnę opis co i jak na 3 strony.
Karol Co do Focali to nie wiem, musiałbym jeszcze urządzić jakiś odsłuch przed ostateczną decyzją, i chyba ten jeden ostatni może w MP3 we Wrocławiu trzeba będzie zrobić.
Gruesome PS500e i RS2e to podobne granie, to Grado, PS500e też są efekciarskie jak RS2e ale bardziej kulturalne i łatwiejsze w przyswojeniu, są uniwersalniejsze bo mają więcej wypełnienia i radzą sobie lepiej na górze. Poza kilkoma niuansami łeb w łeb porównując to Grado i podobne słuchawki, po prostu PS500e są bardziej kompletne. A ze sztuczek i efektowności to takie D8000 albo Ultraosne 7 mają coś czego próżno szukać w tańszych słuchawkach, powalają potęgą brzmienia, czyli coś co zawsze chciałem usłyszeć z słuchawek. Sprawiają że z meijsca wszystko inne brzmi jak pierd. Tę sztuczkę ciężko przeskoczyć.