Audiohobby.pl

Tybetańskie czary mary Acustic Art. :-)))

Bacek

• 2413 / 6099
  • Ekspert
23-09-2012, 09:26
Nie przesadzajmy, to nie jest ograniczone tylko do audio. Jak dla mnie ten pokój ciężarowo nie różni się od takiego zastawionego tysiącem aniołów, figurek piesków itp. Nie to ładne co ładne ale co się komu podoba.

ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

Gustaw

• Gość
23-09-2012, 09:38
Bacek,

Czy widziałeś "pieska" przymocowanego do sufitu ? ;)

Ged

• 1723 / 6105
  • Ekspert
23-09-2012, 09:41
Gustaw
Niedziela, 8.30 siedzisz na internecie i jeszcze do tego piszesz. To jest dopiero szaleństwo. Może skoczyłbyś po świeże bułki i zrobił jajecznicę żonie i dzieciom :) Albo cokolwiek innego.
Mam prośbę - jakoś nie pamiętam dokładnie Twoje systemu - gdybyś zechciał napisać z czego słuchasz muzyki (bo rozumiem, że to jest zestaw zdroworozsądkowy), wklei koniecznie zdjęcia swojego pokoju (abyśmy wiedzieli jak należy urządzić pokój do słuchania muzyki). Dziękuję
Mnie się wydaje, że gościu na zdjęciach docelowo chciałby mieć pokój tak jak Elberoth czy Szymon, tylko na razie nie ma budżetu. Ale się stara. Dla mnie wszyscy co się starają mają duży PLUS :)
Pokoje zaadoptowane w których byłem robiły niesamowite wrażenie, nie wszystkie były ładne, ale czuło się, że tu chodzi o pasję.

Gustaw

• Gość
23-09-2012, 10:05
>> w.luczynski, 2012-09-23 09:41:03
Gustaw
Niedziela, 8.30 siedzisz na internecie i jeszcze do tego piszesz. To jest dopiero szaleństwo. Może skoczyłbyś po świeże bułki i zrobił jajecznicę żonie i dzieciom :) Albo cokolwiek innego.
Mam prośbę - jakoś nie pamiętam dokładnie Twoje systemu - gdybyś zechciał napisać z czego słuchasz muzyki (bo rozumiem, że to jest zestaw zdroworozsądkowy), wklei koniecznie zdjęcia swojego pokoju (abyśmy wiedzieli jak należy urządzić pokój do słuchania muzyki). Dziękuję

Mój pokój i system już wklejałem. Jestem na nogach od 7.30 i zdążyłem już zrobić trochę kilometrów :-)

Ludzie słuchający muzyki a nie sprzętu mają normalne pokoje, bez pojemników po jajkach i termonuklearnych dyfuzorów i antyt-tektonicznych pułapek basowych. Czy tabakiera jest dla nosa, czy nos do tabakiery?
Jeden z najlepszych dźwięków pod względem jakości słyszałem w normalnym pomieszczeniu w bloku, ba absolutnie żadnych tego typu udziwnień, które widać na zdjęciach.
Czy ktoś normalny akceptuje tapczan nad głową? Pytam, bo normalnym odruchem jest poczucie, że to cos zwali się na głowę. Pół okna zastawione, rośliny nie jako rosliny tylko w roli ustrojów akustycznych.
Co z tego, że ktoś się stara? Ty to nazywasz pasją, ja, nieporozumieniem.

Oczywiście, że każdemu wolno urządzać, pokój z taką "pasją".  Tak samo ja mogę to wartościować kiedy to jest upublicznione.

Ged

• 1723 / 6105
  • Ekspert
23-09-2012, 10:08
:)

lancaster

• Gość
23-09-2012, 10:36
Gustaw, syty nie zrozumie głodnego, stąd Twoje pytania :-)  Nie znam osoby ktora ma swietny dźwiek i pokoj tonący w  ustrajach. Za to widzialem niejeden system, gdzie ustroje wiszą w wiekszych lub mniejszych ilosciach i pewnie jeszcze sporo by sie chciało dolożyć ;-)

PS. takie rzeczy trzeba robić z głową po zidentyfikowaniu potrzeb/problemów. Wystarczają kosmetyczne sprawy.
Podstawa to dobrze ustawic zestawy i znaleźć odpowiednie  miejsce do odsłuchu.

Max

• 2204 / 5600
  • Ekspert
23-09-2012, 11:30
A jak nazwać dywagacje na temat gniazdek i ferrytu, albo zewnętrznych zegarów ?
Gdyby Roland miał to ochote skomentować posiłkując się biblijnym cytatem, pewnie napisałby coś o drzazgach i belkach w oku.

Gdzie jest ta granica głupoty, przesady, audiofilskiej ściemy ? Co jest jeszcze dozwolone, a co nalezy do sfery woodoo ?

(Dla kogos, kto po prostu słucha muzy, forum takie jak nasze, to kwestia pojedynczych strzałów, czyli sytuacji, kiedy poszukuje sie jakiegoś konkretnego grajka - słuchawek, glosników, odtwarzacza. I tylko tyle.
Częściej - to juz jest przesada...)

A pokój odsłuchowy ? Jak najbardziej. Marze o czymś takim, ale nie pod kątem akustycznych modyfikacji, a wydzielonego miejsca do słuchania muzyki (za pomocą głośników).

lancaster

• Gość
23-09-2012, 12:49
4m, Max, obejrzyjcie gdzie wiszą ustroje boczny rozpraszajacy (cień równolegly bedacy przedłuzeniem scianki frontowej kolumny - lewe zdjecie). A dokłądnie jak wzgledem nich stoją kolumny.  Na wprost mamy piękną szybę. Po lewej wałek narożny nie wszedł w  naroznik bo jest tam okno. Adaptacja pomieszczenia to cos zupelnie innego niż łądowanie ustroi. W tym konkretnym systemie jak rozumiem priorytetem było by kolumny nie stały/odcisnęły sie na dywanie ? I to jest zrealizowane wzorowo.
Ustroje rozpraszajace są tematem dla osób które w pomieszczeniu nie posiadają regalów z ksiażkami, plytami, różowymi misiami itp.
W tym sensie dedykowane do pomieszczenia zarezerowanego wyłacznie dla audio z deficytem mebli/normalnych domowych instalacji. Studia nagraniowe, pomieszczenia odsluchowe w sklepach, prezentacje na targach itd.

Rolandsinger

• 2894 / 6104
  • Ekspert
23-09-2012, 12:59
>> Gustaw, 2012-09-23 08:31:37
Poniżej zdjęcia "pokoju" audiofila.
 Teraz powiedźcie sami czy pewnej części audiofilów nie powinno się leczyć? Zmuszać do terapii albo organizować dla nich grup wsparcia, grup modlitewnych (modlitwy o uwolnienie, tak jak od demonów)? Każdy ma prawo do urządzania własnego lokum tak jak chce ale komentując publicznie zamieszczone fotografie mogę jedynie wartościować to co widzę stwierdzeniem, że to jest chore.

http://www.audiostereo.pl/wasze-ustroje_3609.html/page__st__13680<<

Guciu, nie wiem, dlaczego potępiasz w czambuł czyjeś poczucie estetyki. Jeśli ten osobnik innym nie narzuca pod presją swojego pseudo-autorytetu takiego designu, to nie widzę problemu.
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rolandsinger

• 2894 / 6104
  • Ekspert
23-09-2012, 13:14
>>Czy ktoś normalny akceptuje tapczan nad głową? Pytam, bo normalnym odruchem jest poczucie, że to cos zwali się na głowę. Pół okna zastawione, rośliny nie jako rosliny tylko w roli ustrojów akustycznych.<<

Czy człowiek, który zarabia średnią krajową, a w domu ma bezwartościową elektronikę (wykonaną z tych samych podzespołów, co taka za 1/30 tej ceny) w cenie nowego samochodu kompaktowego i co najważniejsze - innym na każdym kroku usiłuje natarczywie wmówić, dezawuując ich przekonanie do stereo z marżą 40% a nie 40000%, że taka postawa jest ze wszech miar właściwa i bez takiej chorej inwestycji, nie ma mowy o słuchaniu muzyki jest normalny?
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

lancaster

• Gość
23-09-2012, 13:21
Roland, a kto konkretnie takie rzeczy usiluje ludziom wmawiać ? Nawet najbardziej hardcorowi recenznci piszą o tanich sprzętach z sympatią (jeśli te rzecz jasna im podejdą).

Rolandsinger

• 2894 / 6104
  • Ekspert
23-09-2012, 13:33
Lan, ku..wa, weź nie chrzań.

Jak kwestionujesz oczywiste fakty, to zadaj pod nowym nickiem na audiostereo pytanie:

- mam zestaw Harmann/Kardon za 3500 zł + kolumny Yamaha NS-F500 za 3500 zł, podoba mi się słuchanie muzyki na nim i nie słyszę różnicy między nim, a systemem kolegi z elektroniką Accuphase za 80 000 zł + ProAc Carbon Pro 6 za 30 000 zł, czy coś jest ze mną nie tak?

Poczytaj napastliwe ataki i zarzuty głuchoty, głupoty i braku wiedzy?

Czy to nie jest bezczelne robienie komuś wody z mózgu?

lancaster

• Gość
23-09-2012, 13:45
Roland, oczywistym faktem ku...wa jest ze tych systemów nie słuchałem. Gdybym słuchał 1 przy drugim i miał takie wrazenia jak piszesz to bez problemu je wyłuszczę, a jak ktoś bedzie miał wątpliwości to w każdej chwili jest to do sprawdzenia.

Napisz lepiej KTO KONKRETNIE pisze ze na niedrogim sprzecie nie da sie słuchac muzyki.

Rolandsinger

• 2894 / 6104
  • Ekspert
23-09-2012, 14:01
Lan, a kto konkretnie rozrabia na stadionach? Nazwiska? Nie znasz, tzn. że kibole nie istnieją.

Druga sprawa to to, że Ty i Gustaw oraz duża część ekipy wielkopolskiej jesteście stosunkowo :) racjonalni. Zresztą to tyczy się generalnie ludzi na a-h w mniejszym czy większym stopniu.

Co innego team z a-s i innych forów i Ty dobrze o tym wiesz.

lancaster

• Gość
23-09-2012, 14:06
Roland, nie chodze na stadiony rozrabiac  i nie mam pojecia kto tam rozrabia....no powiedzmy ze znam kilku potencjalnych ;-)  Podobnie rzadko bywam na as. Dlatego pytam.

Glupoty snoby wypisują i tyle. Ktoś ma kase, drogi sprzęt i ma poukładane to w życiu nie napisze ze na tanim nie ma funu.