Witam!
Jest ciekawy układ scalony: STA540 firmy (ST), ale drogi i gdyby go dobrze zasilić, złożonymi kondensatorami, to może ma ciekawą jakość, ale jest drogi i jedynie zbiorowy zakup jest sensem jego zakupu, w sklepie np. Conrad.pl
Głośniki 2.1 Genius SW-G2.1 1250 36W
STA540 –oryginalna droga wersja wzmacniacza IC
STA540(xxx)- tania wersja wzmacniacza IC
Oryginalny zastosowany układ to:
Uz=17V
In(4) ---aut(1) L, 4R/9W
In(5)---aut(2) R, 4R/9W
In(12/11)---aut(14-15 sp. GN-z otworem), Bridge 8R/18W
Taki układ może wykorzystywać wszystkie 4ry wzmacniacze i 2x Bridge i jest możliwość uzyskiwania większych mocy, do napięcia zasilania Uz=22V.
Firma wybrała takie zakresy pracy, aby zniekształcenia były małe i był mały pobór mocy, jeśli odejmie się od maksymalnej mocy 1—2W –możliwe że np. też są małe przy mocy P=30W, ale jeśli kto się zna stosuje się Rg=2R plus Bridge.
Osobiście nie zajmowałbym się zamówieniem, ale skorzystał-dopisał się do zamówienia.
Wiem że firma SGS, a obecna ST, dobrze robiła wzmacniacze i takie dobrze zasilone TAA611C i kosztowały w USA 7.5 dolara, nawet dobrze je poznałem, czyli umieją dobrze robić takie rzeczy i dobrej selekcji cena takiej rzeczy jest nawet wysoka.
Kto się lubi bawić, to można. Nie duża moc, ale cieszy? –można się o tym przekonać.
Ten co się zna wie, że tranzystory mocy, NPN/PNP i takie w układach scalonych, mają nie duży liniowy punkt pracy i do prądu np. Ic=2.25Ap max, co daje moc P=9W/4R lub P=18W/8R i takie to są układy scalone, małego napięcia zasilania i tanie dla pojedynczego zasilania, można dla nich stosować zasilacze od laptopa.
Ja podałem swój zasilacz na 20V i to napięcie nie musi dawać wymuszoną moc, małej mocy, ale jest wskazane na lepsze parametry wzmacniacza, np. dla takiej mocy jaka jest zrobiona do zestawu głośników.
Ciekawe, bo mój zasilacz daje możliwość waszym wzmacniaczom do najczystszego zasilania.
Jeśli macie, dla swoich dzieci w rodzinie, taki gotowy zestaw głośnikowy, to wiadomo pukając paznokciem w małe pudełko głośnika to dzwoni pustką w środku i trzeba tam do środka wrzucić trochę rzadkiej waty i nie dzwoni, nisko tonowy można pominąć. W środku przy elektrodach układu scalonego mocy jest otwór na dwa grube przewody dla podpięcia kondensatora zasilania 4x6800uF/25V a od strony druku krótko podpina się dwa kondensatory tantalowe 2x150uF/16F i ceramiczny 3uF i z tego wspólnego połączenia grubszym drutem, od strony druku, daje się je na kondensator 2200uF, który ma węzłowe wyprowadzenia masy. Na dwóch napięciowych układach scalonych można dać kondensatory tantalowe 1x 150uF?16V i ceramiczny 3uF, Te Kondensatory Zawsze Daje Się Na Układzie Scalonym, mimo takich kondensatorów w zasilaczu.
No to powodzenia, w pracy pod szkiełkiem w oku
Uwaga:
-płytka zasilacza jest gotowa do montażu powierzchniowego, a nie na wiercenie otworów.
-rezystorem w zasilaczu R=1k ustala się maksymalny prąd zasilacza, co może w jakimś stopniu zabezpieczyć układ scalony i zwiększając tą wartość rezystora prąd odcięcia zasilacza się zmniejsza, ale zanim kondensatory się rozładują to dają duży chwilowy prąd zasilania!.
-co innego jak robicie własny wzmacniacz i bezpośrednio krótko zasilacie układ scalony z zasilacza z węzłami prądowymi i wtedy na układzie scalonym mocy wystarcza dać tantale i ceramiki, ale wykorzystując węzły zasilacza pobiera się z niego napięciowe, średnio i wysoko prądowe wyprowadzenia do IC i wtedy od zasilania niema zniekształceń inter modulacji.
-elektrody zasilania mocy dla IC STA540 są: 3(+), 8(-) GND.
-może chcenie dla swoich dzieci uzdolnić na zasilaniu taką zabawkę: Voise Craft VK5500, Allegro-Elektronika-Sprzęt estradowy, studyjny i DJ-ski-Nagłośnienie-Końcówki mocy, wzmacniacze -cena nawet około 160zł, czyli w podobnej do tego zestawu głośnikowego, hi hi hi, po co kombinować i dziadować, jak jest wszystko gotowe i w cenie polowy butów.
-może zrobicie sobie coś takiego?:
In(4)-----aut(1) L, 4R/9W
In(5)-----aut(2) R, 4R/9W
In(12)---aut(3) L, 4R/9W
In(11)---aut(4) R, 4R/9W i co wtedy? zmienia się głośnik GN na Rg=4R i dubluje drugą taką samą skrzynkę i się ma normalne stereo i można dodać do małych głośników na samej ich górze jeszcze mniejsze i może białe pudełeczko, głośnika IPOD i podłączyć go przez kondensator C=430---470nF jako wysoko tonowy i zabawka nabiera rumieńców, a jak dacie mój przedwzmacniacz, to wejścia wzmacniacza i sterowanie końcówek mocy jest poprawne. Te napięciowe układy chyba nic mają wspólnego z sterowaniem końcówek mocy, a jedynie służą do mikrofonu, no może i do barwy niskich tonów -ale czy to jest konieczne skoro uzdolniony wzmacniacz z nie ograniczonym pasmem niskich tonów bez barwy gra dobrze.