Audiohobby.pl

2a3 300B SETamp

lancaster

• Gość
14-06-2008, 05:59
schemat

lancaster

• Gość
14-06-2008, 06:03
z tego co pamietam to np. na dlawiku praktycznie nie mam spadku napięcia(dlawik jest "na oko" 4x wiekszy od tamurowskiego i pewnie ma sporo mniejsza rezystancję) Kolejny ryzklad ze "lepsze" klamoty nie znacza automatycznie "odpowiedniejsze".
Moze lampe prostownicza(sovtek) mam strzeloną ? samo napiece zaraz za nią tez mam wyższe niz na schemacie ?

lancaster

• Gość
14-06-2008, 06:18
moze rzeczywiscie obniżyc anodowe z 350 do ok 300V......chociaz spotkalem sie tez z aplikacją 2A3 gdzie w katodzie siedział r 2,5K przy wyższym niz u mnie anodoym(400V z tego co pamietam)

pwit

• 15 / 6034
  • Nowy użytkownik
14-06-2008, 12:45
-->lancaster

Rezystor w zasilaniu to nie jest najlepszy pmysł. Jeżeli już koniecznie ma być to najlepiej zaraz za lampą prostowniczą.

Żeby obniżyć napięcie proponuję Ci jeden z następujących sposobów:
- dołożenie dławika pomiędzy prostownikiem, a pierwszym kondensatorem (5-10H), z tym, że w takim wypadku napięcie może spaść nawet zbyt mocno, napisz jeżeli się zdecydujesz to sprawdzę w symuacji,
- dołożenie dwóch rezystorów po ok. 50R na obu odczepach zasilania lampy prostowniczej,
- połączenie obu połówek kondensatora 2x47uF i wstawienie go za dławikiem, a na pierwszej pozycji olejaka 2-5uF (im mniej tym niższe napiecie), też najpierw trzeba sprawdzić w symulacji.

lancaster

• Gość
14-06-2008, 12:52
pwit, dzieki.
Drugi dławik odpada(nie ma gdzie go zainstalowac)
rezystory 50ohm to rozumiem miedzy uzwojeniami 290V a lampą ? Jezeli tak to jakiej mocy(mam w tej chwili w domu tylko 0,6W)
Olejaki mgę wstawic :) mam takie ladne zielone 2,2uF całą baterię wiec nie kłopot dobrac - i to mi sie najbardziej podoba szczerze mówiac. Tu poprosze symulację.

lancaster

• Gość
14-06-2008, 13:30
pwit, z kondem 2,2uF za lampa napiecie na anodzie przysiadlo do 315V Spróbuję teraz zalutowac rezystor 800ohm i będę sprawdzal co sie dzieje z napieciami/pradami. Wyglada to obiecująco.

pwit

• 15 / 6034
  • Nowy użytkownik
14-06-2008, 13:54
-->lancaster

0,6W będzie za mało, tak w szybkich obliczeniach to 2W minimum.

315V na anodzie to już bardzo OK, na katodzie 45V i zrobi się "akuratne" 270V.

Jeszcze jedna uwaga - pierwsze 2 stopnie masz sprzężone bezpośrednio i dosyć istotne jest rozłożenie napięć na katodach i anodach. Jezeli tam również masz to nieco "rozjechane" w stosunku do oryginalnego schematu, całość może nie grać optymalnie,

lancaster

• Gość
14-06-2008, 14:35
pwit, teraz z kondem 4,4(2x2,2uF) za lampą i 2x47uF za dławikiem napiecia mam tip top jak sunaudio.
Mierzyc, mierzyc i jeszcze raz mierzyc....szkoda 2 lamp tylko. Teraz z R800ohm wszystko całosć śmiga idealnie, a pozostale napiecia oczywiscie też jak na schemacie. Tak to zostawiam. Dzięki.

cypher

• 252 / 6079
  • Zaawansowany użytkownik
24-07-2008, 21:48
Panowie dojrzałem do zakupu lamp w związku z tym organizuję chętnych na zamówienie zbiorowe lampek 2A3C z supertnt.com (oraz innych) chodzi oczywiście o podział kosztów ;-))) Nie wykluczone rabaty przy większych ilościach ;-)
Ceny takie jak na stronie koszt wysyłki przy pomocy EMS

@ z supertnt.com

We recommend EMS,which is much cheaper than DHL. Just $60 for EMS to
send them to Poland,and the delivery time is 5-7 days

Zbieram zamówienia do końca miesiąca. ;-))
Proszę o dpisywanie się w postacji
Nick typ lampy ilość cena
1) cypher 2A3C, 4 szt, 144 USD

cypher

• 252 / 6079
29-07-2008, 21:50
Nie ma chętnego na lampki ??? ;-))

dong

• 541 / 6073
  • Ekspert
30-07-2008, 08:00
^cypher
hm, nie wiem czy zwróciłeś uwagę na mały dopisek "out of stock" przy opisie produktu:
http://supertnt.com/product;k;17
ale może zanim skompletujesz zamówienie, uzupełnią też braki magazynowe  :)

grip

• 18 / 6077
  • Nowy użytkownik
06-01-2009, 22:57
Czas odświeżyć jeden z najpopularniejszych wątków :)))
Coś mi się zdaje, że zaraziłem się tym projektem.
Klamotów nie ma tam za wiele, ale wątpliwości zawsze jakieś są.
Jakiego rodzaju rezystorów powinno się użyć w katody 2A3? Drutowe, węglowe, ...a może pojechać po bandzie i zainwestować np. w Caddocki dużej mocy? Czy inwestowanie w superrezystor w tym miejscu ma sens? Czy faktycznie muszą one mieć 20W?
Jaką diodę prostowniczą polecacie do tego projektu? Na pozostałe mam już chyba swoje typy.

Cervantes

• 398 / 6107
07-01-2009, 02:27
Lancaster pewnie napisze coś więcej odnośnie Swego 2a3 ale z tego co wiem to nie ma  tam AUDIOFILSKICH klamotów. Jak nie jesteś zboczeńcem to normalne bebechy wystarczą. W końcu sluchamy muzyki a nie rezystorów. Nie laduj żadnych Black Gate - ów, Cadocków, ani innych wynalazków bo powstanie Ci z tego GAINCLONE : ) . No chyba ze lubisz aby było "audiofilsko": )    

.............................
no box is best box
.............................
When the Last Tree Is Cut Down, the Last Fish Eaten, and the Last Stream Poisoned, You Will Realize That You Cannot Eat Money

lancaster

• Gość
07-01-2009, 08:27
grip, audiofilskie klamoty to sa dla audiofila, a do suchania muzyki to sa potrzebne - odpowiednie :)
Szczerze mowiac nie bawiem sie w inne rezystory niz takie jak w SunAudio. Kupilem Allan Bradley i do głowy mi nie przyszlo zeby je zmieniac....uklad gra bardzo fajnie.
U mnie rezystor w katodzie 2A3 to byl jakis drutowy z rezystory.net - kuiony razem z cała resztą AB.
Z tego co pamietam by 16W.
Czy mui taki być ? Zaryzykowalbym nawet z 12W i myslę ze nic by sie nie gotowalo.
Ważnym elementem jest kondensator międzystopniowy. U mnie bardzo dobrze sprawdzil sie tradycyjnie PIO+teflon oba ruskie....v-cap nie probowalem :) ....ijakos tak mnie nie ciagneło.
Uklad wzmacniacza z perspektywy uzytkownika uwazam za jeden z lepiej dogranych jakie miałem okazję suchac.
Nie jest to konstrukca "neutralna" w sensie beznamietna.
Charakter prezentacji jest bardzo angazujący a przy tym urzadzenie bardzo dobrze różnicuje i oddaje klimaty poszczegolnych nagrań....no i co mialem kombinowac ?:)
W katodach lamp dalem Elnę Cerafinke.

grip

• 18 / 6077
  • Nowy użytkownik
07-01-2009, 09:26
Najbardziej martwił mnie właśnie ten kolos katodowy do 2A3. Jeśli drutowiec może być, to faktycznie nie ma problemu.
Muszę po mału pozbierać wszystkie klamoty. 2A3 Sovteka już leżaw szufladzie. Na trafa od Ogonowskiego muszę troszkę dozbierać, bo ceny trochę skoczyły. Na sterowniki, za namową Lancastera wybrałem 12SN7. Macie jakieś pewne źródła na te lampki. Szukam na ebay-u, ale jeszcze nic nie upolowałem.
...kurcze, kreci mnie to maleństwo.
...aaa, jeszcze jedno - jaki dławik jest w oryginale 10H, czy 15H?