-->jjurek
"Rzeczywiście, drivery pentodowe "grają " zupełnie inaczej niż triody- z większą dynamiką, przestrzenią, nie tracąc nic ze słodyczy lampy."
Dodałbym jeszcze z większym rozciągnięciem pasma zarówno w dół jak i w górę.
"Lampa C3g jest dosyć trudna do zdobycia- proponowałbym zacząć od EL84 (obecnie ta lampa napędza u mnie ruskie diabełki ). Próbowałem różnych pentod do napędzania lamp mocy- każda grała troszkę inaczej, ale od razu dało sie poznać czy driverem była trioda czy pentoda."
Nie jest tak źle - nie są ani szczególnie drogie, ani szczególnie rzadkie. Są za to naprawdę dobre.
EL84 też jest fajna, ale jest na podstawce noval, więc w przypadku adaptacji klasycznego układu a\'la Sun Audio będzie problem z mocowaniem podstawek. Na marginesie, jeżeli już noval to dużo więcej nż EL84 zaoferuje 12hg7 lub 12hl7.
-->cypher
"Sorki za lamerskie pytanko ale czy jest jakaś szansa na pozbycie się trfa międzystopniowego ?"
To trafo na wejściu spokojnie można zastąpić rezystorem do masy. Nie wiem czy to, co jest na schemacie jest zaaplikowane na 1:1, czy 1:2, ale nawet w drugim wypadku można się obyć bez tego wzmocnienia.
W tym układzie wzmocnienie wyniesie ok. x50-60, więc do wysterowania 2a3 wystarczy mniej niż 1V na wejściu.
"Jaka powinna być impedancja uzwojenia pierwotnego trafa wyjściowego czy 2,5K będzie ok ??"
Na schemacie masz nawet 2k, to już poziom rzadziej spotykany, ale 2,5k to "klasyka" dla 2a3.
I jeszcze mała uwaga - gdyby ktoś aplikował ten układ i zamiast stabilivolta zastosował diodę zenera trzeba będzie zwiększyć rezystor w katodzie, tak na szybko to ok. 180R.