Audiohobby.pl

2a3 300B SETamp

lancaster

• Gość
26-05-2008, 20:14
A co byś chciał zmienic w Sovtekach ???? I jaki masz wzmacniacz ?

cypher

• 252 / 6079
  • Zaawansowany użytkownik
26-05-2008, 20:38
Wzmak DIY:  http://audiohobby.pl/topic/5/339#koniec

Co zmienić? ;-) Jak zawsze coś na plus ;-))
Mógłbym sypnąc tu banałami i napisać głębie, bas, średnicę itd itp w zależności od kunsztu literackiego można dodać kilka ładnych określeń dla plastycznego oddania przekazu ..

Tak naprwdę to nie wiesz co może ci się spodobać póki nie usłyszysz z reguły są to drobne zmiany..

W poście bardziej chodziło mi o to czego nie kupić bo bez względu na aplikację brzmi przeciętnie ;-))
Sporo dobrego czytałem o lampach EH, które maja ponoć lepszą dynamikę i "czystość" brzmienia..
Tak więc wpisuje swoje typy i uwagi;-))

a_men

• 746 / 6101
  • Ekspert
26-05-2008, 22:41
Jest wiele entuzjastycznych opini o Shuguangach 2a3c. Ponoć lepsze sa tylko Emission Labs. Poczytaj na audioasylum.
Ja uzywam wersji 2a3b, bo taka mi dali razem ze wzmakiem:)

mark11

• 356 / 6107
26-05-2008, 22:53
Ja używam Full Music Mesh 2A3 i jestem zadowolony. Z łatwością rozprawiły się z Sovtekami monoplate. Teraz pozostał tylko atak szczytowy na Emission Labs Mesh lub stare Fivre monoplate i będzie spokój w materii dotyczącej lamp mocy :)
Markus

cypher

• 252 / 6079
26-05-2008, 23:27
Właśnie poczytałem o 2A3C i faktyczne ciekawe opisy ;-))
Zapytałem o koszty przesyłki na http://www.supertnt.com tam para lamp kosztuje 72$ jeśli koszty zamkną się w 30 $ będę zamawiał ;-))
Tak czy inaczej czekam na odpowiedz ;-))
Artur

pwit

• 15 / 6034
  • Nowy użytkownik
27-05-2008, 01:01
Może ktoś pokusi się o driver pentodowy. Proponuję lampkę C3g - podstawka loctal (idealnie pasuje w otwór octalowy), 6,3V żarzenia, jeden stopień zamiast dwóch, bez kondensatora w katodzie, jakaś godzina roboty. Gwarantuję, że to co dotychczas wydawało się dynamiczne lekko zblednie przy tym układzie.

Przykładowy schemat. Na starcie zamiast stabilivolta dioda zenera na 150V i kondensator równolegle.

jjurek

• 2067 / 6035
  • Ekspert
27-05-2008, 11:59
=> pwit
Rzeczywiście, drivery pentodowe "grają " zupełnie inaczej niż triody- z większą dynamiką, przestrzenią, nie tracąc nic ze słodyczy lampy.
Lampa C3g jest dosyć trudna do zdobycia- proponowałbym zacząć od EL84 (obecnie ta lampa napędza u mnie ruskie diabełki ). Próbowałem różnych pentod do napędzania lamp mocy- każda grała troszkę inaczej, ale od razu dało sie poznać czy driverem była trioda czy pentoda.  

cypher

• 252 / 6079
27-05-2008, 12:05
Pwit fajny schemat. ;-))
Sorki za lamerskie pytanko ale czy jest jakaś szansa na pozbycie się trfa międzystopniowego ?
Jaka powinna być impedancja uzwojenia pierwotnego trafa wyjściowego czy 2,5K będzie ok ??

pwit

• 15 / 6034
  • Nowy użytkownik
27-05-2008, 12:45
-->jjurek

"Rzeczywiście, drivery pentodowe "grają " zupełnie inaczej niż triody- z większą dynamiką, przestrzenią, nie tracąc nic ze słodyczy lampy."

Dodałbym jeszcze z większym rozciągnięciem pasma zarówno w dół jak i w górę.

"Lampa C3g jest dosyć trudna do zdobycia- proponowałbym zacząć od EL84 (obecnie ta lampa napędza u mnie ruskie diabełki ). Próbowałem różnych pentod do napędzania lamp mocy- każda grała troszkę inaczej, ale od razu dało sie poznać czy driverem była trioda czy pentoda."

Nie jest tak źle - nie są ani szczególnie drogie, ani szczególnie rzadkie. Są za to naprawdę dobre.
EL84 też jest fajna, ale jest na podstawce noval, więc w przypadku adaptacji klasycznego układu a\'la Sun Audio będzie problem z mocowaniem podstawek. Na marginesie, jeżeli już noval to dużo więcej nż EL84 zaoferuje 12hg7 lub 12hl7.

-->cypher

"Sorki za lamerskie pytanko ale czy jest jakaś szansa na pozbycie się trfa międzystopniowego ?"

To trafo na wejściu spokojnie można zastąpić rezystorem do masy. Nie wiem czy to, co jest na schemacie jest zaaplikowane na 1:1, czy 1:2, ale nawet w drugim wypadku można się obyć bez tego wzmocnienia.
W tym układzie wzmocnienie wyniesie ok. x50-60, więc do wysterowania 2a3 wystarczy mniej niż 1V na wejściu.

"Jaka powinna być impedancja uzwojenia pierwotnego trafa wyjściowego czy 2,5K będzie ok ??"

Na schemacie masz nawet 2k, to już poziom rzadziej spotykany, ale 2,5k to "klasyka" dla 2a3.

I jeszcze mała uwaga - gdyby ktoś aplikował ten układ i zamiast stabilivolta zastosował diodę zenera trzeba będzie zwiększyć rezystor w katodzie, tak na szybko to ok. 180R.

koobal

• 38 / 6107
  • Użytkownik
27-05-2008, 14:13
jjurek -> C3g u mnie lezą i się marnują jeśli ktoś chce to zapraszam kosztowały mnie przysłowiowe grosze (są nowiuteńkie nigdy nie odpalane prawdziwe NOS\'y SIEMENSA) Więc dostęp do nich jest łatwy, a to że mało osób je zna to inna para kaloszy (stąd też ich cena bo gdyby były popularne to by kosztowały pewnie o jedno "zero" więcej). Co do ich parametrów dla mnie w moim układzie się nie sprawdziły ze względu na za małe wzmocnienie, reszta parametrów jak pwit1 pisze jest naprawdę zacna.
miłośnik lamp i dobrej sztuki

jjurek

• 2067 / 6035
  • Ekspert
27-05-2008, 14:45
=> pwit
"Na marginesie, jeżeli już noval to dużo więcej nż EL84 zaoferuje 12hg7 lub 12hl7."

Lampa 12hg ma inne charakterystyki niż EL84, ale ta druga również spokojnie napędzi 300B lub 2a3, więc nie można pisać tu o "lepszości" -  raczej o "inności".

Co do podstawek- można na allegro kupić przejściówki oktal- noval :)

Ciekawe lektury o sterownikach:

http://www.wduk.worldomain.net/forum/showthread.php?t=1628
http://www.fortunecity.com/rivendell/xentar/1179/projects/legacy/Legacy.html

pwit

• 15 / 6034
  • Nowy użytkownik
27-05-2008, 15:11
-->jjurek

Zgadza się, w tak subiektywnym temacie jak odbiór muzyki wszystko jest względne. Tak więc poprawiam się - mnie bardziej spodobała się 12hg7:-)
Pozwolę sobie jednak na małe teoretyzowanie - otóż 12hg7 ma tą przewagę nad EL84, że ma prawie trzykrotnie wyższą transkonduktancję. Pozwala to na zastosowanie jej z dużo niższym obciążeniem i bez kondensatora w katodzie.

Byłbym Ci wdzięczny za link do aukcji z przejściówkami na różne podstawki - od dłuższego czasu szukam czegoś takiego i nie mogę trafić. Spojrzałem na Allegro i nadal nie widzę.

jjurek

• 2067 / 6035
  • Ekspert
27-05-2008, 15:26
Pytaj tego allegrowicza:
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=287052
Kupowałem u niego jakiś czas temu przejściówki oktal- noval.

cypher

• 252 / 6079
27-05-2008, 18:03
@pwit

Czy jesteście w stanie zaproponować driver oparty o 12hg7 ? Zanim chwycę się za lampy c3g może bez ingerencji mechaicznej mógłbym zmodyfikować aktualny układ oparty aktualnie o ECC81
Mógłbym porównać wtedy jak gra trioda vs pentoda.
Schemat mojego wzmaka: