Witam. Nie bardzo wiem jak zamieścic post, bez odpowiadania na inny, dlatego ten cytat na górze.
Jestem początkujacy w temacie i potrzebuję pomocy z zakupem słuchawek. Muzyki słucham różnej: najczęściej rock progresywny, metal, do tego trochę jazzu, klasyki i sporo muzyki filmowej. Jako źródło służy mi PC, konkretniej to karta SB Audigy 2 ZS Gold. Obecnie posiadam Koss Porta Pro. Nie tak dawno miałem okazję posłuchać moich ulubionych płyt na całkiem fajnych kolumnach (quadral platin mk iV, o ile się nie mylę, wzmacniacz nie pamietam) i byłem urzeczony brzmieniem, głębokim, kontrolowanym basem, szerokością sceny. Z miejsca stwierdziłem, że ja też tak chcę słuchać na codzień, ale nie bardzo mam warunki na kolumny i potrzebuję słuchawek.
Na zakup mam około 500-600 zł, ale oczywiście mniej też może być. ;)
Chciałbym kupić słuchawki, które będą grać pięknie wysokie partie, np uwielbiam wysokie damskie wokale, czy instrumenty smyczkowe; ale także będą miały głęboki, czysty, kontrolowany bas, ponieważ bardzo cenię sobie instrumenty perkusyjne w muzyce rockowej. Czułem niedosyt basu na KPP, ale nie chciałbym aby niskie tony "zamuliły" muzykę i zdominowały pozostałe pasma. Do tego chciałbym, aby słuchawki charakteryzowały się dobrą separacją instrumentów, szeroką sceną; uwielbiam słuchać różnych niuansów w muzyce, najdrobniejszych wibracji wokalu, łapania oddechu wokalisty itp.
Jeszcze jedna ważna sprawa: słuchawki musza być raczej niskohmowe (ze względu na źródło), otwarte i bardzo wygodne. Oczywiście w miarę możliwości będę osłuchiwał towar przed zakupem.
Co do wzmacniacza: niestety posiadam tylko miniwieżę. Na DAC się nie zanosi, ze względu na małą uniwersalność tego urządzenia dla mnie. Może za jakiś czas poszukam czegoś z dobrą dziurą, ale póki co chciałbym napedzać słuchawki prosto z karty dźwiękowej.
Jeżeli wyżej opisane wrażenia ze słuchania nie są możliwe do osiągnięcia na słuchawkach w tej cenie, proszę mnie uświadomić, bo szkoda abym teraz tracił pieniądze na półśrodki. ;]
Po lekturze forum wybrałem kilka modeli. Do niektórych dopisuję swoje uwagi na temat tego co czytałem w recenzjach, proszę o ewentualne skomentowanie i sprostowanie.
- Grado SR 60 - opisy brzmienia mniej więcej mi pasują, niestety czytałem, że uciskają uszy i są niewygodne.
- Beyerdynamics dt 440 - jak wyżej, ktoś gdzieś narzekał na dokuczliwe uciskanie głowy
- Superluxy rózne modele - kusi cena, ale pojawiają się opinie, że nie nadają się do cięższych brzmień
- AKG K530
- Koss UR-40
Proszę także o inne propozycje.
Dziękuje i pozdrawiam.