>> Orfeusz1000, 2010-04-17 21:41:37
Wymienione przeze mnie odtwarzacze to konstrukcje dość wiekowe i naturalną koleją rzeczy jest, że zużywa się w nich laser. W modelach X202ES i X222ES siedzi laser KSS240A, który nadal jest dostępny w sprzedaży i w dodatku niedrogi. Jego wymiana nie jest trudna i średnio-zaawansowany elektronik poradzi sobie bez większych problemów. Aczkolwiek zawsze lepiej powierzyć to zadanie osobie, która wiem co robi :-) Usługa taka nie wcale kosztowna, no chyba, że ktoś aż tak się ceni albo trafisz na autoryzowany serwis.
Z kolei w X333ES zamontowany jest laser KSS271A od dawna już nieprodukowany. Co prawda wiem, gdzie można je jeszcze dostać, ale cena jest horrendalna.
Bezpieczniej więc będzie wybrać któryś z modeli X202ES/X222ES; w razie potrzeby wymiany lasera nie będzie to bardzo kosztowne, a co najważniejsze, będzie to w ogóle możliwe :-)
Różnica w brzmieniu X333ES a X202ES/X222ES jest do wychwycenia, ale myślę, że jeżeli będziesz korzystał tylko z dziurki, nie będzie wcale przepaści.
X202ES to w sumie prawie komputer, ma tyle funkcji, że do dnia dzisiejszego wszystkich nie rozkminiłem. Kiedy go kupowałem, kilka lat temu, okazało się, że był właściwie nieużywany; dodatkowo miał dorobione drewniane boczki, co nadało mu także szlachetnego wyglądu. Swego czasu z jego dziurki słuchałem HD 600 i takie połączenie przez pewien czas mi wystarczało. Dopóki nie odkryłem zewnętrznych wzmacniaczy słuchawkowych, lepszych źródeł itp.
W każdym razie polecałbym któryś z dwójki X202ES/X222ES. Kupując poprzez internet (Allegro i inne) trzeba dokładnie obadać sprzedawcę. Handlarz może Ci wcisnąć trupa, ale można też trafić zadbany sprzęt od jakiegoś pasjonata :-)
Przed takim zakupem trzeba obadać sprawę, podzwonić, popytać, upewnić się, że wszystko z odtwarzaczem jest OK.
Co do CAL! to dla mnie najmniej wygodne słuchawki jakie kiedykolwiek moja głowa nosiła. Ale faktycznie za tą cenę i po zmianie kabla trudno o konkurencję. Ja używam ich w pracy razem z iRiverem H320 i jest nieźle, choć myślę o zmianie, właśnie z powodu niewygody :-)