Audiohobby.pl

Sprzęt słuchawkowy - wątek dla początkujących

majkel

• 7477 / 6083
  • Ekspert
04-04-2008, 12:56
Coś takiego właśnie czytałem na Head-Fi, że SR325i to takie SR125 turbo. Na pewno będzie lepszy bas i przestrzeń, gdyż one mają większe obudowy przetworników, poza tym z nierezonującego stopu aluminium, a nie plastikowe. Ja zdecydowałem o zakupie SR325i po odsłuchu SR225, gdyż opisowe różnice między nimi do tego mnie skłoniły, i się nie pomyliłem.
Inna sprawa to RS2... Po ostatniej dobie grania Limp Bizkit chyba się wreszcie rozruszały. :) Odgłos gwizdka nareszcie zniknął, ufff...

folab

• 297 / 6083
  • Zaawansowany użytkownik
04-04-2008, 13:22
majkel ty też słyszysz na grado zadziwiający trójwymiarowy przekaz ? Zagrało to z moim MF V3 .

majkel

• 7477 / 6083
  • Ekspert
04-04-2008, 13:53
Słyszę. Chwilowo muszę słuchać z dziurki, ale wczoraj wieczorem myślałem, że narzeczona weszła do pokoju ochrzanić mnie, że siedzę do późna i słucham, a to był odgłos z publiczności - nagrania koncertowego słuchałem. Normalnie jak z kilku metrów bym żywą osobę usłyszał - na RS2, ale SR325i też tak mogą. Z ampem jest tylko lepiej, ale ta dziurka się nieźle zgrywa z Grado. Trochę barwa nie taka jak ze wzmacniacza, ale reszta aspektów OK.

JUREK

• 203 / 6066
  • Aktywny użytkownik
04-04-2008, 19:58
chrees

słucham ich od 2 godzin..bas jest ok a nawet wydaje się, że mniejszy niż w senkach hd 600....ale to zbrodnia teraz opisywać GRADO GS 1000....więc jeszcze nic nie napiszę konkretnego aż się przynajmniej trochę nie wygrzeją...nie wolno teraz bo byłaby to profanacja ale skoro już coś piszę to napiszę tylko jedno co mogę napisać....po 2 godzinach słuchania non stop powiem tak ...OGROMNHY POTENCJAŁ WE WSZYSTKICH ASPEKTACH, PRZESTRZEŃ ZADZIWIAJĄCA, SŁYCHAĆ KSZTAŁT I WIELKOŚĆ SAL KONCERTOWYCH I ICH CHARAKTER, LATWO OKREŚLIĆ WIELKOŚĆ POMIESZCZEŃ...w stosunku do grado sr325i i senków hd 600 masa nowych szczegułów ale.....szkoda fatygi bo cokolwiek bym nie napisał nie będzie teraz miarodajne, odstawiam je na 150 godzin potem chwilę posłucham i dopiero po 300 zacznę słuchać poważniej i poważniej tu pisać:-) a od teraz niech się usportawiają na różowym szumie i radiu oraz cd ale...ja w tym udziału nie biorę :-) poczekam...natomisat wizualnie się prezentują  znakomicie, to piękne drewno jest niesamowite a napisy i grawerka sprawiją wrażenie ręcznej roboty, solidny kabel z masywną pozłacaną wtyką obarczoną logiem GRADO, kabel przedłużający równie imponujący i do tego krótki kabel redukcyjny z mini jackiem, są przeogromniaste, moja 10 letnia córeczka jak mnie w nich zobaczyła stwierdziła: tato wyglądasz w nich jak wariat, ha,ha.....wbrew pozorom niesamowicie lekkie i wygodne, kompletnie nie czuję ich na głowie...to tyle na teraz...wrócimy do tematu za conajmniej 150 godzin :-)
JUREK

violett

• 786 / 6074
  • Ekspert
04-04-2008, 21:26
Dodam w tym wątku coś od siebie, a z góry uprzedzam, że raczej jestem "głośnikowcem" niż "słuchawkowcem". Jako źródła używam Rotela RCD-06, wzmacniacz to Musical Fidelity X-CAN V3 słuchawki to Grado SR-60. Ten zestaw (wzmak i słuchawki) skompletowałem niedawno i odkryłem zupełnie inny świat audio! Płyt teraz słucham godzinami w słuchawkach i odkrywam w nich nieznane mi przestrzenie i detale. To jest fascynujące. Nabyłem także Creative Aurvana Live! początkowo raczej do iPoda, ale i one brzmią świetnie podłączone do MF (jednak wolę Grado, bo bardziej grają "dookoła" głowy). Teraz zastanawiam się nad HD650, ale to raczej melodia dalszej przyszłości.

Tym wpisem chciałem powiedzieć, że warto inwestować w sprzęt słuchawkowy, bo pozwala on za niewielkie stosunkowo pieniądze zrewidować i odmienić nasze doznania audio-stereo (a czasami nagle sąsiedzi zaczynają się nam kłaniać :-)  ). Poza tym słuchanie w nausznikach jest intymniejszą formą odbioru muzyki, bo tylko my ją słyszymy.

Pozdrawiam wszystkich zaawansowanych i początkujących "słuchawkowców"

npl

• 246 / 6081
  • Aktywny użytkownik
04-04-2008, 23:16
może klub grado?

JUREK

• 203 / 6066
  • Aktywny użytkownik
04-04-2008, 23:33
npl

KLUB GRADO MUSI BYĆ :-)
JUREK

Gardenus

• 1605 / 6070
  • Ekspert
04-04-2008, 23:41
Ze słuchawek posiadam tylko THOMSON HED451.
Nie jest to może wyrób na miarę tych "hitowych" ale słuchać mogę z nich do woli, nauszniki są duże owalne miękkie,  nie cisną na uszy, dzwiek bardzo przyjemny. Wystarczą mi .
Pozdrawiam .

majkel

• 7477 / 6083
  • Ekspert
04-04-2008, 23:53
Mówisz - masz. Fanklub Grado uważam za otwarty. :D

AWS 303

• 854 / 6081
  • Ekspert
05-04-2008, 21:44
Witam.
Jakie polecacie słuchawki douszne do odtwarzacza mp3 do 40 zł
Najlepiej takie zwykłe z gąbkami, nie z gumkami. Mają przepuszczać dźwięki z otoczenia, żeby można było rozmawiać i słuchać jednocześnie. Oczywiście Basik, średnie i góra. Muzyka - wszystko. I mają być lepsze od fabrycznych dołączonych do mp3

Wiem, że takie rzeczy to tylkow erze, ale co mi polecacie?

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
05-04-2008, 21:47
>AWS 303
Pewnie najlepiej byłoby znaleźć Sennki HD600 w baaaaardzo okazyjnej cenie.
audiostereo ? dziękuję, nie wchodzę!

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
05-04-2008, 21:48
>AWS 303
Ale do przenośnego to raczej Grado z racji niskiej impedancji. Ale cena też musiałaby być baaaaardzo okazyjna.

folab

• 297 / 6083
06-04-2008, 00:13
 AWS 303,rozumiem że jestes nastolatkiem i nie posiadasz gotówki,jednak jak byś troszke dozbierał ( puszki aluminiowe :-)  ) to nic lepszego od Koss Porta Pro nie kupisz,powinienes dostac używane za 80zł.

folab

• 297 / 6083
06-04-2008, 00:18
Aaa doczytałem że ty pchełki chcesz kupić ,to może coś z akg,wejdź na skąpca tam znajdź słuchawki w interesującej cie cenie i poczytaj opinie,albo poszukaj na forum MP3 STORE

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
06-04-2008, 17:04
Właśnie znalazłem wykresy charakterystyk słuchawek na HeadRoom. Już myślałem, że coś mi dodatkowo te wykresy rozjaśnią a ... przeżyłem swojego rodzaju konsternację. Kilka wykresów słuchawek już widziałem w tym wątku, ale nie sądziłem, że te "Karpaty" i czasem "Mount Everesty";) na charakterystyce to praktycznie wszystkie mają.
Przy wykresach słuchawek analogiczne wykresy większości kolumn to niemal idealna liniowość;). W wykresach słuchawek to nie "pagórki i dolinki" tylko często głębokie wąwozy i wysokie szczyty. Chyba lepiej było na to nie patrzeć;).