Audiohobby.pl

Sprzęt słuchawkowy - wątek dla początkujących

Rolandsinger

• 2894 / 6084
  • Ekspert
03-04-2008, 19:50
@ clo2

Zajrzyj na inne forum do wątku:

http://forum.mp3store.pl/index.php?showtopic=29409&st=670

tam jest wiele osób, które porównywały AL do SR60 i twierdzą, że AL są lepsze.
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

pastwa

• 3823 / 6083
  • Ekspert
03-04-2008, 20:02
Clo,

jak juz celujesz w jakies tansze grado do grania rol drugoplanowych, to odpusc sobie modele 60 i 80 nic specjalnego, i wez od razu 125, raz ze sa szczegolowsze i precyzyjniejsze od wymienionych, to daja tez wyraznie lepszy wglad w nagrania, bardzo fajne sluchawki,i wcale mnie nie zdziwi, jesli po jakims czasie bardziej Ci sie spodobaja od hd 600..

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
03-04-2008, 20:15
>Rolandsinger
Dzięki za linka, zaraz postudiuję bo już sam nie wiem "szto diełat";)

>Pastwa
Pytanie o SR60 nie było powodowane wzgl. finansowymi. Była nawet niedawno okazyjna oferta na SR325 i na chwilę przed zrobieniem przelewu wyhamowałem ponieważ doczytałem i a potem dopatrzyłem się na wykresach przebiegu charakterystyki, że te słuchawki mają "górkę" na wyższej średnicy. Mój cd rotela też ma i jak wypada taka suma "górek" w tym miejscu miałem okazję przećwiczyć z moimi kolumnami (przy czym w kolumnach ta górka wznosiła się stosunkowo łagodnie). W dłuższych odsłuchach dźwięk był trochę męczący a sopranistki stawały się nienaturalnie natarczywe:(.
Właśnie odczytałem potem, że z Grado ciepło z nieco wycofanymi wysokimi i trochę średnicą (ale to "naprostuje" Rotel) grają ponoć tylko SR60. Przeczytałem, że już przy modelu SR80 i wyższych dźwięk jest bardziej detaliczny ale ...  także mniej ciepły, mniej muzykalny, bardziej ostry. A takiego dźwięku w klasyce nie potrzebuję. "Klusek" oczywiście też nie, najlepiej gdyby było to zrównoważenie z lekko trzymające ciepłą stronę mocy;).  
audiostereo ? dziękuję, nie wchodzę!

pastwa

• 3823 / 6083
  • Ekspert
03-04-2008, 20:29
Clo,

Zalezy jak ustawic punkt odniesienie, dla mnie zarowno sr 60 jak i 80 byly zmulone i sie specjalnie od siebie nie roznily, za to model 125 byl slyszalnym krokiem do przodu (ich szczegolowosc byla pozytywna), a jak szukasz muzykalnosci i ciepla, a zarazem nie jestes specjalnie fanem jakiejkolwiek ostrosci, to raczej zapomnij rowniez o hd 600 (sa zaprzeczeniem niejako tego co wymieniles), chyba ze bedziesz chcial to (wspomniane cechy) korygowac potem roznymi lampami (odnosze sie juz do zakupu Linnarta, a te z marszu wcale nie musza grac cieplo i gladko, bo natura lamp jest tak roznorodna jak i tranzystorow)..

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
03-04-2008, 20:31
>Rolandsinger

No to poczytałem wstępnie kilka ostatnich stron i ... opinie bywają rozbieżne. Słuchawki wzbudzają wiele kontrowersji  i po lekturze praktycznie jeśli sięsamemu nie posłucha wygrzanych egzemplarzy to jest się niewiele mądrzejszym.
Jak się samemu nie słuchało a nie zna się też dobrze "opiniodawców" to trudno wybrać, komu dać wiarę o ile wszyscy nie śpiewają "jednym chórem";). Myślę, że wiele by wniosło podesłanie P. Piotrowi Ryce egzemplarza do testów. Wyraził chyba nawet gotowość posłuchania tego ustrojstwa ale nie przypuszczam aby sam popędził po nie do sklepu, bo to chyba nie ta półka;). Może ktoś swój egzemplarz podeśle P. Piotrowi? Będziemy mieli w zamian następny piękny, kwiecisty test.

Kto już ma i może do testów udostępnić?    

majkel

• 7477 / 6083
  • Ekspert
03-04-2008, 20:56
clo2, powiedzmy, że rozpocząłem temat Creative AL! z Piotrem Ryką, więc proszę na razie nie urządzać zmasowanych ataków skrzynki Piotra. ;)

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
03-04-2008, 21:29
>Pastwa
>...a jak szukasz muzykalnosci i ciepla, a zarazem nie jestes specjalnie fanem jakiejkolwiek ostrosci, to raczej zapomnij rowniez o hd 600.

Ciepło koniecznie nie musi być, tzn bardzo ciepło. Chodzi mi tylko o to, aby dźwięk nie był "suchy" i "bez życia". Sterylny, bardzo analityczny będący przeciwieństwem muzykalności  dźwięk to zdecydowanie NIE DLA MNIE.
Może być mniej lub bardziej ciepły przy zachowaniu czytelności. Fajnie byłoby gdyby miał (na miarę słuchawek oczywiście) przyzwoitą przestrzeń i jako taką lokalizację źródeł (JACEK pisał wyżej  o swoich dośw. z HD600, że się właśnie tego po wygrzewaniu doczekał) i ... chyba tyle (albo aż tyle).

Czyżby dźwięk HD600 był chłodny i analityczny?

majkel

• 7477 / 6083
  • Ekspert
03-04-2008, 21:44
>
Czyżby dźwięk HD600 był chłodny i analityczny?
>

Według mnie nie, a nawet lekko wręcz przeciwnie. Te słuchawki mają taki przyjemny blask na przełomie średnicy i sopranu, do tego bas jak to Sennheiser, delikatnie "dresiarski", niezbyt punktowy i wszędobylsko-dosadny. Sopran jest powiedzmy w sam raz. Średnica raczej jasna, aksamitna, ale ma takie przytępienie w średnich rejestrach, co ja odczuwam jako ów woal. Przestrzeń niezbyt szeroka, raczej budowana w głąb i zaczynająca się od pewnej odleglości, nie od środka głowy. Beyerdynamiki DT880 Pro mają generalnie większą przestrzeń i teoretycznie dowolnie bliską lokalizację źródeł.

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
03-04-2008, 21:46
Aaa... w większości słuchana przeze mnie muzyka to kameralna klasyka, sporo płyt z muzyką wokalno-instrumentalną. Lubię piękne kobiece soprany, piękne brzmienie instrumentów akustycznych. I do tego właśnie potrzeba mi sprzętu. Im więcej czytam tym dezorientacja większa:(. Cd już jest, wzmacniacz też i słuchawki to praktycznie będzie ostatni element, którym da się cokolwiek w brzmieniu całości zmienić w pożądanym przeze mnie kierunku (poza późniejszym kombinowaniem z wymianą lamp, ale to później bo to także pierwszy mój sprzęt z lampami).

Najlepsze wyjście to posłuchać samemu. Zadzwoniłem nawet do salonu w którym mają i Grado i Sennki. Ceny oczywiście sporo wyższe niż w necie ale pomyślałem w końcu, niech tam. Zapłacę więcej, ale wyjdę ze sprzętem który dobiorę pod swoje ucho i praktycznie zapłacę wówczas gdy już trafię coś, co do czego będę przekonany, że to jest właśnie to. Tylko że jestem chyba zbyt wymagający. Skoro panowie w salonie biorą sporo większe pieniądze za to samo co można taniej (rozumiem, że drożej bo koszty inne niż wysyłkowo z netu) to można by oczekiwać, że za tą wyższą zapłaconą kwotę ma się faktycznie jakiś komfort jeśli chodzi o dobór sprzętu.
Zapytałem o możliwość podania przeze mnie modeli z ich oferty które mnie interesują (raptem "wszystkie dwa";), Sennki HD600 i Grado SR325) z możliwością umówienia się na odsłuch ale z prośbą aby panowie wcześniej "wygrzali" je na sprzęcie w salonie abym mógł wybrać na podstawie tego jak faktycznie będą one TRWALE grały z moim sprzętem. W słuchawce usłyszałem, że sprawdzić i wybrać da się spokojnie na niewygrzanych, a wygrzewał to sobie będę po zakupie w domu;). Albo ja jestem zbyt wymagający, albo panowie w salonie nie bardzo potrafią złapać klienta, który za możliwość odsłuchu gotów jest im zapłacić za słuchawki więcej niż mógłby zapłacić gdzieś indziej (różnica 200-300zł).
Już robiłem jedno podejście do tego salonu jak szukałem cd. Myślałem o Xindaku i pytałem o możliwość wypożyczenia za kaucją na niedzielę, posłuchania jak będzie mi się zgrywał z resztą w moim pomieszczeniu i albo w poniedziałek oddam w stanie nienaruszonym albo zadzwonię i powiem, że zostaje. "Usłyszałem, że na takie "układy nie idą" bo ktoś może powymieniać części itp. Po takiej informacji kupiłem sobie zamiast Xindaka cd Rotela "z drugiej ręki" a panowie niech sobie tego Xindaka dalej trzymają na półce.
Takie to bya jeszcze w salonach podejście. Dostępu w okolicy do innych niestety nie mam:(.

pastwa

• 3823 / 6083
  • Ekspert
03-04-2008, 21:50
Jacek czy Jurek ? Ja bym powiedzial ze sie przyzwyczail do ich charakteru niz doczekal takiego brzmienia w wyniku wygrzania, hd 600 same w sobie (w super neutralnym torze) sa wlasnie chlodnawe, analityczne (sporo gory, dla mnie ociupinke zbyt piaskowej,ale to porownujac juz do bardzo drogich modeli), nieco suchawe, szczegolowe i precyzyjne, ja osobiscie bardzo doceniam te cechy, co nie znaczy, ze po kilku godzinach sluchania nie zaczna one nieco irytowac, zwlaszcza jesli reszta toru nie bedzie tu idealnie dopasowana. To sa wymagajace sluchawki ale potrafia sie pieknie odwdzieczyc, zawsze sie tez wybronia (nie ma tu czegos takiego jak \'porazka\', to ich kolejny plus), choc nie zagwarantuja natychmiast melomanskich wieczorow z tego powodu. Maja tez dobra przestrzen, ale takie AKG 701 maja zdaje sie jeszcze lepsza, lepsza maja tez i stare 880 beyera (mowie tu o panoramie muzycznej i precyzji dalszych planow w tym konkretnym przypadku),ale te sa znowoz lagodniejsze od hd 600,ktore graja nieco zadziorniej (co tez jest fajne, mamy owo \'zycie\',choc niekoniecznie kolorowe) i raczej jasno (co rowniez bywa pozytywem albo odmiana, dt 880 tez sa jasne,to daje oddech muzyce).

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
03-04-2008, 21:50
tylko dodam ... panów w salonie do którego chadzałem tłumaczy chyba tylko to, że to prowincja;). U was koledzy w Warszawce też panowie sprzedawcy w salonach są tak "dialogiczni", czy to faktycznie właściwość prowincji?

Triceramops

• 280 / 6086
  • Zaawansowany użytkownik
03-04-2008, 21:56
U nas też prowincja ;-)

clo2

• 1702 / 6086
  • Ekspert
03-04-2008, 22:10
>majkel (o HD600)
>Przestrzeń niezbyt szeroka, raczej budowana w głąb i zaczynająca się od pewnej odleglości, nie od środka głowy

Dla mnie to wielki plus w sporej liczbie nagrań jakie posiadam. Szczególnie tam gdzie są chóry, w symfonice, w nieco większych (ale nadal kameralnych) składach. W muzyce już naprawdę mocno kameralnej nie postrzegam tego jako koniecznego. Tu bardziej chciałoby się "dogrzanego", pięknego dźwięku. Ale tak wypadałoby kupić więcej niż jedną parę;).

pastwa

• 3823 / 6083
  • Ekspert
03-04-2008, 22:10
Clo,

A moze przejedz sie do Warszawy (czy gdzie tam masz blizej), do takiego Aufioforte przykladowo, telefonicznie sie wczesniej umow na odsluch, tak zeby zarezerwowali Ci z kilka godzin w komfortowych warunkach, dodatkowo maja calkiem dobry wybor sluchawek (i to zdaje sie jako tako juz wygrzanych), to i z kilka roznych wzmacniaczy tez powinni Ci podlaczyc (mieli kiedys Grahama-tranzystor i Skorpiona-lampa), co wiecej, mozesz sie tez wybrac ze swoim Linnartem...

pastwa

• 3823 / 6083
  • Ekspert
03-04-2008, 22:11
przepraszam, mialo byc: \'Audioforte\' powyzej :")