Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

majkel

• 7477 / 6400
  • Ekspert
08-03-2010, 10:08
Z tego co wiem, gramofoniarze kończą na Grado STATEMENT1 przeważnie. Tzn. Ci, których stać na to, bo przy kartridżu za 4kzł można sobie dośpiewać koszt reszty wraz z pomieszczeniem.

GS1000i kupił ode mnie pewien zaawansowany audiofil, który używa topowej wkładki Grado w systemie głośnikowym jeśli mnie pamięć nie myli opartym o Wilson Audio, i mówił mi, że jednym z kryteriów wyboru producenta słuchawek był fakt, iż to ten sam producent, co jego wkładki gramofonowej.

Różnica między Yamahą a Grado, to trochę jak porównywać sztukę do inżynierii, albo artystę do inżyniera. Pierwszy bywa nieobliczalny, ale da się odczuć jego geniusz, drugi jest poprawny i nigdy nie wyjdzie poza ramy szeroko pojętej poprawności, bo też tego i tylko tego się oczekuje - dotyczy oczywiście monitorów studyjnych Yamahy lub wzmacniaczy. Poprawność ich słuchawek to sprawa dyskusyjna, na dzień dzisiejszy niebyła.

Max

• 2204 / 5897
  • Ekspert
08-03-2010, 10:20
"drugi jest poprawny i nigdy nie wyjdzie poza ramy szeroko pojętej poprawności, bo też tego i tylko tego się oczekuje"

Wczoraj odsluchalem nowego PianoCrafta mojej siostry. "Poprawnie" grajacy - to chyba wlasciwe okreslenie ;))

Rafaell

• 5033 / 6397
  • Ekspert
08-03-2010, 11:45
> frackowiak, 2010-03-08 10:30:58

>aasat-jesli mowimy o gustach to bardzo wzgledna sprawa!mowia ze prawdziwego mezczyzne mozna poznac >po noszonych przez niego butach,pasku i zegarku

Co do butów to myślałem że prawdziwego mężczyznę poznaje się po czystych zadbanych butach i dokładnym zegarku a nie noszonej marce.To raczej  proza życia a nie wizualny marketing.

>jesli chodzi o sluchawki?rzadko nosi sie to na glowie, ale jak ktos chce sie pochwalic to tylko na forum, czy >zyska na meskosci u kobiet?mysle chyba u tych co sa bardzo "muzykalne"

No i odpowiedziałeś sobie sam;  pudełkiem do słuchawek jeszcze trudniej się kobietom pochwalić

marcow

• 1045 / 5856
  • Ekspert
08-03-2010, 12:23
Złoty nawet prawdziwy RoleX dla mnie to wiocha ale klasyczny IWC to jest to !!!!
Sami wybierzcie ten ładniejszy;)
A widzieliście dobry zegarek w kartonie?

aasat

• 2398 / 6383
  • Ekspert
08-03-2010, 12:27
Czyli wniosek taki, że klasa słuchawek idzie w parze z klasą pudełka i akcesoriami, tylko Grado się tutaj wyłamuje jakoś (albo i nie :) )

pastwa

• 3848 / 6400
  • Ekspert
08-03-2010, 12:43
Aasat, ja bym tu uwazal, to pudelko od Yamah tez nie jest specjalnie wyszukane i nalezy do tego samego tekturowego sortu co gradowe ;\'))

Mnie sie bardzo podobalo pudelko od Beyerdynamikow dt 880, blaszane, gabka w srodku i fajne zamkniecie, perfekcyjne jak na sluchawki.

szwagiero

• 2240 / 6402
  • Ekspert
08-03-2010, 12:48
aasat Majkel przyrównał wyroby Grado do dzieła artystycznego, a wielkiego Johna do artysty-geniusza, John więc jak prawdziwy artysta idzie "pod prąd" trendom... no i pakuje swoje słuchawki w pudełka po chińskich butach, może w nich dostaje od chińczyków przetworniki? ;) Dla mnie porównanie artysta-inżynier co najmniej chybione, bo o ile w przypadku wyżej wymienionych zegarków i ich ekskluzywnych marek można mówić o jakimś artyzmie i kunszcie rzemieślniczym w ich wykonywaniu, to w przypadku garażowej jakości Grado raczej nie ma o czym dyskutować. Jak coś jest pretendowane do miana wyrobu ekskluzywnego i żąda się za to takowej kwoty, to cała otoczka również powinna być inna, niż w masowej miernocie.

szwagiero

• 2240 / 6402
  • Ekspert
08-03-2010, 12:56
>> pastwa, 2010-03-08 12:43:18

Najwyższe Yamahy czyli YH-1000 były sprzedawane w latach produkcji za $200, wiadomo, że wartość dolara to inna bajka ale bez przesady, nie jest to kilkunastokrotna różnica. Pudełko od Yamahy przynajmniej wizualnie nie przypomina tego od pizzy ;)

pastwa

• 3848 / 6400
  • Ekspert
08-03-2010, 12:57
Wszyskie pudelka po butach sa tekturowe, nie tylko po chinskich, ale takze dowolnie drogich wloskich, o naszych polskich nie wspominajac.

z innej beczki, zaobserwowalem jedna rzecz odnosnie win, ich mniej swiecaca butelka, tym wieksza szansa ze wino bedzie dobre, natomiast te z pieknymi naklejkami, pozlacanymi napisami, rzadko okazuja sie dotrzymywac smakowo kroku danemu opakowaniu.

To tylko takie przekomarzanki, ma sie rozumiec ;\')) Niemal wszystko da sie zinterpretowac tak jak sie zechce ;\'))

Rolandsinger

• 2894 / 6401
  • Ekspert
08-03-2010, 12:57
Szwajcarskie manufaktury zegarkowe mają dokładność i jakość wykonania większą niż japońskie fabryki wielkonakładowe, więc ananlogia Majkela przyrównująca Grado do owych arcydzieł zegarmistrzostwa (notabene - o zgrozo - inżyniera!!!) jest chybiona.

Hi-endy sprzedane, nowe oferty wkrótce :)
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

pastwa

• 3848 / 6400
  • Ekspert
08-03-2010, 12:58
Pudelko od Yamah przypomina raczej opakowanie po dawnych klockach lego, jesli to jakies wyroznienie wzgledem pizzowego ;\'))

Rolandsinger

• 2894 / 6401
  • Ekspert
08-03-2010, 13:05
Poza tym ja nie rozumiem czegoś z tymi Grado, przecież właśnie po to walczyliśmy o wolność i wolny rynek by np. ktoś kto jest skłonny zapłacić mi za to, że mój pies narobi na jego wycieraczkę 1500$, ma święte prawo tyle zapłacić i jeszcze być z tego zadowolonym.

Hi-endy sprzedane, nowe oferty wkrótce :)
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

pastwa

• 3848 / 6400
  • Ekspert
08-03-2010, 13:15
>> Rolandsinger, 2010-03-08 13:05:17

he he, ale to troche tak, jakby ktos byl dumny z tego, ze jemu ktos inny zrobil wieksza kupe na wycieraczke, ale za mniejsze pieniadze, jesli trzymac sie logiki porownawczej...

intuos

• 1003 / 6400
  • Ekspert
08-03-2010, 13:26
>> pastwa, 2010-03-08 12:58:36
Pudelko od Yamah przypomina raczej opakowanie po dawnych klockach lego, jesli to jakies wyroznienie wzgledem pizzowego ;\'))

1. pastwa przypatrz sie co na tym pudelku jest namalowane.... wycieta czesc z projektu technicznego danego modelu sluchawek. Prosto i fajnie.
2. Wszytkie modele z serii hp, yh , posiadaly idealnie dopasowane wewnetrzne pudelko styropianowe.
3. Sluchawki yamhy z serii hp, yh bylo projetkowane przez belliniego albo w kooperacji (modele yh100,yh1000)
bellini w swiecie designu przemyslowego jest tym czym pinifarina w swiecie samochodow. Sluchawki yamahy sa jednymi z bardziej komfortowych sluchawek z tamtych lat, jezeli wogole w swiecie sluchawek NAUSZNYCH.

Jezeli ktos ma male pojecie o firmie i zaleznosciach yamahy to plecie bzdury, bez obrazy :)

asmagus

• 4439 / 5949
  • Ekspert
08-03-2010, 13:38
Lepiej nie porównujmy słuchawek do zegarków, kto zna rynek zegarków luksusowych chocby troszke lepiej niż z reklam wie, że tam jest dużo gorzej niż "w słuchawkach". Większość luksusowych marek oficjalnie bądź nieoficjalnie należny do Swatch Grup. Niezależnie od właściciela 9 na 10 zegarków luksusowych, czy to szwajcarskich (Breitling, Rolex, IWC, Omega, Lacroix i wiele wiele innych), czy rosyjskich (np. buran) czy włoskich (np. u-boat) wyposażona jest w mechanizmy ETA np. Breitling czy przywołane IWC lub Rolex dzielą jeden mechanizm w kilkunastu modelach.

Kupując zegarek na ogół decydujemy się na kopertę bowiem np jeden z lepszych mechanizmów ETA a mianowicie "nabyty Valjoux 7750" występuje w wieeeelu modelach zegarków. Poniżej tylko niektóre zegarki w niego wyposażone.

W branży słuchawkowej driver to odpowiednik mechanizmu zegarka, w słuchawkach ejst większe zróżnicowanie niz w luksusowych zegarkach.

Zegarki można nabywać, te drogie, na dwa sposoby - lokata kapitału (wybieramy wtedy markę dobrze odsprzedająca się i szlachetne kruszce) lub dokładne wskazywanie czasu i wygląd (wybieramy mechanizm spełniający nasze potrzeby i szukamy, który producent ma go w podobającej się nam kopercie i cenie np 7750 mozna nabyć w zegarkach od ok 4 tysięcy do ponad 30 000).