Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

lancaster

• Gość
06-03-2010, 10:21
"Dla grupy Poznańskiej też info że Pan Grado chciał bardzo dobrze ale było to już na granicy możliwości fizyki i nowe GS-y tak się zaczęły paskudnie psuć mimo rewelacyjnego dźwięku. Tak że jak widać tylko ten co nic nie robi nie popełnia błędów. "

Zgadza się, ale kucha jest kucha i nie ma co do tego dorabiać ideologii. Może raczej należy szukać "winnego" w wadliwej partii wkładek słuchawkowych z CHRL ?
...rewelacyjny dźwięk GS to bym ubrał w cudzysłów :) Nie wykazały takich cech, choć pod kilkoma względami faktycznie ciekawe słuchawki o czym pisałem. Dla co najmniej 2 znajomych np. DT880 wypadają jako całość ciekawiej od PS1000 a zwłaszcza GS1000....jakoś nikt nie porównał dźwięku z DT880 do mp3, nie było też uwag odnośnie syntetyczności.
Grado Rafaell nie są przejrzyste, maja po prostu podbite 6dB wysokie tony, dzięki czemu ludzie których charakterystyka słuchu = charakterystyce powiedzmy monitorów BBC(im wyżej tym ciszej)mają w przypadku Grado wrażenie wyrównania pasma.
W przypadku liniowego słyszenia ta ch-ka jest zwyczajnie zachwiana....i mi szczerze mówiąc by to nie przeszkadzało bo nie zwracam prywatnie szczególnej uwagi na pasmo, ale jest w tym dźwięku coś sztucznego sprawiajac że może być postrzegany jako efektowny ale mnie np. w ogóle nie wciąga i nie tęsknię za nim.
Gdybym miał porównać je do odpowiednika ze świata zestawów głośnikowych to bym powiedział ze to takie stereotypowe B&W ze starszych żyletkowatych serii(przypomina mi się szukanie ciepło brzmiących piecy do nich)
Czy przejrzyste - w pewnym sensie tak, ale jeszcze bardziej mechaniczne.

marcow

• 1045 / 5855
  • Ekspert
06-03-2010, 11:17
Panowie przepraszam,że się wtrącam jako niesłuchawkowiec. Ale pamiętajcie, że podłączając słuchawki do dziurki, nie podłączcie ich do realnego świata. Każdy element toru wprowadza swoje błędy i tak po kolei:
! mikrofon, 2 kabel, 3 wtyczka, 4 gniazdko  ..........25 płyta, .... 150 wtyczka,
151 kabel, 152 słuchawki (może trochę przesadzam z ilością elementów a możenie 153 cewka 154 membrana).
Jeżeli te słuchawki są idealne to co będzie w nich słychać?
Wielkie G, sumę wszystkich błędów. Dlatego najlepsze słuchawki mogą grać źle.a średnie maskować błędy!
Z ilości elementów toru i powstających tam błędów wynikają różnice w brzmieniu. Są tylko pozornie podobne systemy, identycznych nie ma!
Pomijam warunki zewnętrzne i psycho-akustyczne oraz przyzwyczajenia i doświadczenie słuchacza.
Pozdrawiam wszystkich słuchawkowców!

Rafaell

• 5033 / 6396
  • Ekspert
06-03-2010, 11:43
>> marcow, 2010-03-06 11:17:26

>Wielkie G, sumę wszystkich błędów. Dlatego najlepsze słuchawki mogą grać źle.a średnie maskować błędy!

Dokładnie Tak!

Dla tego w przyszłym tygodniu idę sobie komfortowo ponownie zresetować słuch i słuchawki na baardzoo krótkim torze w studio nagraniowym naliczyłem z mikrofonem sześć elementów (mikrofon to 1 element słuchawki-kolumny aktywne ostatni element)

Dowcip polega na tym ze będę w reżyserce słuchał osoby i instrumentu który, którą przed chwilą słyszałem w pomieszczeniu z mikrofonem. Jeśli będzie ułuda prawdy to znaczy że  wzmak moje kable, jak i słuchawki są w 100% OK

Corvus5

• 2596 / 5866
  • Ekspert
06-03-2010, 11:59
>> Rafaell, 2010-03-06 11:43:32
>Dowcip polega na tym ze będę w reżyserce słuchał osoby i instrumentu który, którą przed chwilą słyszałem w pomieszczeniu z mikrofonem. Jeśli będzie ułuda prawdy to znaczy że wzmak moje kable, jak i słuchawki są w 100% OK

Nie zgadzam się. Dźwięk ze słuchawek, żeby był naturalny, musi być w pewnym miejscu zmodyfikowany. No chyba że nagrywano instrumenty z metr czy dalej i tak wyszło, ale ogólnie podanie wszystkiego w 100% z bliska na słuchawki pozwoli usłyszeć więcej niż na żywo.

Wczoraj usprawniłem lampowy DSP przez poprawienie stałych czasowych, większe uzależnienie nagrzewania od prądu. Wstępnie efekty są ciekawe. Można dźwięk wypchać do tyłu i zmiękczyć jak na Fury, a można go dać do przodu stosując odwrotny efekt. Pianino się szczególnie zmienia i robi się z tego trochę fortepian. Doszedłem do wniosku, że obecny efekt zmiękczania lampowego, który symuluje nagrzewanie, przypomina symulację zmiany zasilania w klasie A jako single ended z założeniem, że zasilacz nie jest nieco wolny w dostarczaniu prądu (indukcyjności), a wspomagają go małe pojemności.

Rafaell

• 5033 / 6396
  • Ekspert
06-03-2010, 12:26
 >> Corvus5, 2010-03-06 11:59:44
Kolego mówimy o studiu nagraniowym obsługiwanym przez wysokiej klasy wyuczonego inżyniera z dłuższą praktyką także w PR bardzo wziętego przez artystów z całkiem niezłym a na pewno lepszym niż w PR torem nagraniowym ,też jak i my szukającego tego prawdziwego wysokiej klasy brzmienia.

Myślę że za dużo z takim doświadczeniem obok mnie dużo nie spieprzę.  

lancaster

• Gość
06-03-2010, 12:32
I jakie słuchawki chcesz tam Rafaell testować ?
Najlepiej zabrać kilka par :-)

lancaster

• Gość
06-03-2010, 12:45
Corvus, będę bardziej niż zdziwiony jeśli ze swojego  dsp dostaniesz cokolwiek więcej niż substytut, żeby nie powiedzieć placebo.
Jeśli jednak będzie inaczej będzie to oznaczało, ze wkrótce zostaniesz multimilionerem(czego szczerze życzę), bo przy użyciu Twojego dsp będzie możliwość skonfigurowania miniwieży tak by dźwięk był identiko jak np. z SF Guarnieri + Jadis i dowolnym na planecie źródłem.
Nie pozostanie mi nic innego jak pogratulować.

Rafaell

• 5033 / 6396
  • Ekspert
06-03-2010, 12:46
> lancaster, 2010-03-06 12:32:18

No cóż na razie jestem egoistyczny :) wezmę swoje rekablowane najlepsze Pioneer Monitor 10, wezmę te z większym podobnym do YH-1000 w ilości basu nietykane Pioneer Monitor10 (te z grubszym kablem na cewce) Może dzieci pożycza Sony MDR7509HD no i oczywiscie Lake People G99/2 Całość oczywiście okraszona moimi Rafaell\'s Cable version White (od mikrofonu do słuchawek, przetworników) i innymi kabelkami na próby. Za monitory bliskiego pola posłużą studyjne aktywne APS AEON które tak chwaliłeś sobie. Myślę że będzie ciekawie :)                          

lancaster

• Gość
06-03-2010, 12:51
....heh w sumie to nie głupie.
W amplitunerach KD oprócz charakterystyk: kościół, hala sportowa, stadion, klub itd bądą np. Jadis+Guarnieri+Verdier Platinium, Avantgarde+Kondo, albo choćby Ancient Audio kompletny system.....a wszystko np. z Yamahy za 4Kzł(z głośnikami)

....wiesz co Corvus trochę mi to przypomina sytuację w której ktoś wymyśli przystawkę do 32 calowego LCD za 2,5Kzl przerabiającą go w IMAX.

Corvus5

• 2596 / 5866
  • Ekspert
06-03-2010, 13:15
>> lancaster, 2010-03-06 12:45:21
>Corvus, będę bardziej niż zdziwiony jeśli ze swojego dsp dostaniesz cokolwiek więcej niż substytut, żeby nie powiedzieć placebo.
Jeśli jednak będzie inaczej będzie to oznaczało, ze wkrótce zostaniesz multimilionerem(czego szczerze życzę), bo przy użyciu Twojego dsp będzie możliwość skonfigurowania miniwieży tak by dźwięk był identiko jak np. z SF Guarnieri + Jadis i dowolnym na planecie źródłem.

Przy głośnikach to jest niemożliwe, ze względu na charakterystykę rozchodzenia się fali ze względu m.in. na kierunkowość i pozycję każdego z przetworników w kolumnie. Najwyżej można opracować sygnał w danym punkcie przestrzeni, ale z uwzględnieniem wszystkich odbić. Przesunięcie punktu wszystko zmieni.

W słuchawkach łatwiej to opracować, gdyż niektóre parametry są stałe, szczególnie gdy się zminimalizuje pogłosy, których nie da się dobrze wyeliminować za pomocą DSP przy typowym próbkowaniu. Słuchawki eliminujące głoś z okolicy robią to dobrze, ale nie perfekcyjnie, a po drodze bardzo modyfikują dźwięk na tych, które słyszałem.

Prowadzono badania i zasymulowano na jednych słuchawkach kilka innych modeli i ludzie w większości rozpoznawali je jako te inne modele, ale nie mam danych na temat tych badań.

>> lancaster, 2010-03-06 12:51:51
>....wiesz co Corvus trochę mi to przypomina sytuację w której ktoś wymyśli przystawkę do 32 calowego LCD za 2,5Kzl przerabiającą go w IMAX.

Jak ktoś lubi kino 3D jak w IMAX, to może uzyskać przecież taki efekt w domu, ale na mniejszym ekranie. Osobiście nie lubię tej technologii, bo wymaga u mnie dokładnego ustawienia miejsca siedzenia, a błędnik mi wariuje przy obrotach kamery, gdy głowa się nie obraca. Stąd preferuję metodą krzyżowania wzroku do zdjęć. Nie wymaga też specjalnego sprzętu.

Nie rozumiem za bardzo porównania.

Rolandsinger

• 2894 / 6400
  • Ekspert
06-03-2010, 13:44
Witam ponownie Kolegów. Jak miło jest znowu poczytać te Wasze potyczki o sprzętach audio. Bzik jak każdy inny, ale wśród audiofilów zapalczywość i temperatura emocji jak zawsze wyjątkowa i niezapomniana, aż wspomnienia odżywają. Przerzuciłem się na forum fajczarstwa, jednak z bólem stwierdzam, że wieje tam nudą, a pierdolec znacznie słabszy, poza tym umiłowany, jaśnie nam panujący JE Donaldinjo znów podniósł akcyzę na tytoń, wracam więc do ględzenia o zboczeniu audio Choć moja dewiacja znacznie osłabła, a nawet w ogóle ustąpiła, niemniej zabawnie jest poczytać wynurzenia zaangażowanych adeptów, gorączkowo drenujących swoje konta i karty kredytowe celem podtrzymania dobrego samopoczucia producentów luksusowego sprzętu grającego.

A tak w ogóle, to co teraz jest na topie, tzn. co się teraz kupuje, a zaraz potem sprzedaje ze stratą paru kawałków?

Te nowe Beyery czy też może Sennki HD800 są już w odwodzie?

Posiadany sprzęt klasy hi-end, biuro/droga: Nokia E52 zamiennie z N86 i rzadziej 5800XM + Sony EX85. W domu: empetrójka Sony X + Shure SRH840 (z rzadka - mało poręczny zestaw).
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

asmagus

• 4439 / 5948
  • Ekspert
06-03-2010, 13:52
Tak bardzo się wysprzedałeś Rolandzie?

Jak tam Shury po wygrzaniu?
Wydaje mi się, sądząc po egzemplarzu mego brata, że po wygrzaniu nawałnica basu spada i jest lepiej kontrolowany i nie zalewa średnicy. W sumie tyle, innych zmian nie zauważyłem.

Rafaell

• 5033 / 6396
  • Ekspert
06-03-2010, 13:56
>> asmagus, 2010-03-06 13:52:34
Tak bardzo się wysprzedałeś Rolandzie?

No przecież czytałeś; tytoń podrożał i wszystko poszło na fajczarskie hobby ;)

Rafaell

• 5033 / 6396
  • Ekspert
06-03-2010, 13:57
znaczy dla Tuska

wiktor

• 2503 / 6399
  • Moderator Działu Słuchawki
06-03-2010, 14:24
>> Rolandsinger, 2010-03-06 13:44:04

>> moja dewiacja znacznie osłabła, a nawet w ogóle ustąpiła <<

... z tego się tak łatwo nie wychodzi, nie ma takiej opcji.

:)