>> lancaster, 2010-03-06 12:45:21
>Corvus, będę bardziej niż zdziwiony jeśli ze swojego dsp dostaniesz cokolwiek więcej niż substytut, żeby nie powiedzieć placebo.
Jeśli jednak będzie inaczej będzie to oznaczało, ze wkrótce zostaniesz multimilionerem(czego szczerze życzę), bo przy użyciu Twojego dsp będzie możliwość skonfigurowania miniwieży tak by dźwięk był identiko jak np. z SF Guarnieri + Jadis i dowolnym na planecie źródłem.
Przy głośnikach to jest niemożliwe, ze względu na charakterystykę rozchodzenia się fali ze względu m.in. na kierunkowość i pozycję każdego z przetworników w kolumnie. Najwyżej można opracować sygnał w danym punkcie przestrzeni, ale z uwzględnieniem wszystkich odbić. Przesunięcie punktu wszystko zmieni.
W słuchawkach łatwiej to opracować, gdyż niektóre parametry są stałe, szczególnie gdy się zminimalizuje pogłosy, których nie da się dobrze wyeliminować za pomocą DSP przy typowym próbkowaniu. Słuchawki eliminujące głoś z okolicy robią to dobrze, ale nie perfekcyjnie, a po drodze bardzo modyfikują dźwięk na tych, które słyszałem.
Prowadzono badania i zasymulowano na jednych słuchawkach kilka innych modeli i ludzie w większości rozpoznawali je jako te inne modele, ale nie mam danych na temat tych badań.
>> lancaster, 2010-03-06 12:51:51
>....wiesz co Corvus trochę mi to przypomina sytuację w której ktoś wymyśli przystawkę do 32 calowego LCD za 2,5Kzl przerabiającą go w IMAX.
Jak ktoś lubi kino 3D jak w IMAX, to może uzyskać przecież taki efekt w domu, ale na mniejszym ekranie. Osobiście nie lubię tej technologii, bo wymaga u mnie dokładnego ustawienia miejsca siedzenia, a błędnik mi wariuje przy obrotach kamery, gdy głowa się nie obraca. Stąd preferuję metodą krzyżowania wzroku do zdjęć. Nie wymaga też specjalnego sprzętu.
Nie rozumiem za bardzo porównania.