Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Gustaw

• Gość
06-03-2010, 15:34
>> Rolandsinger, 2010-03-06 13:44:04
A tak w ogóle, to co teraz jest na topie,

Na topie są ciągle produkty Johna Grado.
Mają tak ukształtowaną charakterystykę i są tak ostre, że ich właściciele, oprócz słuchania muzyki, mogą się nimi golić..... o ile oczywiście zdążą .........przed ich uszkodzeniem. Dodam tylko, że uszkodzenie stanowi nieodłączny element tej słynnej "Magii" roztaczanej przez produkty tej jakże szacownej amerykańskiej firmy. W tym wszystkim jest jednak pewna logika. Otóż przez częstą bytność słuchawek Grado w serwisie, ich właściciel zaczyna za nimi zwyczajnie, po ludzku, tęsknić. Po ich powrocie staje się wniebowzięty bo po prostu się cieszy,że grają.  Zadowolony klient to najlepszy klient.

Howgh,

Rafaell

• 5033 / 6396
  • Ekspert
06-03-2010, 16:02
 >> Gustaw, 2010-03-06 15:34:37
>Na topie są ciągle produkty Johna Grado.
Mają tak ukształtowaną charakterystykę i są tak ostre, że ich właściciele, oprócz słuchania muzyki, mogą się nimi golić..... o ile oczywiście zdążą .........przed ich uszkodzeniem

No cóż ja jeszcze dodam że Grado wraz z Benchmarkiem idealnie nadają się na zimę-sypia piachem aż miło.

lancaster

• Gość
06-03-2010, 16:08
Corvus, ale co to za kłopot wykonać dsp dla konfiguracji głośników+urządzenie jak sugerujesz że można  w przypadku słuchawek+urządzenie ?
Nie masz pojęcia ilu audiofili Cię obsypie kasą żeby z  np. Pianocrafta choćby w 1 punkcie słyszeć to co prezentują Guarnieri(podobna konfiguracja głośników)
....heh, a jak już nie chcesz wielodrożnych to zrób z np. 20cm Monacora będącego lekkim mułem jak na fullrange takiego Lowthera DX65 albo Feastrexa za pomocą dsp....Monacor kosztuje 200, Lowther 2350$, Feastrex pewnie z 5Kzł. Chyba warto ?
Słuchawki to przecież w przeważającej większości szerokopasmowce(dynamiczne/elektrostatyczne/ortho).

Nie zmienisz za pomocą dsp rozkłądu/poziomu thd, nie sprawisz że system zagra harmionijnie.
Owszem można np. dołożyć basu, sopranu, średnicy, zastosować opóźnienia...generalnie dopóki nie usłyszę to jestem mocno sceptyczny niewierny Tomasz.
Najszybciej dam sie przekonać jesli kupisz w kiosku ruchu słuchawki za 20zł wepniesz je do dziurki zintegrowanej karty kompa a uzyskana jakość dźwięku będzie kosząca. No bo co to za różnica jakich komponentów użyjemy skoro dsp da sie zamodelować dowolne ?

Gustaw

• Gość
06-03-2010, 16:09
>> Rafaell, 2010-03-06 16:02:10
Mają tak ukształtowaną charakterystykę i są tak ostre, że ich właściciele, oprócz słuchania muzyki, mogą się nimi golić..... o ile oczywiście zdążą .........przed ich uszkodzeniem
No cóż ja jeszcze dodam że Grado wraz z Benchmarkiem idealnie nadają się na zimę-sypia piachem aż miło.

Jasne, że się nadają. Szczególnie w systemie, który ogólnie jest do d..py ale właścicielowi wydaje się, że jest inaczej.
"S.it IN -> S.it Out"

Mój przetwornik gra cieplejszym dźwiękiem od mojego analogu ale. ..... jak to powiedzieć ..hmmmm ......"konfigurować system to trza umić ?"

;-)

Rafaell

• 5033 / 6396
  • Ekspert
06-03-2010, 16:28
>> Gustaw, 2010-03-06 16:09:59
>> Rafaell, 2010-03-06 16:02:10

Jasne, że się nadają. Szczególnie w systemie, który ogólnie jest do d..py ale właścicielowi wydaje się, że jest inaczej.
"S.it IN -> S.it Out"

Mój przetwornik gra cieplejszym dźwiękiem od mojego analogu ale. ..... jak to powiedzieć ..hmmmm ......"konfigurować system to trza umić ?"

No właśnie ciepło i piasek na zimę jak znalazł

lancaster

• Gość
06-03-2010, 17:04
Rafaell, nie było wtedy w  torze Twoich kabli przypadkiem ?:)))

Rafaell

• 5033 / 6396
  • Ekspert
06-03-2010, 17:49
>> lancaster, 2010-03-06 17:04:41
Rafaell, nie było wtedy w torze Twoich kabli przypadkiem ?:)))

A i owszem były Rafaell\'s Cable Version Clasic i Coaxial jak i Furutech jak i Profigold
Jak bym chciał żeby grało tak jak u Gustawa to bym sobie zostawił  do Benchmarka Kimber D60-0.5 no ale jak to Gustaw zauważył  "to konfigurować system to trza umić ?" A ponieważ nie umim, to cyfrowym piachem i syntetycznym dźwiękiem sypnęło z Benchmarka  że hej a raczej jak na sprzęt za te już nie małe pieniądze.

link gwoli przypomnienia http://audiohobby.pl/topic/8/329#koniec                    

Rolandsinger

• 2894 / 6400
  • Ekspert
06-03-2010, 19:18
@ Asmagus

Niestety sprzętu pełnowymiarowego (jeszcze) się nie pozbyłem, a jego główna funkcja sprowadza się obecnie do gromadzenia kurzu.

@  Piotr Ryka

Niezmiennie dobra forma, gratuluję!

Hi-endy sprzedane, nowe oferty wkrótce :)
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

asmagus

• 4439 / 5948
  • Ekspert
06-03-2010, 21:22
Ostatnie 12 lat nauczyło mnie, że przebieg "choroby" audiofilizmowej jest jak sinusoida, są szczyty i dołki - raz się sprzedaje, innym razem kupuje... ale zawsze się wraca.

asmagus

• 4439 / 5948
  • Ekspert
06-03-2010, 21:23
A ha:

Welcome to the Head-Fi Ultimate Test Disc for Headphones

We have created this special download of great sounding recordings that were recorded by some of the best engineers in the business so you can test and hear how good your headphones really are.

https://www.hdtracks.com/index.php?file=browse_music&type=label&id=158

http://www.head-fi.org/forums/f4/head-fi-hdtracks-david-chesky-collaborate-assemble-headphone-system-test-album-476089/

aasat

• 2398 / 6382
  • Ekspert
06-03-2010, 21:41
>> asmagus, 2010-03-06 21:23:14
A ha:
Welcome to the Head-Fi Ultimate Test Disc for Headphones

To ortho na okladce to przypadek?

Brestinder

• 225 / 5990
  • Aktywny użytkownik
06-03-2010, 22:08
patrzac po samplach trzeba faktycznie stwierdzic ze bardzo ladne nagrania ;) Moje biedne Stanton\'y SR225 czegos takiego jeszcze nie puszczaly ^^

chrees

• 1662 / 6399
  • Ekspert
07-03-2010, 00:25
Z trochę innej beczki.
Pomęczyliśmy dziś trochę T1 i parę innych słuchawek (w tym nieśmiertelne CALe). Gospodarzem był Gustaw, który w tej roli spisywał się znakomicie. Gościli u niego Marian, Cervantes, Bacek, lancaster i niżej podpisany. Spotkanko luźno kręciło się wokół T1, z naciskiem na luźno. Mieliśmy gramofon, fajniutki bardzo zestaw kolumnowy (fotki chyba zapoda Gustaw), Benchmarka, Sensaurisa, Lectora (kurcze, ale super).
Gustaw, lan i kto jeszcze będzie łaskaw zapodadzą jakąś obszerniejszą relację; co do mnie to doszedłem do dwóch wniosków, szczególnie drugi mnie zadziwił:
1. T1 zostają, nie mam wątpliwości;
2. Winnym rozważania opcji pozbycia się tych słuchafonów jest Sensauris, który nie zgrywa się z nowymi Beyerami, nie wiem dlaczego, ponoć powinien, ale nie chce i koniec. Jest dla mnie zadziwiające, że wzmak WBA, który "ratował" (wybredniaszcze) słuchawki pokroju PS1000 nie chce grać z T1 w sposób satysfakcjonujący (impedancja ma znaczenie?). Jego przeznaczeniem jest zatem zostać sprzedanym lub podarowanym :)

Jak wypadły CALe (mieliśmy modowany i niemodowany egzemplarz) napiszą ich wierni wielbiciele.
Ogólnie doszliśmy do niezbieżnych i nieortodoksyjnych wniosków. Jak to zwykle w Poznaniu :>

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

Gustaw

• Gość
07-03-2010, 01:20
Niestety..... ale w amplifikacjach z jakich dzisiaj korzystaliśmy takie słuchawki jak Grado PS-1000 lub GS-1000 mogą jedynie  T1 "sznurowadła wiązać".
W końcu usłyszałem słuchawki wysokich lotów a nie marketingową bańkę lub owoc bzdur (sorry) wypisywanych w tym wątku lub owoc zwykłego "chciejstwa".

Po kilkuset stronach wątku....... ! Lepiej późno niż wcale.

Więcej napiszę w poniedziałek.

Gustaw

• Gość
07-03-2010, 01:27
>> Rafaell, 2010-03-06 17:49:26A i owszem były Rafaell\'s Cable Version Clasic i Coaxial jak i Furutech jak i Profigold
Jak bym chciał żeby grało tak jak u Gustawa to bym sobie zostawił do Benchmarka Kimber D60-0.5 no ale jak to Gustaw zauważył "to konfigurować system to trza umić ?" A ponieważ nie umim, to cyfrowym piachem i syntetycznym dźwiękiem sypnęło z Benchmarka że hej a raczej jak na sprzęt za te już nie małe pieniądze.

Wpadnij do nas, do Poznania. Podszkolisz się.
Wiedza kosztuje ale pierwsze lekcje masz za "free".