Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Corvus5

• 2596 / 5848
  • Ekspert
01-10-2009, 13:53
>> majkel, 2009-10-01 13:04:14

Powiedz teraz co jest z moimi CAL, którym obecnie nic nie robi otwarcie i zamknięcie. Zrobiły się uparte jak osioł i nawet tłumienie na siłę w zamkniętej obudowie, czy w pełni otwarte, z lustrem czy bez nie robi na nich prawie żadnej różnicy. Same zmiany w przetworniku i padach dają ciągle te same zmiany, ale podatność na komorę lub otoczenie zmalała do 10%.

Gustaw

• Gość
01-10-2009, 13:55
>> majkel, 2009-10-01 13:49:46
wokale w PS1000 wytłumaczyłbym najprędzej nie najlepszą kondycją techniczną tych ostatnich

Sugerujesz, że PS-1000 Chreesa maja zamiar przenieść się do doliny wiecznych odsłuchów, na łono samego Big Johna ? :-)
Ja zgłaszam zdanie odrębne i uważam, że "te typy tak mają".

lancaster

• Gość
01-10-2009, 13:55
Majkel, tłumaczyc mozna czym sie chce, niemneij jednak w kilku konfiguracjach to samo. A sam przyznasz ze do Grado górę w DAC tniemy ?
....pewnie wszystjkie gradosy... ba wszystkie słuchawki mozna wytłumaczyć nienajlepszą kondycją techniczną w ten sposób kiedy mają jakąś cechę powiedzmy charakterystyczną :)))

lancaster

• Gość
01-10-2009, 13:57
Corvus, jestem zdumiony opiniami Majkela....zupełnie jakby nie słuchał otwartych/zamkniętych CAL.
Otwarcie wyłacznie pomaga i idą dxwiękiem w kierunku....grado własnie, choc nie przechodzą granicy w której traciłyby plastykę, zystkiwały syntetycznosć, czy sybilowały na wokalach.

majkel

• 7477 / 6381
  • Ekspert
01-10-2009, 14:01
Sugestia moja jest delikatna i niekoniecznie trafiona. Bez usłyszenia nie jestem w stanie nic powiedzieć. Zostaje stwierdzenie chreesa, że nie rozumiał czym Wy się w danej chwili zachwycaliście i vice versa, czyli wracamy do początku, czyli gustów.

Cóż, w pewnych aspektach kondycja techniczna CAL jest tak kiepska jak kiepska nie jest w żadnym aspekcie w HD600, ale też w innych aspektach potrafią być znakomite, i dlatego je lubimy.

lancaster

• Gość
01-10-2009, 14:08
nie miałem niestety otwartych CAL kiedy chrees przyjechał odebrać PS-y....moze by zmienił zdanie tak jak ja o PS-ach(szczerze mowiac pierwszy kontakt z budzetowymi wzmakami wywoływał rechot)
....kiedy posłuchałem innych "referencji" obok po częsci zrozumiałem....a o samych PS-ach wraz z podpięciem do powazniejszego ampa tez mam do powiedzenia kilka pozytwnych rzeczy o których pisałem wczesniej.

majkel

• 7477 / 6381
  • Ekspert
01-10-2009, 14:49
Ja słuchałem otwartych CAL u siebie w domu. Szczerze mówiąc odbierałem ten dźwięk jako zbyt zniekształcony, żeby chcieć się w niego dalej zagłębiać. Po prostu skręciłem słuchawki bez tylnych dekli. Sprzęt towarzyszący CAL, PS1000, GS1000, HD800:
Technics SL-PS840 modowany jako transport przez Toslink Beresford TC-3618, potem lampucera mini czarna mocno modowana zasilana z toroida, diody soft recovery, podwójna stabilizacja 5V, wymieniona masa kondensatorów, ominięty multiplekser, itp., wyjście na parce OPA228P, potem Moonlight w wersji z rozdzielonymi kanałami na oddzielne kostki i dyskretnym zasilaczu też z toroida. Interkonektu brak, bo płytka DACa leży blisko płytki wzmacniacza. Nie umiem określić sygnatury brzmieniowej, na pewno jest barwnie, dynamicznie, dźwięk jest nasycony, przestrzenny, barwy na przyjemnie ciepłą stronę, bo nie lubię chłodu. PRaT obowiązkowo wysoki, sprzęt bez tego waloru nie zapewnia mi przyjemności ze słuchania muzyki zmuszając do analizy i wmawiania sobie, że jest dobrze, gdy nie jest. ;)

Corvus5

• 2596 / 5848
  • Ekspert
01-10-2009, 15:53
Jestem w stanie zrozumieć czemu CAL po otwarciu mogą mieć mniej basu. Mam hipotezę, ale jest w niej dużo teorii. W skrócie efekt jest taki, że nie się w CAL wygrzać wysokich tonów przy dużych wychyleniach membrany, gdy słuchawki są w zamkniętej obudowie. W otwartej się da, ale wstępne efekty to właśnie spadek góry. Dodatkowo odpowiednie materiały tłumiące w zamkniętych CAL są w stanie to wyregulować, ale to jest ciągle poprawa środowiska dla membrany.

Zjawisko kompensujące ten spadek zaimplementowałem w DSP pod otwarte CAL stosując parę tricków i kilka oczywistych spraw.

Dodatkowo czytałem kiedyś artykuł i kształcie wychyłu membrany przy podaniu połowy okresu sinusoidy dla różnych głośników. Nie ma ktoś linka do tego? Wzorowałem się m.in. na tym, ale z pamięci.

Rafaell

• 5033 / 6378
  • Ekspert
01-10-2009, 18:18
A ja miałem okazję słuchać dziś Ultrasone Edition E7

------------------------------------------------------------------------------
Lan nuży mnie to, przestaje Cie czytać Twój Cyrk Twoje małpy      

chrees

• 1662 / 6381
  • Ekspert
01-10-2009, 18:27
Rafaellu ---> Może parę(naście) zdań więcej na ten temat? ;)

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.

chrees

• 1662 / 6381
  • Ekspert
01-10-2009, 19:11
Tak zupełnie przy okazji i nie do końca w temacie. Moje PSy w poniedziałek zaliczą kurs do Włodka Luczyńskiego. Może się zlituje i przyjmie je jako uchodźców przed poznańskimi prześladowaniami. Jeżeli nie to "jakoś" się dalej z nimi pomęczę ;> A jeżeli tak, to z pewnością będę pierwszym na forum nabywcą Beyerów T1. Nawet się zastanawiam, czy nie przygarnąć ich w wersji Manufaktur bez odsłuchów. Wszak to najlepsza droga, by zapewnić ruch w słuchawkowym interesie ;D

-------------------------------------------------------------------------------
.

Rafaell

• 5033 / 6378
  • Ekspert
01-10-2009, 19:14
>>> chrees, 2009-10-01 18:27:28

Zaraz coś napiszę o Ultrasone E7 tylko zdjęcia pozrzucam co by było bardziej medialnie ;)

Rafaell

• 5033 / 6378
  • Ekspert
01-10-2009, 19:29
Tak gwoli wstepu tradycyjnie w Krakowie odbywaja się już 5 targi Music Media i z tej racji zawitały także Ultrasone E7.

Targi Music Media są jeszcze jutro i w sobotę tak że kto żyw i kto ciekaw TYCH słuchawek ma je okazje obejrzeć dotknąć i posłuchać. Przedstawiciele Sennheisera 800 nie raczyli zawitać, o Johna Grado nie wspominając co ciekawe Bayerdynamic całą parę szykuje na pózniejsza jesień i nawet puste kotły nie przyjechały. Krótko; słuchawkowcy w tym roku mają tylko produkt Ultrasone E7, 2500 i cos niższego z oferty do słuchania :(

pastwa

• 3848 / 6381
  • Ekspert
01-10-2009, 19:52
>> chrees, 2009-10-01 19:11:21

A co jesli mi T1 przyjda pierwsze ? ;D

AdamWysokinski

• 358 / 6369
  • Zaawansowany użytkownik
01-10-2009, 19:52
> chrees, 2009-10-01 19:11:21
> Nawet się zastanawiam, czy nie przygarnąć ich w wersji Manufaktur bez odsłuchów.

To BARDZO dobry pomysł. Kup i jak najszybciej zdaj raport, czy są genialne :-)

--
http://www.last.fm/user/AdamWysokinski
1) MacBook Pro -> Apple lossless -> iTunes -> Airport Express -> Heed Dactilus -> Heed CanAmp -> AKG K701
2) Sugden CDMaster -> Sugden HeadMaster -> Sugden AmpMaster -> Spendor S3/5R
Pozdrawiam,
Adam