Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Rafaell

• 5033 / 6378
  • Ekspert
30-09-2009, 10:10
Bez preferencji ale co do głośności Sennheiserów HD800 względem Pioneer Monitor10 może poróbcie różowym szumem u siebie takie testy i wyjaśnimy sobie sprawę?

Pisałem w opiniach:
"porównywałem nausznie przy średnim poziomie głośności, na różowym szumie HD 800 z Monitorem10 i otrzymałem takie odchyłki HD 800 w stosunku do Monitor10

32Hz +2dB
63Hz +1,5
125Hz +0,5dB
250Hz +1,0dB
500Hz +0,5dB
1kHz +3,5 dB
2kHz +2dB
4kHz -2dB
8kHz -4dB
16kHz 0dB            

fallow

• 6463 / 6351
  • Ekspert
30-09-2009, 16:14
Moze Grado PS1000 za 1.300 EURO (asking price) ? http://www.head-fi.org/forums/f10/fs-ft-grado-ps-1000-eu-447302/

AdamWysokinski

• 358 / 6369
  • Zaawansowany użytkownik
30-09-2009, 16:22
> fallow, 2009-09-30 16:14:21
> Moze Grado PS1000 za 1.300 EURO (asking price) ? http://www.head-fi.org/forums/f10/fs-ft-grado-ps-1000-eu-447302/

Czy gwanacja Grado jest "przechodnia" w przypadku takiego zakupu, tzn. czy polski dystrybutor uzna gwarancję słuchawek kupionych na terenie EU?

--
http://www.last.fm/user/AdamWysokinski
1) MacBook Pro -> Apple lossless -> iTunes -> Airport Express -> Heed Dactilus -> Heed CanAmp -> AKG K701
2) Sugden CDMaster -> Sugden HeadMaster -> Sugden AmpMaster -> Spendor S3/5R
Pozdrawiam,
Adam

chrees

• 1662 / 6381
  • Ekspert
30-09-2009, 17:19
Adam ---> Zapytaj Johna http://gradolabs.com/frameset_main.htm
JA się jeszcze biję z myślami, a potem z lampami. Jeżeli moje potyczki nie przyniosą efektu, to sprzedawał będę PSy z polską gwarancją ;>

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.

AdamWysokinski

• 358 / 6369
  • Zaawansowany użytkownik
30-09-2009, 17:26
^ Pytam z ciekawości, nie jako potencjalny klient. Jeśli miałbym kupić nowe słuchawki, to jedynym potencjalnym kandydatem są nowe T1 :-)

--
http://www.last.fm/user/AdamWysokinski
1) MacBook Pro -> Apple lossless -> iTunes -> Airport Express -> Heed Dactilus -> Heed CanAmp -> AKG K701
2) Sugden CDMaster -> Sugden HeadMaster -> Sugden AmpMaster -> Spendor S3/5R
Pozdrawiam,
Adam

alghar

• 639 / 6093
  • Ekspert
30-09-2009, 19:02
Ale  PS 1000 jeszcze  muszą się  "wygrzać " , może  być  ciekawie :)

lancaster

• Gość
30-09-2009, 19:05
taaa....a ja sprawdzę jutro w encyklopedii czy Piłsudski był faktycznie takim wieśniakiem jak utrzymuje Kraków.
Łapy wiszą Piotr z tymi Twoimi paranojami i wmawianiem ludziom rzeczy które Ci się wydają/pasują na zasadzie "logiki"(baaaardzo subiektywnej w tym i kilku innych przypadkach wcześniej)....szczerze mówiac żenujące jest odkręcanie tego po raz kolejny....a Ty twardo: Poznań utrzymuje, ze PS1000 to badziew....czytaes jak wypadly porównania z Denonami 5000 i Pioneerami monitor10 ?

...swoja drogą ciekaw jestem takiego porównania z AKG - ostatnią nadzieją bialych :)))

chrees

• 1662 / 6381
  • Ekspert
30-09-2009, 19:27
Adam ---> Dla mnie kandydatem na nowe słuchafony są również Beyerdynamiki T1 :)

Piotrze ---> To nie jest badziew. Dla mnie to mistrzostwo świata z jednym "ale", które jest na tyle istotne, iż jeśli sobie z nim nie poradzę to... Nie da się na nich słuchać ostrej rąbanki, na "Burn" z soundtracku do Natural Born Killers można osiwieć. Gdybym tylko poradził sobie z rąbiącym mnie po uszach przełomem wysokiej średnicy i góry (jak zwał tak zwał) to śmiałbym się z każdego, kto mówiłby o ich sprzedaży. Na swoje nieszczęście lubię sobie niekiedy posłuchać ostrzejszej muzyki z wywrzaskującymi wokalistami lub jakiegoś metalu (średnie realizacje) :| Spróbuję jeszcze Brimara i pomyślę. Może jakieś lampowe sugestie?
P.S. Wczoraj byłem u lancastera i zestawienie PSów z obecnymi tam "referencjami" tylko utwierdza mnie o tym, że jeżeli zmienię PSy na coś innego to z uwagi na to, bym mógł bez bólu posłuchać wszystkiego, a nie dlatego, żebym znał słuchafony w całokształcie lepsze...

Piotrze ---> Może jakieś lampowe sugestie ratunkowe? Życzę powodzenia w torze dla K1000 ;>

.

lancaster

• Gość
30-09-2009, 19:36
Krzystof, a co powiesz o szybkim porównaiu szerokopasmwki i Grado PS1000  ?
Moze powinnismy podpiac PS-y do ampa Lectora(ktory dynamike ma jak za swoja kasę pierwszorzedną :))
Nie było tego wiele to fakt, ale czadu z Grado bylo mniej...na pierwszy, drugi, piąty rzut ucha....i to słyszalnie....z tymi nedznymi "przyjemnymi, ale jednak 5 klas słabszymi" CAL! niestety sprawa ma sie dokladnie odwrotnie :)
....albo niech będzie że wrazenie jest podobne.

chrees

• 1662 / 6381
  • Ekspert
30-09-2009, 20:01
lan ---> Szerokopasmówki uderzenie miały ok, ale trzebaby ich posłuchać w zestawieniu z jakąś lampą, żeby ich dźwięk nie "bolał". Poza tym były BARDZO interesujące: bardzo chętnie posłucham ich w jakimś zestawieniu, które pozostawi uderzenie, a rozprawi się (ostatecznie) z określanie szerokopasmowców jako "szczekaczki" (zresztą PSy też potrafią zaszczekać ;>)  Uderzenie w PSach jest na moje standardy więcej niż wystarczające, chodzi mi jedynie o ten atakujący moje uszy przełom średnicy i góry. Jeżeli czymś to załatwię, to nie mam pytań (sam do siebie).

.

lancaster

• Gość
30-09-2009, 20:26
I znów Piotr nie zgadleś apropos atmosfery w Poznaniu :)))
Piszemy tylko o wrażniach - jak zwykle....myślaems zczerze mówiac ze róznica miedzy monitor10 i enonami a gradosami bedzie mniejsza....co nie zmienia ze w stosunku do CAL graja tak jak napisano.

Masz paranoję albo złą wolę.

lancaster

• Gość
30-09-2009, 20:41
Kto napisal, ze Grado to badziew ? Sam sobie to piszesz opisujac CAL! jako słuchawki przeciętne(a niech tam nawet bedzie :))....niestety pod kilkoma wzgledami od PS-ów....niech bedzie ze moga sie bardziej podobać, a przynajmniej nie nastręczają dylematw jakie ma chrees. Swój opis PS-ów uważam za wyjatkowo trafny.
Słuchawki nieneutralne wymagające równie nieneutralnego toru by całosć "spasować".
Pierwszorzędny bas i mogąca sie podobać klarowność-jesli nie popada w syntetycznosć- co zdarza jej sie już nawet na lekko dogrzanym torze - wniosek....trzeba tor dogrzać bardzo :)
Subiektywnie mniejsza dynamika niz z CAL! ale tez plusem tego nieco chodnego podejscia jest wieksza "powaga" brzmienia. Casami w takim porównaniu wydawały sie też mniej barwne...a na tym żeby były bardziej przynajmniej ja ich nie przyłapałem :)
Uwagi o syntetycznosci i sztucznosci brzmienia miaem nie ja jeden...cż niech bedzie że Poznań....na cos widocznie trzeba "zwalic"...tylko nie wiem po co ?

S a za to lepsze pod kazdm względem jak dla mnie od zarówno D5000 jak Monitor10. Te drugie zagrały nieco telefonicznie(choc jednemu ze słuchajacych podobały sie mimo to bardziej od gradosów - do dluzszych odsluchów)
Przepraszam, ze nie ma wyłącznie cmokań i podniet, ale one sie tutaj naprawde tak nei zaprezentowały.
Chyba musiałbym ich sluchac z krakowską instrukcją obslucgi na co zwracać uwage bo porównujac do muzy na zywo tak je odbieram. Są plusy, sa minusy(nawet w stosunku do Denona, ktry zagrał wolniejszym dxwiekie ze sporo słabszym basem komus mogłaby sie nie podobać nalecialosć grado na średnicy, bo wcale nie trzeba jej interpretować jako przejrzystosc....w naturze tego nie ma ale moze sie fajnie słuchać - wrażenie klarownosci spotęgowane)

Gdzie tu badziew ?

lancaster

• Gość
30-09-2009, 20:53
Piotr, że zostały uznane za zdecydowanie gorsze. ILE RAZY MAM TO PISAĆ ???
Zostały uznane za słabsze pod niektórymi względami, pod innymi lepsze. Pozwolę sobie odpisywac na zasadzie kopiuj wklej, bo ta rozmowa przestaje sie kleic.
Próbujesz napisac ze uznano grado za badziew(co jest bzdurą totalną) ...preczytaj sobie moj pierwsy post z wrazeniami z sensaurisem. Pisałem ze sie zdziwiłem in plus i że sa do przyjęcia, ale pod pewnymi względami podobaja mi sie mniej....a to ze nie tylko mi i to ze podobnie jak lepszy bas z PS słysza wszyscy tak sybilanty i wychudzenie wokali tez bo i co tu innego słyszec skoro jest ?
Co mam napisac, ze w gradosach wokale szczuplo referencyjnie posykują a inne sluchawki grają bez tych "atrakcji" czyli naturalnie i to jest ich wada wzgledem grado ?
to ze stawia taki opis twoim zdaniem PS-y w pozycji "badziew" to sorry sprawa twojej imaginacji, a z ną moge podyskutowac tylko wowczas gdy najdzie mnie sadystyczne poczucie humoeu :/

Rafaell

• 5033 / 6378
  • Ekspert
30-09-2009, 21:13
To dla dystrybutora CAL-óf chyba fajnie, bo sprzedaż znów wzrosnie maluch dokopał  Goliatowi, wiec po co przepłacać.

A tak serio

Lan nuży mnie to, przestaje Cie czytać Twój Cyrk Twoje małpy              

wiktor

• 2503 / 6381
  • Moderator Działu Słuchawki
30-09-2009, 21:31
Panowie, czy Wy przypadkiem nie chcecie pokłócić się ? Protestuję !

:)