Pioneer Monitor 10
Kiedy po raz pierwszy kilka miesięcy temu napotkałem słuchawki Pioneer Monitor 10R (to jest nowsza wersja opisywanych powyżej) nie
wzbudziły we mnie zainteresowania. Wygląd może fajny, chromowane wykończenia (pewnie powlekany plastik) ale nie ryzykowałbym
wydanie 350zł aby je kupić. Może niecałe 2 miesiące temu kolega Rafaell poinformował mnie o swoim zamiarze kupna 3 modeli
słuchawek Pioneera, w tym jeden model to właśnie Pionner Monitor 10 ale wersja z lat 80 (pierwszy model zszedł w roku 79)
dodatkowo produkowana w Japonii a nie jak ich nowszy odpowiednik w Chinach.
Sprzęt odsłuchowy;
źródło Kenwood 9010
kabel Coaxial Profigold
DAC CEC DX51
IC Rafaell\'s Cable version Clasic
wzmacniacze słuchawkowe
Lake People G99/2,
Holdegron
Słuchawki
AKG K340,
Bayerdynamic DT880 rocznik2003,
Pioneer Monitor10
Pierwsze wrażenie z Pionner\'ami jest bardzo pozytywne, to naprawdę bardzo solidne słuchawki, metalowe wykończenia
solidny kabel i wtyk, bardzo stabilnie i wygodnie leżą na głowie i mimo swojej sporej masy nie czuje się dyskomfortu.
Zupełne przeciwieństwo do delikatnych słuchawek w stylu Grado (pałąk na jednym cieńkim drucie) i Sennheiser HD600 (pałąk z
cienkiej blachy)
AKG k340 nie leża już tak pewnie na głowie, po chwili gniotą w uszy i trzeba robić przerwy w słuchaniu.
Również sprawiają wrażenie delikatniejszych, muszle latają niemal w każdym kierunku i dopiero na głowie się stabilizują.
Wrażenia z odsłuchu.
Na początek chciałem zrobić pojedynek moich najlepszych słuchawek ze stajni AKG.
Pionnery uderzają potężnym basem. w AKG niestety go brak. Średnica cóż tutaj trudno ocenić gdzie lepiej, ale wysokie tony bardziej
odpowiadały mi w AKG, to właśnie za nie odpowiedzialny jest driver elektrostatyczny.
Radość z porównywania nie trwała długo, bo nagle przestał grać jeden kanał (prawy) w k340. Rafaell powiedział, ze za bardzo
pogłośniłem na wzmacniaczu, ale nie byłem tego pewny. Mocno się zestresowałem, bo nie mógłbym przeżyć takiej straty.
Rafaell słuchał tej dwójki zaledwie chwilę i sam już nie wiem w którym momencie to się stało.
Na polu boju zostały mi już tylko Beyerdynamic DT880 które to na grudniowym odsłuchu u Rafaell\'a
ze źródłem Nagra CDC grały naprawdę świetnie i wiele osób wtedy uważało, ze to właśnie nr 1 spotkania.
Podpięliśmy Pioneerki i Bayerki do Lake People, na tym samym poziomie głośności Pionnery grały glośniej.
Kilka wymian słuchawek między głowami i pierwszse słowa na temat DT880 to "bieda".
Naprawdę nie mogłem znaleźć cechy która byłaby lepsza w DT880 niż w Pioneer\'ach. Bas w Pioneerach bardziej potężny średnica i
wysokie, na całym paśmie robiły lepsze wrażenie. Dodatkowo scena bardziej szeroka i przekaz jakby naturalniejszy
Kropkę nad "i" pokazały na płycie Richard\'a Bona - Reverence drugi utwór na płycie Bisso Baba (Always Together)
Perkusja i bas idealnie ze sobą rozmawiały. To jest właśnie to czego zawsze szukałem w muzyce Smooth Jazz/Ambient i to co
sprawiało mi największą radość. Teraz bardzo żałuję, ze nie miałem ze sobą swoich ulubionych utworów/płyt. Ale spotkanie było z
dnia na dzień i nie zdążyłem przygotować. W DT880 nie było czuć tego wykopu, muzycy jakby grali nieśmiałe.
Pioneery sprawdzały się w każdym gatunku muzycznym. nie każdy trafiał w moje gusta. A jeden utwór rock\'owy (Rafaell bedzie
wiedział który) a nie lubię starego rock\'a jeszcze bardziej potrafił przygnębić
Podsumowując, słuchawki Pionner Monitor 10 to najlepsze słuchawki jakie słyszałem do tej pory jeżeli chodzi o całe pasmo i ogólny
odbiór. Musiałbym je mieć dłużej i sprawdzić u siebie w domu aby na spokojnie porównać z AKG K340.
To są słuchawki które utwierdziły mnie w przekonaniu że.
1. aby mieć super dźwięk nie trzeba wydawać dużo pieniędzy
2. słuchawki produkowane w latach 70-80 naprawdę mają duży potencjał, a nowe "topowe" DT800 HD600 wcale nie są lepsze, a nawet o
klasę lub dwie gorsze
Nie słuchałem Grado GS-1000, Ultrasone E-9, ale myśle, że maja naprawdę groźnego konkurenta Pionner Monitor 10
> A Ty co mozesz zrobic dla Vectora?
Ja już zrobiłem, przegrałem z nim na ebay\'u chcąc kupić Pionner Monitor 10 :)