Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
20-05-2008, 19:23
>> vector, 2008-05-20 19:18:31
Kolega aasat jest chętny do odkupienia oczywiscie po kosztach nie będziemy na kolegach żerować
Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

vector

• 321 / 6106
  • Zaawansowany użytkownik
20-05-2008, 19:25
Rafaell,

Przemysle oferte jak dojada i poslucham......;)

A Ty co mozesz zrobic dla Vectora?

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
20-05-2008, 19:27
Jest szansa, że posłuchamy w czwartek Rudiego NX-33, to by można było rozstrzygnąć, co tak nie spasowało tym E9 i GS1000.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
20-05-2008, 19:30
>> majkel, 2008-05-20 19:27:06
No to by pasowało zabrać także Pioneera Monitor 10 i byśmy wszystko wiedzieli do końca
Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

ptx

• 651 / 6106
  • Ekspert
20-05-2008, 19:37

do UE9 to raczej rudi  RPX-33 DualMono     

ptx

• 651 / 6106
  • Ekspert
20-05-2008, 19:40

>> majkel, 2008-05-20 19:15:51

L3000 to niestety jak dla mnie zbyt wysoka pulka,podobno strasznie wybredne co do reszty toru wiec zakup ich wiaze sie kolejnymi mega wydatkami jeżeli sie posiada zbyt słaby system.

ptx

• 651 / 6106
  • Ekspert
20-05-2008, 19:41

>....półka :)....<

ptx

• 651 / 6106
  • Ekspert
20-05-2008, 19:54

w ogóle z tymi słuchawkami to ciekawe historie.P.Ryka testował wszystkie top modele a teraz zachwyca sie k1000 pomimo braku odpowiedniego wzm. który pokazał by w pelni ich klasę.ci którzy mieli k1000 z cholernie drogim air tight zamieniają go na zestaw z akg k340 po przesłuchaniu których Rafaell pisze ze kiepskie .sam już nie wiem jak to wszystko ogarnąć :).

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
20-05-2008, 20:07
>> ptx, 2008-05-20 19:54:27
No nie !

Pisałem wyraźnie wcześniej że AKG K340 są klasę lepsze  od AKG K701 mam przytaczać sam siebie ? Cena też jest znośna bo góra 800 złotych(teraz chyba są aż 4 pary na licytacjach) Jedynie co mogę dodać po wczorajszych odsłuchach że z bardzo mocnym słuchaniem  na K340 należy być ostrożnym, koledze aasatowi coś się na szczęście tylko rozlutowało

Rafaell

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
20-05-2008, 20:24
Dodam jeszcze ze K340 mają z racji tego że są typu zamkniętego  inną szkołę grania mniej powietrza w stosunku do K701 ale za to dokładną  a raczej dosadną lokalizację źródeł dźwięku przy zachowaniu wrażenia pewnego odsunięcia ich dalej od głowy minimalnie mogą się kojarzyć z GS1000 ale tylko minimalnie, właśnie przez tą dosadnośc lokalizacji. W GS-1000 duża przestrzeń jest raczej odczuwana jako chaotyczna i to mnie właśnie od GS-1000 odpychało.

Tutaj to jest ważne !
Musimy pamiętać że odsłuch słuchawkowy może mieć wiele sposobów prezentacji dźwięku i może być spory rozrzut co komu sie co podoba czy hektary przestrzeni w Staxach czy na przykład basowa perfekcja w E9 ale z bliższym planem .

Rafaell

ptx

• 651 / 6106
  • Ekspert
20-05-2008, 20:31

no to przepraszam Rafaell widocznie źle doczytałem.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
20-05-2008, 20:49
>> Piotr Ryka, 2008-05-20 20:15:19
Z Pioneerami SE500 jest bardzo podobnie na Sonym ES 2x180 wat podpięte do wyjść głośnikowych grały dopiero w miarę przyzwoicie i to na godzinie 12 ale potencjał też mają .Na razie niestety środków brak, chociaż według mnie najlepsza perła leży u mnie nietknięta i nie odsłuchana a nie mam żadnego kontaktu do osoby która chciała by go podpiąć do  wzmacniacza dla elektrostatów :(  (trzeba mieć wtyczkę i polutować do kabelków) Są to milusie elektrostaty Pioneer SE100 naprawdę dzisiaj  duża rzadkość (te z prawej)
Rafaell

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
20-05-2008, 20:50
wieksze zdjecie
Rafaell

aasat

• 2265 / 6087
  • Ekspert
20-05-2008, 21:04
Pioneer Monitor 10

Kiedy po raz pierwszy kilka miesięcy temu napotkałem słuchawki Pioneer Monitor 10R (to jest nowsza wersja opisywanych powyżej) nie

wzbudziły we mnie zainteresowania. Wygląd może fajny, chromowane wykończenia (pewnie powlekany plastik) ale nie ryzykowałbym

wydanie 350zł aby je kupić. Może niecałe 2 miesiące temu kolega Rafaell poinformował mnie o swoim zamiarze kupna 3 modeli

słuchawek  Pioneera, w tym jeden model to właśnie Pionner Monitor 10 ale wersja z lat 80 (pierwszy model zszedł w roku 79)

dodatkowo  produkowana w Japonii a nie jak ich nowszy odpowiednik w Chinach.

Sprzęt odsłuchowy;

źródło Kenwood 9010
kabel Coaxial Profigold
DAC CEC DX51
IC Rafaell\'s Cable version Clasic

wzmacniacze słuchawkowe
Lake People G99/2,
Holdegron

Słuchawki
AKG K340,
Bayerdynamic DT880 rocznik2003,
Pioneer Monitor10

Pierwsze wrażenie z Pionner\'ami jest bardzo pozytywne, to naprawdę bardzo solidne słuchawki, metalowe wykończenia
solidny kabel i wtyk, bardzo stabilnie i wygodnie leżą na głowie i mimo swojej sporej masy nie czuje się dyskomfortu.
Zupełne przeciwieństwo do delikatnych słuchawek w stylu Grado (pałąk na jednym cieńkim drucie) i Sennheiser HD600 (pałąk z

cienkiej blachy)

AKG k340 nie leża już tak pewnie na głowie, po chwili gniotą w uszy i trzeba robić przerwy w słuchaniu.
Również sprawiają wrażenie delikatniejszych, muszle latają niemal w każdym kierunku i dopiero na głowie się stabilizują.

Wrażenia z odsłuchu.
Na początek chciałem zrobić pojedynek moich najlepszych słuchawek ze stajni AKG.
Pionnery uderzają potężnym basem. w AKG niestety go brak. Średnica cóż tutaj trudno ocenić gdzie lepiej, ale wysokie tony bardziej

odpowiadały mi w AKG, to właśnie za nie odpowiedzialny jest driver elektrostatyczny.
Radość z porównywania nie trwała długo, bo nagle przestał grać jeden kanał (prawy) w k340. Rafaell powiedział, ze za bardzo

pogłośniłem na wzmacniaczu, ale nie byłem tego pewny. Mocno się zestresowałem, bo nie mógłbym przeżyć takiej straty.
Rafaell słuchał tej dwójki zaledwie chwilę i sam już nie wiem w którym momencie to się stało.

Na polu boju zostały mi już tylko Beyerdynamic DT880 które to na grudniowym odsłuchu u Rafaell\'a
ze źródłem Nagra CDC grały naprawdę świetnie i wiele osób wtedy uważało, ze to właśnie nr 1 spotkania.

Podpięliśmy Pioneerki i Bayerki do Lake People, na tym samym poziomie głośności Pionnery grały glośniej.
Kilka wymian słuchawek między głowami i pierwszse słowa na temat DT880 to "bieda".
Naprawdę nie mogłem znaleźć cechy która byłaby lepsza w DT880 niż w Pioneer\'ach. Bas w Pioneerach bardziej potężny średnica i

wysokie, na całym paśmie robiły lepsze wrażenie. Dodatkowo scena bardziej szeroka i przekaz jakby naturalniejszy

Kropkę nad "i" pokazały na płycie Richard\'a Bona - Reverence drugi utwór na płycie Bisso Baba (Always Together)
Perkusja i bas idealnie ze sobą rozmawiały. To jest właśnie to czego zawsze szukałem w muzyce Smooth Jazz/Ambient i to co

sprawiało mi największą radość. Teraz bardzo żałuję, ze nie miałem ze sobą swoich ulubionych utworów/płyt. Ale spotkanie było z

dnia na dzień i nie zdążyłem przygotować. W DT880 nie było czuć tego wykopu, muzycy jakby grali nieśmiałe.

Pioneery sprawdzały się w każdym gatunku muzycznym. nie każdy trafiał w moje gusta. A jeden utwór rock\'owy (Rafaell bedzie

wiedział który) a nie lubię starego rock\'a jeszcze bardziej potrafił przygnębić

Podsumowując, słuchawki Pionner Monitor 10 to najlepsze słuchawki jakie słyszałem do tej pory jeżeli chodzi o całe pasmo i ogólny

odbiór. Musiałbym je mieć dłużej i sprawdzić u siebie w domu aby na spokojnie porównać z AKG K340.

To są słuchawki które utwierdziły mnie w przekonaniu że.
1. aby mieć super dźwięk nie trzeba wydawać dużo pieniędzy
2. słuchawki produkowane w latach 70-80 naprawdę mają duży potencjał, a nowe "topowe" DT800 HD600 wcale nie są lepsze, a nawet o

klasę lub dwie gorsze

Nie słuchałem Grado GS-1000, Ultrasone E-9, ale myśle, że maja naprawdę groźnego konkurenta Pionner Monitor 10

> A Ty co mozesz zrobic dla Vectora?
Ja już zrobiłem, przegrałem z nim na ebay\'u chcąc kupić Pionner Monitor 10 :)

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
20-05-2008, 21:22
Ten utwór z męskim wokalem który na Pioneerach Monitor10 dobił  zupełnie kolegę aasata to "Time for a change"Petera Hammilla

Rafaell