Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

ptx

• 651 / 6110
  • Ekspert
20-05-2008, 16:28

>> Rolandsinger, 2008-05-20 01:59:12

to fakt akg 701  graja lepiej na wyższych poziomach głośności.ja także lubię podkręcić potencjometr a w przypadku akg w  ogóle nie czuje sie zmęczenia a wręcz przeciwnie im dłużej ich słuchamy tym bardziej wciągają.

vector

• 321 / 6110
  • Zaawansowany użytkownik
20-05-2008, 16:49
fallow,

Ja nie wiem czy CAL sa lepsze od Grado1000. Prawde mowiac bardzo watpie.....hihihi.....chociaz, kto wie...????
W kazdym razie od moich 325, na moim wzmacniaczu, wydaly mi sie, dzis rano, zdecydowanie lepsze!
Trzeba jednak oczywiscie wspomniec na jakim gruncie dokonuje oceny sprzetu i jak nalezy "czytac" to co pisze - tu oczywiscie masz racje.
Sprobuje jakos wyjasnic:
Ja nie szukam zadnego "sposobu prezentacji" i nie odnosze sie do tego od jakichs ladnych paru lat.....
Ja szukam tylko oddania muzyki i mozliwosci obcowania z muzyka. I nie mam zadnych preferencji - poza jedna - mianowicie - co bardziej brzmi jak prawdziwe instrumenty lub prawdziwy glos w kreowanej przestrzeni. A to umie ocenic z latwoscia - szczegolnie jesli sa duze roznice pomiedzy tym co slysze. Z glosem ludzkim obcuje na codzien a z instrumentami muzycznymi tez od czasu do czasu wiec wiem dokladnie jak brzmia..... :)) Zawsze je slysze (glosy i instrumenty) w jakiejs przestrzeni wiec potrafie ocenic rowniez ten walor. Potrafie wiec bez problemu powiedziec co brzmi bardziej naturalnie bez wchodzenia w detale! Wchodzenie w detale jest bardzo skomplikowane i ciezko z nich wyciagnac jakies wnioski. Jesli rozpatrujemy 20 aspektow brzmienia i jeden komponent jest lepszy w 10 a drugi w nastepnych dziesieciu aspektach, to ktory naprawde jest lepszy...???? Odpowiedz jest dla mnie prosta - ten ktory bardziej przypomina mi realny swiat. Tylko tyle i az tyle.
A jesli na danym materiale muzycznym "A" brzmi bardziej naturalnie niz "B" to ja wybieram A!!!  Dlatego wlasnie zarzucilem analizowanie i recenzowanie poszczegolnych aspektow brzmienia. Interesuje mnie tylko i wylacznie calosc. I nic dla mnie nie znaczy ze wysokie to graja lepiej tu, a gorzej tutaj, ze tu jest wiecej detalu a tu mniej....itp...... Kiedys, owszem tak do tematu podchodzilem....hihihi..... Wiem oczywiscie, ze moje podejscie jest "nieaudiofilskie" ale coz......bumcyk, bumcyk i pitu pitu spod koldry juz mnie nie interesuje.......Intresuje mnie muzyka!
A co do zalozen pojektantow - to moje obserwacje dotycza tylko i wylacznie jak najprawdziwszego oddania muzyki - instrumentow i glosu. Jesli ktos konstruje sluchawki, czy glosniki do oddania np. dzwieku syreny karetki pogotowia czy czegos podobnego to absolutnie nie bede komentowal bo nic mi o tym nie wiadomo. Jednak taki konstruktor powinien lojalnie uprzedzic, ze jego sluchawki/glosniki sluza do tego i owego. Jesli tego nie robi to przyjmuje za dobra monete, ze sluza do oddtwarzania muzyki - przynajmniej te, ktore dzis opisywalem.
"Sposobow prezentacji" slyszalem setki ale co ciekawe - te najlepsze sa do siebie bardzo podobne w kluczowych aspektach brzmienia. Po prostu brzmia jak glosy i instrumenty...:)

Tak mniej wiecej wyglada moje podejscie do opisywanych urzadzen. Mam nadzieje, ze taka krotka inwokacja pomoze wszystkim prawidlowo zinterpretowac moje opisy....:)

A Ty co mozesz zrobic dla Vectora?

vector

• 321 / 6110
20-05-2008, 16:56
>> Piotr Ryka, 2008-05-20 15:32:32
vector

A które Denony zamówiłeś?

Zamowilem Denony 5000. Mam nadzieje, ze jakos zagraja......:)
...mam nawet nadzieje, ze lepiej niz CAL......;)

Rafaell

• 5033 / 6105
  • Ekspert
20-05-2008, 17:07
>> vector, 2008-05-20 16:49:06
>Sposobow prezentacji" slyszalem setki ale co ciekawe - te najlepsze sa do siebie bardzo podobne w kluczowych aspektach brzmienia. Po prostu brzmia jak glosy i instrumenty

No i kto by pomyślał, tak proste ze aż tak trudne i to Tylko w kluczowych aspektach :)

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

vector

• 321 / 6110
20-05-2008, 17:31
Rafaell,
Te Twoje stare pioneery R10 i te nowe, ktore mozna kupic na e-bayu za ca 130$ to sa te same?

vector

• 321 / 6110

vector

• 321 / 6110
20-05-2008, 17:43
>> Piotr Ryka, 2008-05-20 17:02:41
vector

To super. Będziemy mieli w takim razie w wątku całą elitę, bo brakujące JVC już są. A Denony bardzo chwalą Podobno po przeróbce są naprawdę genialne, a przed nią także znakomite.

Sam jestem bardzo ciekaw bo oczywiscie zamowilem w ciemno.....
Czytalem tez o tym tuningu chociaz byly tez zdania odmienne......
Sprawdzimy...:)

kopaczmopa

• 786 / 6048
  • Ekspert
20-05-2008, 18:05
a widzisz Zwrotnik a mi sie od razu HD580 spodobaly, co wiecej podobaja mi sie bardziej na dziurce z integry niz na wzmacniaczach sluchawkowych (tranzystorowych) , na lampach graja bardzo ladnie i do nich sa stworzone, wtedy graja naprawde niemal magicznie.

Nie sluchalem 650 ani 590 wiec ciezko mi sie o nich wypowiadac.

Vector a Ty masz 325i czy 325? bo mi sie 325i szalenie podobaly. Podejrzewam ze jednak CAL i Grado (czy tez BD) to dobre dopelnienia a nie substytuty.

Rafaell - czytajac Twoja recenzje K701 z czasu gdy je posiadales gdzie zmiazdzyly wg Ciebie Bayerdynamiki oraz obecne wypowiedzi porownujace je z proteza (choc o tym akurat pisal pierwszy Majkel i podejrzewam ze teraz idziesz jego tropem) mozna dostac rozdwojenia jazni, nie moze byc chyba tak ze kiedys byly super a nagle sa az takie zle?
ciekawosc brzmienia

vector

• 321 / 6110
20-05-2008, 18:14
Kopaczmopa,
Mam 325i.
Przetestuje je dzis wieczorem porzadniej vs CAL na lepszym zrodlei w szerszym materiale dzwiekowym. Nie bede mogl jednak nic powiedziec o wplywie wzmaka bo mam tylko jeden. Na razie jestem zdegustowany postawa moich 325i....:( po porannym odsluchu.......
I na razie nie ma mowy o zadnym dopelnieniu ale poczekajmy do wieczora......
Cos potem krotko napisze. Podlacze jeszcze do i-poda.

Rafaell

• 5033 / 6105
  • Ekspert
20-05-2008, 18:47
>> kopaczmopa, 2008-05-20 18:05:24

Czytaj uważnie Bayerdynamiki 2006 naprawdę nie polecam. Idąc dalej śladem to Majkel dzieki moim zachwytom kupił najnowsze DT880PRO Popatrz jak się sporo osób dyskretnie wycofuje z AKG K701 sprzedają Lebeny..., one na początku naprawdę robią wrażenie i to jest właśnie ten marketingowy dźwięk o czym pisałem Rolo, K340 graja klasę wyżej . Cały czas zapominasz ze długo szukałem czegoś naprawdę dobrego i kolejny rodak będzie to też miał jeszcze taniej niż ja za jedyne US $59.95  W sumie to niebotycznie tani dźwięk; pozdrowionka dla ebayowicza jacekuk jak dojdą to napisz co i jak , może sie myle co do klasy słuchawek ?:D

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

kopaczmopa

• 786 / 6048
  • Ekspert
20-05-2008, 18:58
wlasciwie to pamietam Majkela ze odsluchiwal 880Pro na AS wiec nie wiem co go sklonilo , tak czy siak cieszy mnie jedno ze sa sluchawki w przystepnej cenie grajace naprawde znakomicie ( zreszta zawsze bylem za tym kupujac sr60 po cenie USA czy HD580 uzywane w swoim czasie w kategoriach cena/jakosc nie mialy sobie rownych dla mnie).
a\'propos BD - te nowsze tez mi sie nie podobaja wole Pro.
ciekawosc brzmienia

ptx

• 651 / 6110
  • Ekspert
20-05-2008, 19:01

>> Rafaell, 2008-05-20 18:47:11

jedyna opcja która wchodzi w grę  i myślę ze zagra dla mnie lepiej od zestawu leben-akg jest ue9 i rudistor.jak wiadomo ultrasone  nie spasuja sie  z dosadnym lebenem dlatego tez pomysłem o jego sprzedaży ( tylko na wzgląd i chęć posiadania edition9 w optymalnym dla niego układzie czyli z rudistorem).
choć z drugiej strony trochę jest mi żal sprzedawać lebena mam do niego sentyment.

...a akg są świetne ale bardzo wybredne  i czułe na wszelkie zmiany w systemie.

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
20-05-2008, 19:15
kopaczmopa, skłoniły mnie wstępnie recenzje na nieistniejącym już portalu (a dobrze się zapowiadał) headphonesguru, a następnie porównanie 2005 zwykłych do Pro. Bardziej mi leżał sposób prezentacji wersji Pro. Ja po prostu lubię siedzieć blisko orkiestry i czuć na twarzy nawet powiew rękawa wiolonczelistki wykonującej dynamiczne ruchy smyczkiem. Z drugiej strony słyszę z oddali to co jest dalej. Ponadto zachęcił mnie odsłuch modeli DT990 Pro i DT931 na meetingu u Rafaella, gdzie stwierdziłem, że Beyerdynamic to właściwy kierunek poszukiwań w bieżącej produkcji. DT880 wydały mi się bardziej wyrównane od DT990 Pro, z milszą średnicą.
Wynalazki typu E9 czy Audio Technica ATH-L3000 są na razie poza moją barierą psychologiczną na wydatki audio, a przynajmniej ich ceny sklepowe.

ptx, a może zanim sprzedasz Lebena i zainwestujesz w Ultrasone zapoznałbyś się z Victorem HP-DX1000, ATH-W5000 lub nawet L3000, jeśli środki pozwolą? Poza tym Yamamoto Soundcraft HA-02 może się okazać tańszym i nie gorszym rozwiązaniem, gdyby to miały być E9. Te ostatnie do przeciętnego tranzystora są chyba zbytnio "wybuchowe", a z krótkiego meetingu @fallowa z Rolandsingerem w niedzielę zgaduję, że AudioNemesis nie leży ani E9 ani GS1000. Pamiętam, że te ostatnie Ci nie spasowały, a ja słuchałem ich na swoim źródle ze wzmakiem Rolandsingera, i odpowiadało mi to co słyszałem bardzo.

vector

• 321 / 6110
20-05-2008, 19:18
Rafaell,

jacekuk=vector. Tak, kupilem te sluchawki. Razem kosztowaly z transportem 85$ - czyli tyle co3 dobre cd. Nawet z vatem bedzie smieszna cena. Beda marginalnie drozsze od CAL. Napisze jak graja jak juz doleca. Jak nie zagraja to Ci sie dostanie za swoje!!!!....:))))
Nabylem wiec dzis 2pary sluchawk......hihihi.....
Jestem zadowolony bo srednia cena jest calkiem OK......;)
Teraz robie kawe i ide testowac CAL.

Rafaell

• 5033 / 6105
  • Ekspert
20-05-2008, 19:21
>> ptx, 2008-05-20 19:01:28

Dobra opcja to chyba jednak Pioneer Monitor 10 i rudistor na rudiego mnie na razie nie stać ale słuchawki za 60$ i rudi to chyba nie jest taki straszny wydatkek ? Tak jak podejrzewałem kupił raare vintage Pioneery Monitor10 nasz forumowicz, może sie przyzna miał szczęście bo miałem je 15 minut później zalicytować dla kolegi aasata

Rafaell