Kolejna bardzo wierna i obiektywna recenzja Piotra Ryki. Z uznaniem odnoszę się do powiedzenia przez Piotra całej prawdy o tych słuchawkach. W rzeczy samej one takie są: stonowane, barwne, grają z dystansu i przestrzennie, nigdy dosłownie, blisko, między muzykami, to jest im całkowicie obce. Szczegółów również mają na pewno mniej niż Grado RS1, GS1000, a nawet CAL!, o E9 nie wzmankując. Dynamika jest mniejsza niż w topowych Grado czy E9.
W związku z czym chcę z całą mocą podkreślić, że są to dla mnie niezaprzeczalne ZALETY tych słuchawek, bowiem niezwykle trafnie korespondują z moimi preferencjami.
Jak pokazały spotkania z Fallowem, Majkelem i kilkoma innymi słuchawkowcami spoza naszego forum, ja słucham muzyki znacznie głośniej niż koledzy, różnice dochodzą do 2-3h na potencjometrze. Toteż nadmierna dynamika i ekspozycja szczegółów na słuchawkach mnie po prostu męczy i mogłaby sprawić, że niebawem przestałbym cokolwiek słyszeć. Ponadto obserwowane na "mojej głośności odsłuchowej" podmuchy basu z E9 mogłyby mnie ogłuszyć niczym parę razów z "baseballa" wymierzonych prosto w ciemię.
Barwna, liniowa, namacalna, ale oddalona i minimalnie spowolniona w stosunku do GS1000 czy E9 średnica, proszę bardzo - to właśnie dają mi K701. Lubię te słuchawki, gdyż nie zniechęcają mnie przy długich odsłuchach, podczas gdy na ofensywnych Grado GS1000 i E9 z podbitą górną średnicą odczuwam poważny dyskomfort, co zmusza mnie do sciszenia muzyki, co z kolei powoduje dalszy niedosyt. Do tego dochodzą bardzo głośne podmuchy basu np. w E9, które przy głośności na jakiej słucham, są nie do zniesienia.
Całkowicie się zgadzam z amatorami Grado GS1000, że na tych słuchawkach nie trzeba podkręcać potencjometru, bo mają taką przestrzeń jak i detaliczność, która ujawnia się już przy cichym słuchaniu, przy którym podbita silnie górna średnica tych słuchawek i konturowy, nie miękki i wypełniony jak w K701, acz znacznie bardziej stosnowany na tle E9 bas, pomaga analizować informację muzyczną w sposób nieskrępowany i nie wprowadza jakiegokolwiek niesmaku. Jednakże moje gusta są odmienne: ja nie chcę słuchać cicho i dokładnie, lecz głośno, ale niemęcząco. Answer is K701.
Po raz kolejny dochodzę do konkluzji, że preferencje są punktem wyjścia każdej kompetentnej oceny, a także kluczem do zadowolenia w przypadku podejmowania decyzji o zakupie.
Nieocenionym przywilejem naszych czasów jest prawo wyboru, w tym również tego, na czym słuchamy muzyki.
Rollo