@ kopacz
Wydaje mi się, że design słuchawek z jakością ich wykonania i jakością prezentowanego dźwięku.
A to są 3 zupełnie odmienne aspekty (jakości) jednego produktu.
Design Grado jest do przyjęcia, nawet mógłbym go polubić, gdyby nie fakty, które podnosi w swoim wywodzie Inżynier - mi się zdaje, że nie czytałeś uważnie, co pisał.
A on rozwodził się na temat JAKOŚCI WYKONANIA, detali, które sprawiają wrażenie słuchawek wykonywanych metodami XIX-wiecznej manufaktury, wieje od nich rustykalnym klimatem, amatorszczyzną z perfekcją wykończenia produktu klasy hi-end nie mającą wiele wspólnego. To budzi mój niepokój, nic innego.
BRZMIENIE - inna kwestia. Jest bez cienia wątpliwości wysokich lotów, jednak nie w moim guście - za dużo konturów, za mało wypełnienia, klimatu, muzykalności, środek ciężkości za wysoko, ogółem prezentacja jest za lekka, zbyt zwiewna, nie przypomina mi brzmienia koncertowego, które wciąż mi chodzi po głowie (vide moja recka K518DJ na mp3forum, gdzie szerzej wypowiadałem sie na ten temat). Nie będę jendak negował jego obiektywnie pozytywnych cech - przestrzenności, rozdzielczości, dynamiki, realizmu. Ja jednak preferuję prezentację a la K701, E9 czy CAL! lub coś w ten fason.
Pozdrawiam
Rollo