Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
16-05-2008, 23:00
O tym Moonlight\'cie - chodzilo o to zeby przeniesc go do wiekszego metalowego ladnego pudelka :)
( Za szybko pisalem ) :)

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
16-05-2008, 23:20
Chodzi mi po głowie coś masywniejszego, ale to za jakiś czas, myślę, że na jesieni ruszę temat. Na razie zbieram opinie o dźwięku, a poczuciem estetyki pochwalę się kiedyś później. Moonlight stacjonarny i tak jest ładniejszy od wzmacniaczy słuchawkowych Lake People, tak moim skromnym zdaniem. One wyglądają jak sprzęt laboratoryjny. ;)

Odnośnie wyboru E9 kontra GS1000, to też bym poszedł w te drugie na podstawie dotychczasowych skromnych doświadczeń. Są lżejsze, bardziej komfortowe, a ze swoich drobnych niedociągnięć potrafią zrobić zaletę. Oczywiście, dźwiękowo to co innego niż RS2, bo średnicę to GS1000 mają bardziej w stylu Alessandro MS2i, neutralną, niepodbitą i wyrównaną. Przestrzennie GS1000 są wybitne, potrafią budować scenę jak żadne inne znane mi słuchawki.

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
16-05-2008, 23:20
Wiele wskazuje na to, że Moon zyska nowe oblicze. Szczegóły w niedzielę u mnie :))) Oczywiście wszystko zależy od Majkela, ja jednak wiem, że zamówioną u niego V7-kę z pewnością "przepakuję" w pełnowymiarowy klocek z solidnym frontem alu, tak by wyglądał na hi-end.

A co do GS1000.

Eeee, nie odbieraj tego tak, że usiłuję Cię odwieźć od wyboru, którego już zresztą dokonałeś. Najważeniejsze jest Twoje zadowolenie i możność delektowania się muzyką w takiej formie, jaka Ci subiektywnie odpowiada.

Natomiast gdybym ja miał wybierać pomiędzy tuningowaną Corvette a Porsche 911 GT3, oczywiście wybieram szwaba, za jakość wykonania, za perfekcję techniczną, za lans :))), któremu sprzyja i wiele innych, bo te resory piórowe rodem z karety w Corvette jakoś do mnie nie przemawiają, acz niewątpliwe amerykański wózek całkiem szybki jest, jak to udowodnili panowie z Top Gear.

Natomiast bardzo cenię i szanuję wybór fanów Corvette. To przecież legenda, taka sama jak Grado, tylko w nieco innych dyscyplinach.

A tak przy okazji, to jak to jest z tym środkiem? Cofnięty, azali tylko skraje są bardziej zaznaczone w porówaniu do RS-1 czy innych wysokich Grado?

Mam nadzieję, że u mnie stawisz się z obiema słuchawkowymi precjozami.

Pozdrawiam

Rollo
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

kopaczmopa

• 786 / 6044
  • Ekspert
16-05-2008, 23:45
no wlasnie - tu ma Fallow racje, jestes troche Roland niekonekwentny, mowisz ze drogie wzmaki kosztuja krocie za wyglad i dlatego wolisz \'garazowego" Moonlighta po czym ganisz Gradosy. Owszem RSy sa chyba faktycznie za drogie ale czy brzydkie? Mi sie wszystkie Grado podobaja. Z drugiej strony wydaja na swiat znakomite iGrado,sr60 czy nawet sr325i ktire za swoja cene graja super i sa zrobione calkiem porzadnie.
Tak czy siak stoimy po tej samej stronie szukajac czegos porzadnego w kwestii cena/jakosc, oczywiscie nie ma sensu babrania sie w low-endzie poki sie cos ciekawego znajdzie ale juz ze wzgledu na cene mid-end (sr60, AL) badz nizszy high-end *( DT990Pro, HD600, sr325i) to jestto co mnie korci:)

Majkel -Ty sie zastanow zanim cos wystawiasz na sprzedaz bo najpierw zalowales sr325i teraz RS2, choc sie Tobie nie dziwie bo sam teraz wystawiajac cokolwiek mialbym do siebie zal :)

Fallow - jedyna miara to Twoje zadowolenie, masz fantastyczne sluchawki i tylko sie z tego ciesz ze mozesz je miec :)
ciekawosc brzmienia

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
17-05-2008, 00:01
Jasne Roland :) Na pewno nie odbieram tego w ten sposob. Poznalem Cie osobiscie i po prostu wiem, ze nie piszesz tego jako jakis akt ofensywy badz chcialbys wplywac w jakis matplanetarny sposob na moja decyzje :) nic z tych rzeczy :) O to mozesz byc spokojny, a jesli tylko spotkanie dojdzie do skutku to ocenimy sobie i Gradosy i Ultrasony i AKG i Beyery przy Twoim odkrywczym piwie. Na forum szal zrobily CAL a w mojej lodowce zgadnij co :):) hehe. Od tamtego czasu, jest zawsze - Paulaner i Erdinger zostaly wygryzione.

Tutaj w GS1000 jest troche inaczej, nie ma bezposredniego odzwierciedlenia tej charakterystyki ktora widac np. na headphone.com. Tutaj jakby przestrzen jest takim buforem miedzy tym co sie slyszy a ta wlasnie charakterystyka. Najciekawsze jest to, ze ona moze sie zmieniac i jest plastyczna. One potrafia zagrac i blisko i bezposrednio i daleko. Przynajmniej ja tak to odbieram.

Chec kupna Edition9 wyrazilo dzisiaj po zamieszceniu ogloszen kilka osob ale nikt nie podjal ostatecznej decyzji. Powaznie jest zainteresowany kupnem pewien Francuz dla ktorego teraz obliczam warianty transportu, twierdzi przynajmniej ze jest zdecydowany. Wiec jesli ktos z forumowiczow wolalby nie czestowac wyjadaczy zabich udek barwa i wypelnieniac francuskiego brzucha wypelnieniem E9 to prosze sie spieszyc :)

Kopaczmopa: Jasne. Analizowanie tego co slysze to rzecz naturalna. Mam tak od kiedy zaczalem tylko cokolwiek brzdakac. Ale sa takie momnety kiedy przestaje sie analizowac bo porywa magia. Kiedy czlowiek nie skupia sie juz na sposobie prezentacji dzwieku i sluchawki przestaja byc narzedziem rzutujacym na odbior muzyki. Taka wolnosc daly mi wlasnie GS-1000. Nie slucham sluchawek a delektuje sie muzyka i jestem z tego niezmiernie rad.

Stalo sie to pierwszy raz od dluzszego czasu, po prostu wady sa zdecydowanie przesloniete przez klasa jaka niewatpliwie maja w sobie i szczypte tu i tam sluchawkowej metafizyki :)

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
17-05-2008, 00:06
@ kopacz

Wydaje mi się, że design słuchawek z jakością ich wykonania i jakością prezentowanego dźwięku.

A to są 3 zupełnie odmienne aspekty (jakości) jednego produktu.

Design Grado jest do przyjęcia, nawet mógłbym go polubić, gdyby nie fakty, które podnosi w swoim wywodzie Inżynier - mi się zdaje, że nie czytałeś uważnie, co pisał.

A on rozwodził się na temat JAKOŚCI WYKONANIA, detali, które sprawiają wrażenie słuchawek wykonywanych metodami XIX-wiecznej manufaktury, wieje od nich rustykalnym klimatem, amatorszczyzną z perfekcją wykończenia produktu klasy hi-end nie mającą wiele wspólnego. To budzi mój niepokój, nic innego.

BRZMIENIE - inna kwestia. Jest bez cienia wątpliwości wysokich lotów, jednak nie w moim guście - za dużo konturów, za mało wypełnienia, klimatu, muzykalności, środek ciężkości za wysoko, ogółem prezentacja jest za lekka, zbyt zwiewna, nie przypomina mi brzmienia koncertowego, które wciąż mi chodzi po głowie (vide moja recka K518DJ na mp3forum, gdzie szerzej wypowiadałem sie na ten temat). Nie będę jendak negował jego obiektywnie pozytywnych cech - przestrzenności, rozdzielczości, dynamiki, realizmu. Ja jednak preferuję prezentację a la K701, E9 czy CAL! lub coś w ten fason.  

Pozdrawiam

Rollo
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
17-05-2008, 00:20
@ Fallow

Jak mi podpadną te E9, to może ja się skuszę. Ale wiem, że będzie baaaaardzo ciężko przekonać moje Maleństwo do tego wydatku. Najpierw - jeśli pozwolisz - posłucham, a potem zobaczymy.

Michał, kopnij mnie proszę, gdybym w niedzielę po 5-tym piwie wyciągnął gotówkę i chciał ją oddać za Twoje Ultrasone :))))

Rollo

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
17-05-2008, 00:23
Mnie też dźwiękowo bardziej podobaja się E9 a co do wykończenia Grado to marudzita słuchawki są do słuchania a nie do oglądania, kiedyś napisałem że GS-1000 to słuchawki dla luzaków jak wrzucisz na głowę tak się trzymają i jest to prawda. Co do GS 1000 to chciałbym je usłyszeć po 1000h wygrzewania ale mam już trochę szpejów słuchawkowych w tym także Pioneery Monitor 10 które mnie sprawiają bardzo dużo radości ze słuchania i nie zamierzam już kombinować wyszło tanio i dobrze i z Lake People G99/2 naprawdę fajnie grają. Co do wzmaka majkela to powtarzam ten nasz kolega ma talent,w dwa lata tak ulepszyć kieszonkowego bateryjnego Cmoya żeby to grało prawie tak jak Lake People G99/2 to naprawdę sukces . Zamawiajcie ten aktualnie jeszcze tani wzmak to naprawdę rewelacja spokojnie wart 1200 zł a dla koneserów-estetów pewnie zrobi wersję chrom-alabaster ale się nie dziwcie że zabulicie sami żeście chcieli .
Praca Michała pokazuje niezbicie że łatwiej coś zrobić w wyniku ewolucji niż rewolucyjnych zmian

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
17-05-2008, 00:58
Roland: Ja tylko tak cicho powiem, mysle ze jak by Ci je zostawic - to maja szanse Cie w sobie zakochac. One graja tak, ze nie ma cyrtolenia :) sa w posiadaniu takze niesamowitego pierdzielniecia kiedy lomot takowy zrobic trzeba :) i jak trzeba postawic kropke nad i - to ja stawiaja.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
17-05-2008, 10:07
No cóż to naprawdę dobre słuchawki i nie domagajmy się od nich żeby jeszcze prały i gotowały

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

audioholik

• 424 / 6047
  • Zaawansowany użytkownik
17-05-2008, 16:44
>> Piotr Ryka, 2008-03-09 14:08:57
Jednakże w obecnej produkcji pozostają jeszcze Audiotechnica ATH W-5000 oraz JVC DX1000, które jakościowo nie odbegają poziomem od najściślejszej elity.

obecnie w Japonii pojawiły się plotki że JVC przymierza się do wydania nowego modelu, same HP-DX1000 w sprzedaży dostępne są już tylko na zamówienie bezpośrednio od JVC (nie wiem czy są jeszcze w produkcji), co niestety spowalnia sam proces sprzedaży o czym sam się przekonałem;-) dobra wiadomość, czy na razie plotka, to że za jakiś czas może będziemy mogli posłuchać następcy HP-DX1000:-))

pozdr

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
17-05-2008, 17:09
A W5000 nie sa zblizone w pewien sposob sposobem grania do GS1000 ? Informacje zaslyszane na innym forum.
Denon AH-D5000 to podobno zas szkola grania E9 i CAL.

Czy ktos z forumowiczow mial kontakt z wlasnie Denonem AH-D5000 lub Ultrasone Proline 750 oraz Proline 2500 i moglby napisac kilka slow o sposobie grania tych sluchawek ?

audioholik

• 424 / 6047
17-05-2008, 17:29
>> Piotr Ryka

tak, mam je od jakiegoś tygodnia ale okazji do posłuchania miałem jak na lekarstwo, jutro postaram się coś napisać...

właśnie słucham na nich Allan Taylor - Kerouac\'s Dream

audioholik

• 424 / 6047
17-05-2008, 18:44
>> Piotr Ryka

wzmacniaczem JVC RX-EXA10 (z K2), może to i nie hi-end ale słucha się takiego zestawu bardzo przyjemnie... jak włączyłem Pepe Romero Flamenco w K2HD, HP-DX1000 pokazały co potrafią:-)

audioholik

• 424 / 6047
17-05-2008, 19:39
otóż to :-))