Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

vector

• 321 / 6106
  • Zaawansowany użytkownik
20-05-2008, 10:53
Na razie bardzo króciutko:

Zrobilem dzis rano pobiezny 30 minutowy test CAL - po wygrzewaniu przez ostatnie kilka dni. Nie wiem dokladnie ile graly ale wydaje mi sie, ze ca 60 godz. Sluchalem prze wzmak Linnart i ze zrodla Docet Lector 0,5T. Nie moglem dluzej sluchac bo sluchalem pomiedzy przebudzeniem a porannymi oblucjami...:)

Zagraly naprawde bardzo dobrze!!! Podbicie basu i brak kontroli prawie zniknely...!!! Podbicie jeszcze troszke pozostalo ale ciezko juz zarzucic ogromne braki w kontroli. Szybkosc basu powinna byc jednak lepsza. Pozostale zakresy pasma juz przed wygrzewaniem graly dobrze i dalej tak sie spisuja a nawet lepiej. Bardzo podoba mi sie srednica. I najwazniejsze - pojawila sie przyzwoita przestrzen!To taki krotki opis nawiazujacy do mojego wczesniejszego wpisu dotyczacego zakresow pasma.

Ja jednak obecnie podchodze do sprzetu zupelnie inaczej. Interesuje mnie holistyczny obraz. Albo jest muzyka albo jej nie ma!!! Albo jest przyjemnosc, emocje i mozna sluchac godzinami - albo nie.
CAL graja muzyke!!! Naprawde graja!!!
Z wrazenia pobieglem do drugiego pokuju posluchac moich Altecow. No coz, tak jak Altecki jeszcze nie graja ale charakter dzwieku podaza w tym kierunku. Sa dwie ogromne roznice w stosunku do Alteca czy Rehdeko. Pierwsza to dynamika. Niestety w porownainu do wymienionych glosnikow CAL nie potrafia oddac nastrojow dynamicznych w tym samym stopniu. Mysle ze maja ok 60% mozliwosci tych glosnikow. W zwiazku z tym ladunek emocjonalny jest mniejszy (graja bardziej plasko niz rzeczone glosniki).  Dodam jednak, ze w porownaniu do zwyklych glosnikow dynamika CAL jest na pewno lepsza! Graja muzyke wiec potrafia przekazywac emocje - bez dwoch zdan!. Nie potrafi tego wiekszosc glosnikow, a ze Altec czy Rehdeko robi to lepiej - no coz.... Musze dodac oczywiscie, ze nie sluchalem CAL z lepszego zrodla - co zrobie dzis wieczorem. Do Altecow podlaczone mam lepsze zrodlo i lepsza amplifikacje wiec porownanie jest troche nie fair. Oczywiscie wzmocnienie sluchawkowe, byc moze, tez moze byc jeszcze lepsze niz Linnart. Zrobie porzadny test za pare dni bo na razie to tylko "poranna zajawka".
Porownywalem do moich Grado325i. Hmmm........
Na moim wzmaku, dzis rano, na bardzo limitowanym materiale muzycznym CAL zagraly znacznie lepiej!!!
Praktycznie nie moglem znalez zadnego plusa na korzysc Grado...!!!! Naprawde zadnego!!!!

Wniosek na ta chwile jest nastepujacy:
CAL maja bardzo duzy potencjal. Zbadam to blizej po nastepnym tygodniu wygrzewania.  Jeszcze za wczesnie na ostateczne konkluzje. Musze podlaczyc najlepsze zrodlo jakie mam i zrobic porownania do Alteca, odgrod i Rehdeko.
Ze sluchawek mam tylko Grado i Shure 4c (ktorego musze przejrzec bo cos szwankuje) - wiec do nich moge porownac.

Podjalem decyzje, ze pozbywam sie Grado 325.
Za to kupuje sobie Denona AHD5000 - zobaczymy co bedzie....?????

A Ty co mozesz zrobic dla Vectora?

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
20-05-2008, 11:29
Vector, 100% racji! W CAL! jest więcej muzyki niż w HD600, choć może nieco mniej techniki. Daj im pograć przez nockę przetwornikami złożonymi do siebie jakiś łomot ze wzmakiem nawet na godzinie 12-tej, żeby się trzęsły od uderzeń basu, ale nie było clippingu, i po takiej katerdze posłuchaj ich jeszcze raz. Bas będzie bardziej punktowy (mimo iż bardziej podbity) niż na Sennheiserach. Te słuchawki mają w sobie coś, ale muszą mieć dobry napęd. Do grajków przenośnych lepsze HD25-1 II.

microb1987

• 131 / 6039
  • Aktywny użytkownik
20-05-2008, 11:51
A ja mam pytanie.
Tak czytam i czytam i mam mętlik w głowie ;).
Jestem szczęśliwym posiadaczem CAL! i mam dylemat... jesienią (dopiero) spodziewam się zastrzyku gotówki i planuje zakup słuchawek za ok 1000zł plus amp do nich lub amp dedykowany pod CAL!.
Myślałem o DT880 i SR325i (żadnych nie słuchałem;) ). Mam dostęp do HD600, ale one jakoś mnie nie urzekają, jak to napisał @Majkel grają zbyt technicznie.

I czy względem CAL! jestem w stanie złożyć zestaw do 1500-1700zł z wyżej wymienionych słuchawek plus amp, który zagra lepiej od CAL! z dedykowanym pod nie ampem??
Czy lepiej zaoszczędzić i kupić tylko ampa pod CAL!??

Tzn. szukam czegoś co zagrało by trochę bardziej szczegółowo niż CAL!, ale z podobnym funem ;)... no i wygodniejsze tez by mogło być, chociaż  tu nie jest aż tak  źle.

microb1987

• 131 / 6039
  • Aktywny użytkownik
20-05-2008, 11:53
A może sam amp da mi to czego nieco w CAL! brakuje, bo na razie słucham ich tylko z integry na kompie :(, która będzie niedługo zmieniona na integre w laptopie...

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
20-05-2008, 12:04
Najpierw poluj na porządnego wzmaka, podejrzewam, że różnica po podpięciu pod tani wzmacniacz w stylu Holdegrona będzie już duża - brzmienie powinno być bardziej szczegółowe, dynamiczne, dźwięk powinien się "odmulić" i nabrać klarowności, powiększy się selektywność i scena. CAL ma Michał (majkel) więc pewnie któraś z wersji Moonlighta będzie z nimi dobrze współpracować, a w zakładanej kwocie zmieścisz się spokojnie.

Pozdrawiam,

vector

• 321 / 6106
20-05-2008, 12:55
>> microb1987,

CAL graja OK. Nie wiem dokladnie co masz na mysli piszac o szczegolach. Moze to wynikac z elektroniki.
Dla mnie CAL wlasciwie oddaja instrumenty i wokal co oznacza, ze wszystkie szczegoly sa na miejscu. Gdyby czegos brakowala albo byloby za duzo to instrumenty nie bzrmialyby naturalnie. Nie sluchaj szczegolow tylko sluchaj muzyki i brzmienia instrumentow! To najlepszy test. Jesli instrumenty brzmia tak jak powinny to jest OK. Jak bys mial mase jakis szczegolow audiofilskich a fortepian by brzmial jak zrobionu z plastiku albo inne temu podobne to bys mial "audiofilska karykature" - czyli popularny bum cyk bum cyk. A jak by do tego dodac beznadziejna dynamike prezentowana prza wiekszosc "audiofilskiego" sprzetu - to bedziesz mial "bumcyk, bumcyk, pitu, pitu".......

clo2

• 1702 / 6107
  • Ekspert
20-05-2008, 12:57
>microb1987
>Mam dostęp do HD600, ale one jakoś mnie nie urzekają, jak to napisał @Majkel grają zbyt technicznie

U mnie jak na razie grają bardzo muzykalnie. Żadnego "technicznego" grania nie doświadczyłem. Może to sprawa sprzętu towarzyszącego?
audiostereo ? dziękuję, nie wchodzę!

microb1987

• 131 / 6039
  • Aktywny użytkownik
20-05-2008, 12:59
Dzięki za odpowiedzi :). Już wiem na czym stoję, teraz czeka mnie inwestycja w ampa, a CAL! zostaną chyba ze mną długo :). A na ampa może uda mi się uzbierać nieco wcześniej.

Początkujący - poszukujący ;)

microb1987

• 131 / 6039
  • Aktywny użytkownik
20-05-2008, 13:05
>>clo2
Być może, a nawet na pewno to była wina sprzętu towarzyszącego słuchałem tego na karcie creative audigy ZS 2 Gold + PreSonus HP4 i chyba stąd takie moje postrzeganie tych słuchawek.
Pozdrawiam

Początkujący - poszukujący ;)

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
20-05-2008, 13:07
Wzmacniacz do CAL! jest przydatny chociażby do tego, żeby je dobrze wygrzać, bo jak sobie pograją ze dwie doby na godzinie 11-12, aż je wytelepie, to dopiero się odmulą. Wyjście słuchawkowe z komputera raczej takiej tresury nie zapewni, ani tym bardziej grajek przenośny. Wzmacniacz w najnowszej wersji będę odsyłał po upgrade do Gdańska w przyszłym tygodniu, to kolega microb1987 może się umówić z właścicielem na odsłuch. Ja mogę tylko powiedzieć, że te słuchawki, podobnie zresztą jak HD600, skalują się wraz ze sprzętem wyśmienicie, nawet kolejna modyfikacja w CDku dała na CAL! wymierne korzyści.

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
20-05-2008, 13:34
@ Rafaell

Fatycznie mój tor jest skonfigurowany pod K701. Porównywałem bezpośrednio z GS1000 (w tej konfuguracji zagrały megatragicznie, jak słuchawki do Skype - Fallow to też słyszał, już z samej dziurki w Marku SA7001 było znacznie lepiej), E9 podobnie nie zachwyciły, sybilowały i sypały basem. Jedynie góra była dobra.

Rollo
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

clo2

• 1702 / 6107
  • Ekspert
20-05-2008, 13:37
No to chłopaki, opisami CAL załatwiliście chyba na amen rodzimych dystrybutorów i sprzedawców różnych zacnych marek. Sam jeszcze przed tą zmasowaną akcją dzielenia się przez wszystkich spostrzeżeniami zdążyłem zakupić HD600 ;). Oczywiście nie żałuję, ale CAL sobie też kupię.

vector

• 321 / 6106
20-05-2008, 13:47
A ja, dla odmiany,  juz sobie zamowilem wspomniane Denony.
Musze te CAL skonfrontowac jeszcze z czyms uznanym - z tego co czytalem Denon powinien byc klasowy.
Nie chce mi sie wierzyc, ze sluchawki za 150PLN sa az tak dobre......
Musi byc tu jakas sztuczka - moze np po 300 godz przestaja grac albo cos w tym typie.......:))))
Jestem tez bardzo ciekaw wplywu wzmacniacza bo jak pisalem CAL graly lepiej niz Grado ale na moim konkretnym wzmaku.

clo2

• 1702 / 6107
  • Ekspert
20-05-2008, 13:51
>Vector

Ale te Denony to chyba na takich przetwornikach jak Aurvany? W tych wyższych są chyba 50mm a nie jak w Denon1001 i CAL - 40mm. Nie szkoda wydawać "w ciemno" na Denony takiej kwoty? (pomijając oczywiście samą klasę wykonania wyższych Denonów).

vector

• 321 / 6106
20-05-2008, 14:05
clo2,

Moj tok rozumowania jest nastepujacy:
Po pierwsze jak juz sie zainteresowalem sluchawkami, czego specjalnie nie robilem w przeszlosci, to chce wyciagnac jakies konkluzje wiec....
...widze, ze wkolo smigaja Sennki, Beyery, Grado i Ultrasony. Denony sa rzadsze. Kupujac wiec Denony powinno byc latwiej je porownac do wczesniej wymienionych sluchawek.
Po drugie, czytajac opinie na necie doszedlem do wniosku, ze Denony moga mi sie spodobac - podobno graja muzyke - a to lubie i cenie.....:)
Po trzecie, cena wcale nie jest teraz taka wysoka - ca $600 (total koszt) wiec ryzyko znowu nie jest tak duze. Jak by dolar byl po 4 to bym raczej nie kupil w ciemno. Chociaz kto wie?
Po czwarte, podobaja mi sie z tym japonsko-drewnianym sznytem.....
Po piate, wkurzyly mnie dzis rano moje Grado i postanowilem cos z tym zrobic. Taki impuls.....:) Wiem, ze juz nie bede na nich sluchal a jako prawdziwy audiofil nie przyznam sie przeciez, ze slucham teraz na CAL! Mam i-poda i tam powinno byc ich miejsce.......:))))
Suma sumarum - Denony zamowione!