Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
12-05-2008, 11:43
lancaster,

wrażenia mamy podobne (może ze względu na źródło :) )

powiem ci tylko, że wydaje mi się teraz (jestem po 2 bezsennych nocach, więc niewiele słyszę), że po 80 h zrobiło się mniej gęsto, niż na początku - ale w pozytywnym znaczeniu. bardziej przejrzyście po prostu, ale nadal jest wykop i siła dźwięku

no i to wypełnienie basowe jest mniejsze - też na +

zobaczymy co dalej

(nie mogę się doczekać, jak zagrają z dobrym źródłem)

------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

microb1987

• 131 / 6039
  • Aktywny użytkownik
12-05-2008, 11:56
Witam.
To mój pierwszy link na tym forum. Od ok miesiąca jestem posiadaczem CAL! zagrały już u mnie ok 250 godzin, nie będę się już rozpisywał, jakie wrażenie na mnie zrobiły i takie tam, tylko moje pytanie brzmi następująco, potrzebuje do nich wzmacniacza, w miarę przystępnej cenie, słuchałem ich na PreSonusie HP4 i było lepiej niż bezpośrednio z mojej karty dźwiękowej komputera, czy z mojego odtwarzacza mp3 (iAudio i7), czy Znajdę coś lepszego od PreSonusa w tym segmencie cenowym??? Może Holdegron lub @moon Majkela, a może jakaś niedroga lampa DIY??
Może macie jakieś ciekawe linki.
Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam microb1987

rafal996

• 1090 / 6103
  • Ekspert
12-05-2008, 12:03
Witam,

Mój post nie pierwszy w ogóle na forum, ale pierwszy w temacie o słuchawkach :)
Obecnie ciepię na brak słuchawek i zacząłem się powoli rozglądać za jakimiś. Czytając różne opinie, najbardziej brałem pod uwagę na początek Grado SR-60. Jednak jak teraz czytam, że te Creative są takie dobre, to zburzyło mój światopogląd ;) I cena po prostu niesamowita. Oczywiście postaram się sam posłuchać przed zakupem, ale też zapytam tutaj - lepiej Creative niż Grado?

lancaster

• Gość
12-05-2008, 12:05
SR60 mozesz sobie odpuscić na dzien dobry. sluchalem SR80 i nie mają startu do cretivek.  

lancaster

• Gość
12-05-2008, 12:09
...zresztą to zaden wstyd dla grado w  tym wypadku uważam.
Dawno nie byłem tak zadowolony  z wydanej kasy(nie handluję nimi dla jasnosci :)) Po prostu znakomity produkt. Mowiac szczerze gdybym ich posluchal to i za 500zl bym kupił od reki. Sa IMHO bardziej przekonujace od np. Sennheiserow HD555(moj dotychczasowy faworyt w swojej cenie).
Tutaj serio jest muzyka - to jest rzadkość wogóle.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
12-05-2008, 12:24
lancaster,

a czy Ty słuchałeś SR60? Bo według mnie mają to coś, czego nie ma w SR80, i z tych dwóch modeli to bym wziął SR60 bez dwóch zdań. Co do HD555, to rzeczywiście Creative są po prostu całościowo lepsze. Jak chcesz fajne Sennheisery za około 500zł z USA, to HD25-1 II.

krecik

• 27 / 6042
  • Użytkownik
12-05-2008, 12:58
Ja od piatku mam CAL i faktycznie graja niezle.
W odniesieniu do philipsow shp8900 - moge stwierdzic, ze CAL graja barwnie. 8900 graja sucho, jasno, analitycznie - CAL natomiast wprost odwrotnie.
CAL sa naprawde bardzo wygodne, jednak izolacja jest co tu nie mowic zadna.
jadac w metrze halas zagluszal muzyke.
oczywiscie moje CAL sa niewygrzane, jednak podobaja mi sie od pierwszej godziny grania.

----------------
pozdrawiam
krecik
"wszystkie jest trudne zanim stanie się proste"
"nie kradnij, rząd nie lubi konkurencji"
.pozdrawiam
krecik
"wszystkie jest trudne zanim stanie się proste"
"nie kradnij, rząd nie lubi konkurencji"
"alkohol nie rozwiązuje żadnych problemów, podobnie jak mleko"

chrees

• 1657 / 6104
  • Ekspert
12-05-2008, 15:22
Ja zaś będę miał pod koniec tygodnia możliwość dokonania ciekawego porównania Beyerdynamic 880pro (moje) vs. CAL (kolegi) na wypożyczonym, dzięki uprzejmości kolegi Gustawa, Benchmarku DAC1USB. Szczerze mówiąc spalam się z ciekawości. Tak samo odnośnie CAL jak i Benchmarka, który ponoć jest bardzo neutralnym i nie dodającym zbyt wiele od siebie urządzeniem*.
*O ile faktycznie tak jest i cokolwiek to oznacza.

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
12-05-2008, 16:06
@ chrees

DT880Pro i AL! mają zupełnie inny balans tonalny. Mam obie pary i sądzę, że rezultat porównania będzie ściśle zdeterminowany preferencjami i jakością meteriału. AL! są ciepłe, klimatyczne, z konturowym, mocnym basem i skrzącą się górą. Natomiast DT880 to analityczne słuchawki o wyraźnej górze i przyjemnej, rozdzielczej średnicy, bas mają jednak bardziej miękki. Jedynie sposób prezentacji jest podobny, obydwie grają z bliska.
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

chrees

• 1657 / 6104
  • Ekspert
12-05-2008, 16:12
Rolandsinger ---> Z wielką przyjemnością odniosę się nausznie do Twojej wypowiedzi powyżej. Pozdrawiam serdecznie :-)

-------------------------------------------------------------------------------
.

Kasjel

• 132 / 6105
  • Aktywny użytkownik
12-05-2008, 18:26
Czy wiecie może, gdzie można by było kupić przewód słuchawkowy do "Philips SHP 1000" ???
Jeśli to możliwe to prosił bym o wklejenie linku.

foxbat

• 1057 / 6107
  • Ekspert
12-05-2008, 20:50
moze glupie pytanie, czy CAL! nadaja sie do "przewozenia" w torbie z laptopem? jakiej wielkosci sa?? nie rozwala sie??? siedze czasem w innych firmach i potrzebuje troche "izolacji" :D a pare godzin z dousznymi ep630 to juz nie wytrzymuje :D

---------------------------------------------
audiostereo.pl? dziekuje, nie wchodze!
"jamnik" - wyraz zakazany na audiostereo

konto_usuniete

• 56 / 5630
  • Użytkownik
12-05-2008, 21:39
>> foxbat, 2008-05-12 20:50:00

CAL są trochę delikatne w budowie. Torby z laptopem nie polecam.

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
12-05-2008, 22:24
foxbat,

Gustaw ma rację, do torby niekoniecznie - chociaż proponuję sprawdzić - może akurat ci się jakoś ułożą

----------------------------------------------

przyłączam się do zapomnianej prośby Qubricka o wyjaśnienia jak to jest z impedancją słuchawek

bo z jednej strony słyszłem, że 32 ohmy są idealne do przenośnych odtwarzaczy

a z drugiej, że może być problem na stacjonarnych

na chłopski rozum laika wydawałoby się, że jak grają na przenośnym, to i na stacjonarnym powinny ...

------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

paww

• 327 / 6105
  • Zaawansowany użytkownik
13-05-2008, 10:12
Wczoraj dotarły CAL. Pierwsze wrażenie: wykonanie naprawdę gustowne, mieści mi się w muszli całe ucho :)
brzmienie naprawdę ładne (porównując do moich Philips HP890 i Tonsil Sd426)

jednak bas, w pierwszej chwili trochę "rozlazły", po wygrzewaniu około 6 godzin jest już zdecydowanie lepszy. Pamiętam, że w HP890 był też zbyt aktywny na początku. Myślę, że w miarę wygrzewania (i trochę adaptacji słuchu) będzie lepiej.

W porównaniu do HP890 czuć wyraźną poprawę w zakresie barwy odtwarzanych instrumentów. HP890 mają coś co jest "tanie w dźwięku", CAL dają wrażenie większej naturalności, może przy nieco złagodzonej przestrzeni, która w HP890 jest spektakularna, chociaż nie musi być naturalna.