Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Rafaell

• 5033 / 6343
  • Ekspert
20-04-2009, 14:24
Myśle że główny problem z tym superszybkim basie leży po stronie wzmacniacza.No bo lampa ani wzmak w klasach A,AB,B po prostu nie wyrabia kiedyś podawano takie parametry jak np TIM czy DF no ale teraz marketing zrobił nam w głowach bla bla 30mm gruba aluminiowa blacha z przodu,bla bla,....
Na próbę podpiąłem swoje Pioneer Monitor 10 do Audiomatusów AM 250 (trzeba mieć osobno masę do każdego przetwornika) Tak trzymanego basu za pysk to inaczej nie uświadczysz. Tak że słuchawki jeszcze sporo mogą ale to leży już poza nimi i trzeba się nieźle nakombinować. To co robi kolega Ryka jest robione bardzo sensownie i ze smakiem, no ale  jak wiemy jest to tylko hobby i koszty są hamulcowym w tej fajnej zabawie w dobry dźwięk

Rafaell

x500

• 461 / 6325
  • Zaawansowany użytkownik
20-04-2009, 14:27
Lenar , zawsze kibicuje naszej ósemce podczas meczow koszykowki .
Zeby nie bylo off topa to na glosnikach tez nie slyszalem takiego bembna .

------------------------------------------------------------
Na dzien dobry , dobry wieczor , mis pluszowy spiewa Wam ... ;)
Jak z Technicsa w prosty sposob Accuphase zrobil sam ... ;)

JUREK

• 203 / 6329
  • Aktywny użytkownik
20-04-2009, 14:29
majkel

...trafileś w sedno z tym fortepianem a powiem więcej....właśnie fortepian moim zdaniem jest najlepszy...ja gdy słucham Blechacza z jego klasyką czy Keitha Jarretta z jego muzyką na bardzo dobrym sprzęcie to fortepian jest dla mnie arcydziełem dynamiki, barwy, nastroju i wszystkiego co w muzyce najbardziej cenię...gdy to samo robię na byle czym wtedy fortepian staje się poprostu nudny (dlatego nie dziwi mnie fakt, ze dla wielu osób klasyka  czy akustyka jest nudna bo albo jej nie słuchali na żywo czy na wystarczająco dobrym sprzęcie )
JUREK

majkel

• 7477 / 6346
  • Ekspert
20-04-2009, 14:30
Mnie chodziło o to, że w muzyce mechanicznej pierwszy był ruch powietrza, i na końcu znów mamy ruch powietrza przed przetwornikiem elektroakustycznym. W muzyce elektronicznej pierwszy był prąd, wynikiem ma być ruch powietrza. Istotne jest to o tyle, że słuchając elektroniki możemy rozmawiać w kategorii podoba się/nie podoba się, a nie dobrze/źle odwzorowana, bo nie ma wzorca ani odnośnika dla niej. Wiadomo, że statystycznie dana prezentacja słuchawek będzie się podobać w elektronice bardziej niż inna, i stąd pewne skróty myślowe o nadawaniu się do elektroniki. Ja do tego gatunku polecam Grado RS2. :) Grado RS2 oczywiście do elektroniki się nie nadają. ;)

P.S. fallow, jak opychasz Sennki, to kup RS2i, ciekawość mnie pożera na ich temat. :)

majkel

• 7477 / 6346
  • Ekspert
20-04-2009, 14:43
Ja do testowania sub-basu używałem ostatnio Arve Hedriksena, na płytce Cartography jest elektroniczny bas w niektórych utworach, bardzo niski. Najbardziej go było czuć u Wiktora na Omegach II, E9 nie mieliśmy, ale tych zdolności basowe już nie raz wychwalałem na łamach forów. Moja teoria jest taka, że AKG K1000 mają zdolność do odtworzenia początkowego impulsu i obwiedni basu, miejsc gdzie on jest najbardziej zróżnicowany, przez to wypełnienie idzie nieco w kąt, a tekstura jest jak na dłoni. W słuchawkach zamkniętych będzie odwrotnie - powstaje problem z rozedrganą objętością powietrza, które nie potrafi szybko "zgasnąć", i rośnie potęga i wypełnienie, ale tekstura zostaje potraktowana jak pilnikiem. Wydaje mi się, że słuchawki Grado, nie tylko GS1000, potrafią zawrzeć pewien kompromis między dokładnością i czytelnością transjentów, a światem wybrzmień. Konstrukcje tłumione typu HD600, HD650, DT880, K701 to odrębny temat, bo w nich niemożliwe jest ani szybkie narastanie, ani łagodne wygasanie wybrzmień na finiszu, po prostu wskutek tłumienia. W GS1000 czy K1000 praktycznie hamowania i tłumienia przetwornika nie ma.

Rafaell

• 5033 / 6343
  • Ekspert
20-04-2009, 14:46
>> JUREK, 2009-04-20 14:29:34
majkel

...trafileś w sedno z tym fortepianem a powiem więcej....właśnie fortepian moim zdaniem jest najlepszy...ja gdy słucham Blechacza z jego klasyką czy Keitha Jarretta z jego muzyką na bardzo dobrym sprzęcie to fortepian jest dla mnie arcydziełem dynamiki, barwy, nastroju i wszystkiego co w muzyce najbardziej cenię...gdy to samo robię na byle czym wtedy fortepian staje się poprostu nudny (dlatego nie dziwi mnie fakt, ze dla wielu osób klasyka czy akustyka jest nudna bo albo jej nie słuchali na żywo czy na wystarczająco dobrym sprzęcie )

A w jakim ustawieniu mikrofonu preferujesz nagrany fortepian bo jak widzisz wariantów jest minimum 3 A cała charakterystyka na słuchawkach może być słyszana jako dobra lub totalnie kiepska

Rafaell

x500

• 461 / 6325
20-04-2009, 15:00
Nigdy nie sluchalem K1000 . GS1000 mialem pozyczone na tydzien . Niestety na pewno nie oddaly basu tak jakbym chcial . Obawiam sie ze zadne sluchawki tego nie oddadza i tylko zadko ktore glosniki . Na meczu koszykowki byl wrzask , trabki kibicow , oklaski itd , slowem bardzo duze natezenie dzwieku a mimo to uderzenia bembna byly przytlaczajace , czyste , szybkie i krotkie ( wiem ze to nie muzyka ) ale .... bas bylo czuc cialem , drzaly plastikowe siedziska trybun . I ten bas byl znacznie glosniejszy niz cala reszta . Bemben mial okolo metr srednicy i jakis koles walil w niego otwarta dlonia . Bez wzmacniaczy itp .

x500

• 461 / 6325
20-04-2009, 15:02
Co do elektroniki ... czy ktos z Was ma moze plytke Vangelisa "1492" ? w 10 utworze slychac cos jakby pileczka pingpongowa odbijana w tle . Nie jestem pewien czy to faktycznie pileczka czy jednak jakis instrument elektroniczny .... Moze ktos mi wyjasni bo sam nie moge tego stwierdzic z cala pewnoscia .

majkel

• 7477 / 6346
  • Ekspert
20-04-2009, 15:09
Rafaell, chyba możliwość 1, bo się ten dźwięk będzie najlepiej rozpływał, a ja lubię płynność, poza fragmentami, gdy dłonie spadają na klawiaturę z poziomu głowy pianisty.

stogdan

• 305 / 6321
20-04-2009, 17:16
 >>Co do elektroniki ... czy ktos z Was ma moze plytke Vangelisa "1492" ? w 10 utworze slychac cos jakby pileczka pingpongowa odbijana w tle . Nie jestem pewien czy to faktycznie pileczka czy jednak jakis instrument elektroniczny .... Moze ktos mi wyjasni bo sam nie moge tego stwierdzic z cala pewnoscia .<<

Jeżeli to fragment pomiędzy 3 a 3.40 to faktycznie brzmi to jak piłeczka ale odbijana w ...jaskini ( z pogłosem). To chyba jakiś dźwięk przetworzony elektronicznie albo wygenerowany przez syntezator?

-----------------------------------------------------------
"A może-co było najbardziej prawdopodobne -podpadł po prostu dlatego ,że czystki i ewaporacje okazały się niezbędnym składnikiem mechanizmu sprawowania władzy"
G Orwell "Rok 1984"
"A może-co było najbardziej prawdopodobn

x500

• 461 / 6325
20-04-2009, 19:33
Tak , to ten fragment .

jjurek

• 2074 / 6277
  • Ekspert
20-04-2009, 19:43
Widzę, że temat wspólnej platformy definiowania pojęc zmysłowych wraca jak bumerang :)
Więc moze zdecydujemy się  prostu na jeden utwór według którego będziemy mogli opisac nasze wrażenia (bas, przestrzeń, średnica i.td).

majkel

• 7477 / 6346
  • Ekspert
21-04-2009, 14:41
I do own the Grado GS-1000 and love it, by the way. But independent of the fact that I think the HD800 is simply in another league in comparison, they sound absolutely nothing alike to my ears. That is, one doesn\'t remind me of the other.

I also see things much differently with respect to the HD800 and amplification: I\'ve now lived with this headphone for quite some time, and it\'s definitely picky about amplification.
>>>>>
Ciekawe, czy przy amplifikacji GS1000 też się tak napocił?

aasat

• 2387 / 6329
  • Ekspert
21-04-2009, 16:07
Ciekawe czy dzisiaj Wiktor dostał obiecane HD800? wydaje mi się, że jeszcze bedziemy musieli poczekąć

wiktor

• 2503 / 6346
  • Moderator Działu Słuchawki
21-04-2009, 16:24

... kompletny brak poszanowania klientów.