Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

fallow

• 6457 / 6077
  • Ekspert
17-11-2008, 15:03
To fakt, poza tym Ty z tego co pamietam podpinasz E4 pod sprzet stacjonarny. Wtedy one faktycznie baaardzo wiele zyskuja. Podobnie bylo np. z Westone UM2, ktore zostaly ulubowane przez uzytkownikow przenosnych playerow ale zawsze narzakalo sie na zbytnie cieplo, rozlazly bas i malo gory. Kiedy napedzi sie je czyms o wiekszej mocy - zachodzi zauwazalna zmiana i bas dostaje kontroli oraz odslania sie gora.

Nie sluchalem juz dawno E4c, ale jak uda sie zrobic jakis wpolny meeting to chetnie bym ich sprobowal ze sprzetu stacjonarnego.

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
17-11-2008, 15:39
Bez urazy, ale podstawowym problemem jest fakt, że pisanie o ortodynamikach jest dla większości z nas dyskusją o niczym opartą na domysłach. Wpada Tomek i pisze, że Yamahy YH100 po jakichś tam modyfikacjach z jakimś tam specyficznym zestawem DIY czyni cuda jak nic w świecie słuchawkowym. I bardzo dobrze, tylko że:

- nie ma na forum rzetelnej opinii o YH100 i ich dźwięku
- nie ma opisu modyfikacji jakie trzeba przeprowadzić
- nie ma opisu wrażeń odsłuchowych po modyfikacjach
- nie ma dyskusji i porad na temat doboru napędu, są tylko zdawkowe stwierdzenia.

Popatrzcie na multum tematów o Creative Aurvana Live! tutaj i na forum.mp3store.pl Są porady odnośnie sprzętu, wyczerpujące opisy, omówienia mniej i bardziej udanych modyfikacji. Temat jest kompletnie przerobiony, a mimo to wciąż żyje i ma się dobrze.

Panowie Ortofani, klawiatury w garście i do roboty, bo na razie to bardziej przypomina jątrzenie. Zero konkretów. Jak ktoś pisze, że mu się nie spodobały, nie urzekły, to że sprzęt był zły. A pewnie! W dobrym towarzystwie E9 gra bardzo dobrze, GS1000 grają bardzo dobrze, O2 gra bardzo dobrze, itd. Póki co w kwestii ortho jest zbyt jałowo IMHO.

aasat

• 2265 / 6090
  • Ekspert
17-11-2008, 16:06
>> majkel, 2008-11-17 15:39:13

Dodatkowo ciągle nie wiadomo jaki wzmacniacz słuchawkowy byłby dla nich dobry, skoro z niedawno przeprowadzonej dyskusji po osłuchu u Rafaela jakoby wynikało, ze Rudistor NX-33 i Lake People 99/2 jest dla nich za słaby (lub nie odpowiedni)

szwagiero

• 2240 / 6109
  • Ekspert
17-11-2008, 16:13
Majkel odpowiadając na Twój wpis:

>>- nie ma na forum rzetelnej opinii o YH100 i ich dźwięku

Rozumiem, że moje opinie o YH100 są nierzetelne? Jest na forum nawet moje recenzja, fakt faktem że robiona dawno i na kiepskim sprzęcie, ale podpisuję się pod nią obiema rękami również dzisiaj. YH100 słuchali ich także Fallow, Aasat i Rafaell i jakąś pobieżną opinię na ich temat wyrazili, również Ty ich słuchałeś na sprzęcie niezłym ale niekoniecznie najlepszym dla nich.

>>- nie ma opisu modyfikacji jakie trzeba przeprowadzić

Wątek o orthodynamikach na tych forum jest w Tomka i mojej głowie od dawna, natomiast jak zwykle brak czasu na jego założenie i rzetelne opisanie wszelkich Naszych (i innych forumowiczów) kontaktów z ortho. Chciałbym jednak, żeby taki wątek powstał w bardzo krótkim czasie. Co do opisów modów to np. ostatni mod Tomka masz opisany na head-fi.org łącznie ze zdjęciami w wątku poświęconym ortho czyli "Orthodynamic Roundup" - zainteresowanym bardzo polecam lekturę całego wątku.

>>- nie ma opisu wrażeń odsłuchowych po modyfikacjach

Będą w odpowiednim wątku, po prostu chcielibyśmy, zeby wszystko na ten temat było w jednym miejscu tak jak ma to miejsce na head-fi.org - duplikowanie zbyt wielu informacji z tamtym forum nie ma specjalnie sensu. YH100 w zależności od modyfikacji potrafią zabrzmieć diametralnie inaczej, zawsze zaś według mnie interesująco.

Nie porównuj CAL! do jakiegokolwiek ortho, czy tez innych słuchawek typu GS1000, E9 itd. bo jak sam wiesz i jak sam wolisz te słuchawki są nadal w produkcji w przeciwieństwie do ortho (jedyny wyjątek to Fostex T50RP). Z tego też powodu nigdy ten temat nie stanie się tak popularny jak temat CAL!, co więcej Creative\'om pomogła ich niewysoka na początku cena, założę się natomiast, że powoli euforia będzie opadać z racji dzisiejszych cen tych słuchawek - po prostu powoli przestają to być hiendowe słuchawki za psie pieniądze które kupi każdy "Kowalski".

Pozdrawiam,

szwagiero

• 2240 / 6109
  • Ekspert
17-11-2008, 16:29
I jeszcze jedno - Wy również koledzy w większości przypadków nie wiecie jaki jest najlepszy tor pod którekolwiek słuchawki... powiedzmy sobie szczerze z tego forum chyba tylko Fallow robi tak błyskawiczne postępy i tak usilnie szuka tego złotego środka, aczkolwiek wydaje mi się, że z racji zmiany tych klocków tak często jak i zmiany słuchawek tak często nie do końca wgryza się we wszelkie niuanse i wyciśnięcie siódmych potów z tego co ma akurat na stanie - ale mogę się mylić oczywiście :) Fakt jest jednak faktem przerabia tego spore ilości ale czym te ilości są w porównaniu z mnogością źródeł, wzmacniaczy i słuchawek na świecie? Czy po przerzuceniu 20 źródeł, 30 wzmaków i 15 słuchawek będzie kolega Fallow czy ktokolwiek inny powiedzieć, że dobrał właśnie ostateczny i najlepszy tor? Czy to będzie również wtedy kwestia doskonałości absolutnej czy też preferencji? Właśnie z tego powodu Ty Michał uważasz swój tor skrojony pod GS1000 za prawie idealny, Piotr Ryka zapewne uważa swój tor pod UE9 za idealny, a Tomek uważa swój tor pod ortho za idealny. Teraz to co uważacie to jest tylko ułamek tego co przesłuchaliście i uważacie tą konfigurację za najlepszą, bo z tego ułamka dla Was jest najlepsza! Jedyne wyjście z tej sytuacji to spore spotkanie i zwiezienie swoich "konfiguracji" w jedno miejsce i rzetelne odsłuchanie całych systemów (choć nie jest to do końca możliwe:). Wtedy pewnie wszyscy pochwalą się swoimi skrojonymi pod któreś słuchawki wysokiego lotu systemami i będzie możliwość ocenić czy taki dźwięk nam się podoba czy też nie i czy można zamienić którąś z części systemu, żeby dopasować brzmienie "pod siebie". Tak więc przydałoby się coś w stylu forumowego, słuchawkowego meetingu na większą skalę :)

Pozdrawiam i przepraszam za chaotyczną treść, mam również nadzieję, że do takiego dużego spotkania kiedyś dojdzie.

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
17-11-2008, 16:34
@szwagiero, sorry, opinia jest, miałem wyedytować posta, ale byłem zdala od neta chwilowo. Podoba mi się ona, ale... no właśnie przydałoby się w bardziej optymalnych warunkach. Poza tym - może pobieżnie czytałem, ale nie wybiło mi się z niej sedno grania Yamah, no ale to trzeba usłyszeć, niestety albo stety. :) Myślę, że Piotr Ryka rzuciłby uchem na tę konstrukcję, gdyby tylko mu udostępnić, i wtedy mając co najmniej dwóch godnych przeciwników, mogłyby się wykazać swoimi przewagami. Na razie jest za dużo przekomarzania, za mało konkretów. YH100 podobały mi się ze Sławka, były dobrze kontrolowane... i to nie jest żaden preamp tylko wzmacniacz 2x 100W/8 Ohm :)

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
17-11-2008, 16:37
Jeśli to było do mnie - nie uważam mojego toru do GS1000 za idealnie skrojony. Póki co, znowu kilka godzin grzania ostrą muzyką rockową zmieniło te słuchawki - nabrały szybkości i swobody oddawania nawet delikatnych dźwięków, coś jakby spadła bezwładność przetworników. Miłe to jest, muszę się z tym bardziej osłuchać, a tor mam DIY, więc grzebię w nim wyciągając dla siebie co raz to nowe i zaskakujące wnioski.

fallow

• 6457 / 6077
  • Ekspert
17-11-2008, 16:38
Hm. Madre stwierdzenie. Oczywiscie, ze nie jestem ani w sumie nitk z nas nie jest i w duzej mierze to co "szlifujemy" odbywa sie pod nasze subiektywne preferencje. Jest masa innych np. zrodel czy wzmakow ktore chcialbym kiedys podlaczyc pod GS1000. Tak jak mowisz Szwagiero, Audio Technice W5000 mozna powiedziec zaledwie liznalem, mialem tylko to szczescie ze akurat z moim wzmacniaczem i zrodlem zagraly te sluchawki dobrze. Nie bylo specjalnie dla nich kombinowania ani testow "gdzie sie da".

Naprawde zalezalo mi na tym by w koncu GS1000 zagraly tak jak tego chce i to dla nich poswiecilem tyle czasu. Duzo czasu poswiecilem tez by zrobic sobie dobry zestaw przenosny a dopiero mysle np. o sluchawkach uzupelniajacych GS1000 w przyszlosci. Tak wiec moje przygody sa w zasadzie okrojone poza IEMami do poszukiwan systemu dla ulubioncyh jak by nie bylo Grado.

Taki wiekszy meeting to bylaby swietna sprawa. Jestem w 100)% za

fallow

• 6457 / 6077
  • Ekspert
17-11-2008, 16:43
Majkel: Ja od swiezych GS1000 ktore nie byly wcale za ostre na Lynxie Two i RudiStorze przeszedlem droge do lagodnie grajacego North Stara i Yamamoto - jak by nie bylo - w duzej mierze takze dlatego, ze GS1000 zmienily swoj charakter :)

szwagiero

• 2240 / 6109
  • Ekspert
17-11-2008, 16:48
Majkel skoro YH100 ze Sławka Ci się podobały to uwierz mi, że Sławek jest wstępem do tego, co można z nich wycisnąć. Dodatkowo dochodzi kwestia modyfikacji samych YH100, które od tamtego czasu pod tym względem dzięki Tomkowi zostały przeobrażone tak, że grają w stosunku do tamtej wersji o jakieś 2 klasy lepiej. Tomek w sensie preampu mówił o Naleśniku, Sławek to oczywiście wzmacniacz.

Piotr Ryka oczywiście dobrze byłoby, gdyby rzucił na nie "uchem" i wydał jakiś "wyrok" z racji faktu, że wiele osób uważa go za autorytet w dziedzinie słuchawek, chodzi jednak o to, że dobrze byłoby, gdyby rzucił "uchem" na skrojony pod nie system, a nie na same słuchawki, które mimo, że ew. podpięte do jego wysokiej klasy urządzeń niekoniecznie musiałyby się z tą elektroniką zgrać. Tak więc w przyszłości dobrze byłoby dostarczyć Piotrowi Ryce taki właśnie kompletny system lub spotkań się na dużym meetingu - ale to jest kwestia przyszłościowa.

Pozdrawiam,

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
17-11-2008, 16:56
@szwagiero, luzik, chętnie posłucham. W Yamahach jest potencjał, a co do sprzętu Piotra - ma kilka zestawów lamp w odwodzie, nie widzę żadnego problemu. 150 ohm lampa typu 45 pociągnie, i to jeszcze jak! Jak dla mnie Twin Head w trybie OTL lepiej kontroluje wyższe impedancje niż 32 ohm. Tak to czułem na bądź co bądź lekko pluszowych DT880 Pro, a mają 250 ohm. Lampom to pasuje.
Na meetingu ze Sławka najbardziej podobały mi się HD595, SE-A1000 i DT150. O kolejność się tu nie będę spierał.

szwagiero

• 2240 / 6109
  • Ekspert
17-11-2008, 17:05
Z DT150 będę niedługo porównywał sobie Yamahy, bo planuję odsłuchać u kolegi swoje "byłe DT150" jak i u siebie. Jak ostatnio byłem u niego z YH100 i z ciekawości podpiąłem je do wyjścia słuchawkowego Benchmarka DAC1 to:

1) uwierzyłem w opinie, że wyjście słuchawkowe w tym dac\'u jest bardzo marne
2) o ile YH100 zagrały podpięte do tej dziurki na 20% ich możliwości to dałem radę ich słuchać, jak podpiąłem DT-150 niestety ale chyba już nie ma dla mnie powrotu ;) Mogę ten dźwięk przyrównać do wokalisty, któremu właśnie coś ucięło jaja ;) Bez jaj... ten dźwięk... bez jaj ;)

intuos

• 1003 / 6107
  • Ekspert
17-11-2008, 18:33
>> majkel
i to nie jest żaden preamp tylko wzmacniacz 2x 100W/8 Ohm :)

i tu sie mylisz:) ale widac tylko ja zostalem powiernikiem Wlodka ktory cos nieco wiecej wiedzial niz reszta na temat jego gratow , cholera szkoda ze juz go nie ma.

intuos

• 1003 / 6107
  • Ekspert
17-11-2008, 18:40
aaa sprostowanie Michal, chodzi ci o slawka czy o nalesnik?
wydaje mi sie ze z nalesnika(tranzystor)zagralo to tak jak chyba ci sie podobalo
natomiast Slawek to hybryda

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
17-11-2008, 18:40
Podejrzewam, że chodzi o pomyłki w nazewnictwie. Ten 100W/8 ohm to był Naleśnik oczywiście. Sławek to ta hybryda do lamp.

Tomek, udostępniłbyś te sekrety komuś, kto zrobi z nich czynny użytek albo wręcz rozwinie te pomysły. ;)

Piotrze Ryko, jest prośba - czy dałbyś radę wpiąć kabel od HD600 do HD650 i ich posłuchać? Pojawiają się spekulacje po obydwu stronach Oceanu jakoby to pomagało flagowym Sennheiserom, a tenże kabel HD650 już mi się jakoś tam dźwiękowo jawi po co najmniej dwóch eksperymentach, więc ciekaw jestem ewentualnego potwierdzenia. :)