Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
17-11-2008, 18:41
Nie do lamp tylko do słuchawek, a podobały mi się YH100 z Naleśnika. Sorry za nieścisłości.

intuos

• 1003 / 6107
  • Ekspert
17-11-2008, 18:50
skeret to taki ze nalesnik to tak naprawde preamp ,jak sobie dobrze przypomnisz nalsnik skladal sie z duzej bialej plaskiej obudowy i z mniejszej szarej , sercem byla szara obudowa,biala to koncowka -oczywiscie tez projektu Wlodka ale tak jak wspomnialem nalesnik wlasciwy, a raczej jego serce to mniejsze i szare . Technicznych rzeczy niestety ale nie znam, wiec w najwazniejszym nie pomoge. Pamietam ze okolo 90% pomyslow Wlodka nie zostalo wcielonych w zycie i wszystko mial w glowie, co oznacza ze zabral to ze soba.

Rolandsinger

• 2894 / 6108
  • Ekspert
17-11-2008, 21:02
@ Majkel

"a tenże kabel HD650 już mi się jakoś tam dźwiękowo jawi po co najmniej dwóch eksperymentach, więc ciekaw jestem ewentualnego potwierdzenia. :)"

Mam nadzieję, że to nie ten z moich CAL! posłużył za królika doświadczalnego.

Estetyka jest kwestią gustu
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

violett

• 786 / 6098
  • Ekspert
17-11-2008, 21:33
Majkel,

Co Ty chcesz od tego kabla od HD650? Rzeczywiście - przecież jest kilku forumowiczów, którym właśnie on przeniósł ich CAL!-e na wyższy poziom bytu i satysfakcji :)

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
17-11-2008, 23:15
>> Rolandsinger, 2008-11-17 21:02:55

>Mam nadzieję, że to nie ten z moich CAL! posłużył za królika doświadczalnego

Ani go tknąłem. ;) Kiedyś miałem takowy kabel nabyty jako rzekomy upgrade do HD25-1. No cóż, kolejny "wynalazek" head-fi, grały z nim gorzej, jaśniej, mgliście i bez życia. W CAL! wnoszą poprawę, ale można tak trafić z torem, a mnie się na chwilę nawet to udało, że zagrało gorzej niż ze stockowym. Teraz znowu jest poprawa względem stock, ale ten sopran jakiś taki stłamszony... Coducfil też nie jest doskonały, powiedziałbym, że może nawet lekko przesadza z wywlekaniem pewnych rzeczy na wierzch, średnicy jest objętościowo (nie ilościowo - wiem, dziwnie brzmi) dużo, łącznie z fakturą jakoś tak się rozrasta. Kocyka z kabla fabrycznego nie ma w żadnym z przypadków.
Jeśli Piotr ma kabel HD650 w HD600, to może się okazać, że one się nie różnią dźwiękowo jakoś szczególnie, bo HD600 z nim grały tak, jak je zdążyłem zapamiętać z doświadczeń także u siebie w domu. Jeden facio napisał na head-fi, że przewodnik jest taki sam, tylko izolacji dali grubiej. Kolega z innego forum, któremu sprzedałem tenże kabel po uznaniu, iż do HD25-1 to raczej kulą w płot, stwierdził, iż nie słyszy różnicy między tym, a oryginalnym od HD600.
Temat podniosłem z powodu wspomnianych rewelacji wyczytanych tu i ówdzie. Wygląda na to, że znaczących różnic nie będzie, pozostaje kwestia trwałości.

Odnośnie GS1000 - wczorajsza dawka ostrej muzy odcisnęła kolejne znaczące piętno na tych słuchawkach, czynią rzeczy, jakich nie słyszałem u siebie do tej pory na innych słuchawkach, a jeśli pojawiało się na innych systemach u Kolegów, to musiało umknąć mej uwadze, lub inna muzyka była puszczana. Chodzi mi konkretnie o kontrolę powietrza wokół instrumentów, ciekawa rzecz, ale one potrafią to teraz świetnie obrazować, kształtować pokazać kierunek rozchodzenia się dźwięków, wszystko w trzech wymiarach i z oddaniem proporcji w każdej osi. Dzięki tej metamorfozie mogłem doprecyzować pewne rozwiązania we wzmacniaczu, bo ja za najważniejszy miernik używam uszu, do kwalifikacji w kategorii dobrze-źle mam multimetr. ;)

fallow

• 6457 / 6078
  • Ekspert
17-11-2008, 23:21
Dokladnie Majkel - wlasnie to jest jedna z cech - dla ktorej wrocilem do GS1000. Tutaj juz mowa o "prawdziwej" trojwymiarowosci. Mnie to daje juz cos wiecej niz tylko iluzje rzeczywistosci.

ptx

• 651 / 6109
  • Ekspert
21-11-2008, 18:38
bayerdynamic dt 48 produkowane od 48 roku i  nie zmieniane

nie spotkałem ich w krajowej ofercie sieciowej.podobno niesamowicie realistyczne i szczegółowe.

http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?m=Y&A=RetrieveSku&IC=BEDT48E25&Q=&O=

http://www.beyerdynamic.de/en/broadcast-studio-video-production/products/headphonesheadsets/headphones.html?tx_sbproductdatabase_pi1[showUid][showUID]=421&tx_sbproductdatabase_pi1[showUid][backPID]=93&cHash=ea00ad4144

fallow

• 6457 / 6078
  • Ekspert
21-11-2008, 19:20
Te sluchawki byly wedlug Beyera pierwszymi dynamicznymi sluchawkami produkowanymi na swiecie :)

Pierwsza wersja w 1937roku a potem masa roznych nastepcow.

Ale na pewno nie sa to sluchawki do "sluchania" lecz raczej iznynieryjne lub do badan sluchu - sa to jedne z nielicznych dalej produkowanych slucahwek "free-field" - dla przypomnienia 99% obecnie produkowanych sluchawek jest opartych na "diffusie-field"

Diffusie-field to technlogia, ktore symuluje na sluchawkach znieksztalcenia jakie powoduje sluchanie muzyki na glosnikach w zamknietym pomieszczeniu, poglosy, reverby, przesuniecia fazy etc. oraz HRTF (Head Related Transfer Function).

Te sluchawki tego nie maja i beda wolne od wszelkich poglosow czy efektow przestrzennych. Suchosc w najbardziej purystycznym wydaniu. Przestrzen = 0.

Jest np. wersja DT48.A00 ktora sluzy do pomiarow audiometrycznych - ultra "nic" :)

Mysle, ze te sluchawki trzeba odbierac bardziej jako ciekawostke :)

jjurek

• 2067 / 6039
  • Ekspert
21-11-2008, 21:26
Trochę nie na temat ale proszę o radę:
Żona planuje zrobic mi swiąteczny prezent (nie droższy niż 1k zł).
Ma kupic GRADO SR 325i ? Czy Mikołaj ma czekac jeszcze rok i wtedy zamówi u krasnoludków SR1/2?
Obecnie uzywam HD600.

stogdan

• 305 / 6083
  • Zaawansowany użytkownik
21-11-2008, 21:29
Proponuję 2 lata i GS 1000, a 325 nie będą chyba wielkim skokiem do przodu w stos. do HD 600.
"A może-co było najbardziej prawdopodobn

aasat

• 2265 / 6090
  • Ekspert
21-11-2008, 21:52
Dzisiaj odwiedził mnie kolega który kompletnie nie znał się na słuchawkach, nie wiedział nawet które ile kosztuja, ze istnieje taka firma jak AKG, Sennheiser, Beyerdynamic itd. Dałem mu do odsłuchu HD600, DT880, AKG k340 oraz Pioneer Monitor 10. Po odsłuchach uznał AKG za wyrażnie lepsze od pozostałych, a niczego mu nie segurowałem w tych testach.

Tak wiec w rozważaniach mozesz wziac po uwage jeszcze jedne słuchawki.
Dodam też ze GS1000 nie zrobiło na mnie zadnego wrazenia niestety

piter z

• 375 / 6110
  • Zaawansowany użytkownik
21-11-2008, 22:05
jaki masz system ?? - niewiem dlaczego to zawsze niejest powtarzane - podstawa to to ze gra caly system a nie same sluchawki

jjurek

• 2067 / 6039
  • Ekspert
21-11-2008, 22:39
>> aasat
Znam AKG240 (studio)- nie pasują mi (340 nie znam).
>> piter z
System opisany w "o mnie"

Odkąd jestem w stanie nawinąc trafa wyjsciowe do swoich lampowców napaliłem się na Grado.
Znam tylko modele do 325-tki. I te mi pasują.
Czy seria RS i GS to tylko różnica w klasie czy również w barwie i przekazie ?

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
21-11-2008, 22:45
@jjurek, dołóż dwie stówy, to sprzedam Ci RS2. Nie wiem czy to istotne, ale o wywijaniu głową z SR325i na niej raczej zapomnij. ;-) Co innego leciutkie drewno. Różnice między RS1 a RS2 opisałem w dziale Opinie. SR325i to taka nie całkiem ucywilizowana wersja RS1, bo RS2 to troszkę inny świat, ciekawe np. do elektroniki, no i wiadomo, do mocnego rocka. Przewertuj wątek Fanklub Grardo. Z Yamamoto HA-02 RS2 grają bardzo miło.

jjurek

• 2067 / 6039
  • Ekspert
21-11-2008, 23:15
>> majkel
Kusząca propozycja.
Niestety mikołajowy budżet jest nieprzekraczalny:(
Priorytetem są prezenty dla dzieciaków.