Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

aallen

• 651 / 5536
  • Ekspert
15-05-2013, 22:50
>>A audiofil to jest osobnik kupujący Malucha w cenie Ferrari i się tym niesłychanie szczyci. Jak to ktoś napisał kilka stron wcześniej, kupując Grado czuję ten dreszczyk emocji, nigdy nie wiem, kiedy się zepsują.<<

To akurat jest głupie porównanie. Trzeba najpierw znaleźć pewien punkt odniesienia ponieważ co tak naprawde porównujemy. Przyspieszenie, Wyposażenie, Wygodę auta ze słuchawkami ?
Jak widzisz jest to bez sensu.
k1000, R10, Qualia Q10, STAX 009 napewno nie są Fiatem 126p w cenie Ferrari. Można zapytać czy słusznie że są za taką cene. Podobnie jak w wypadku świetnych drogich aut można odpowiedzieć z pełnym przekonaniem. Jeśli ktoś to za tyle kupuje znaczy że cena producenta jest uzasadniona

zibra

• 812 / 5182
  • Ekspert
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

Corvus5

• 2596 / 5553
  • Ekspert
27-05-2013, 12:02
Nie wiem, kto pisał recenzję T90, bo się nie podpisał, ale jest bardzo ciekawa.

http://hifiphilosophy.com/?page_id=3685

Wnioski: na dobrym wzmacniaczu mocny drive, brakuje nieco muzykalności. Mocniejszy sprzęt i jest muzykalnie jak na T1. Czyżby różnice w okablowaniu? Ciekawe ile się traci w tym modelu przez przetworniki umieszczone równoległe do głowy.

fallow

• 6457 / 6056
  • Ekspert
27-05-2013, 12:06
To jest portal Piotra Ryki.

Corvus5

• 2596 / 5553
  • Ekspert
27-05-2013, 12:15
Nigdy bym nie poznał. Nigdy. ;-)

• Gość
27-05-2013, 16:57
Allen ale niby w jaki sposób cena jest uzasadniona? No jest dźwięk ekstra, cena materiałów wiadomo ale w przypadku nawet najdroższych słuchawek cena uzasadniona tylko częściowo. Ale dla mnie główny czynnik to chciwość producentów. Chciwy producent który produkuje 10 sztuk słuchawek flagowych lepszych od szczebel niższego modelu o 5% a 2 razy, 3 razy droższe (oczywiście taki przykład skrajny i tak naprawdę nieprawdziwy, ale wiadomo o co chodzi) bo wie coś czego niektórzy nie chcą przyznać - mianowicie to że kupią te super mega monitory dlatego że są elitarne ze względu na ilość wypuszczonych sztuk do obiegu i cenę a nie jakość brzmienia. To właśnie Ci "niektórzy" kupią te słuchawki. :) Reszta pewnie ma za dużo siana i chce chce mieć te słuchawki bo ma taki kaprys. Tylko nieliczni ułożą pod specjalnie tą jedną jedyną sztukę cały tor. Jeśli w takim kontekście cena uzasadniona to tak, ale inaczej nie. Niektórzy kupią słuchawki nawet za milion dolarów jeśli będą takie, a przypuszczam że leżałyby one w sejfie. Ot kaprys bogacza :) JA przepłaciłem za jedne ortosy 800zł w Polsce? Jak to uzasadnić? Chciwość ludzka po prostu. Ot całe uzasadnienie ceny.

lancaster

• Gość
27-05-2013, 17:08
kabak, jakie masz refleksje odnosnie diamentów - te trzeba tylko wykopac z ziemi i oszlifowac, albo dziel sztuki - tutaj pelna wolna amerykanka.
Roznice miedzy USA a PL maja prawo siegac 30-50%. To nie chiwosc handlowca, tylko rządu.

• Gość
27-05-2013, 19:22
Chciwość miałem ogólnie na myśli. Niekoniecznie handlowca. Rządu również. Ogólnie ludzi którzy dyktują takie ceny. Co nie zmienia tego że żadne słuchawki nie powinny kosztować takich pieniędzy. Dla mnie ceny 5k zł nie są uzasadnione już praktycznie niczym właśnie oprócz chciwości i tych paru rzeczy które napisałem wyżej. Powiedz że się ze mną nie zgadzasz po prostu.

Rolandsinger

• 2894 / 6087
  • Ekspert
27-05-2013, 22:30
>>To nie chiwosc handlowca, tylko rządu<<

Amen.

@ kabak

Kolego jesteście z innej planety??? Fundamentalna zasada każdego biznesu - cenę kształtuje rynek. Ale co to właściwie znaczy? Oznacza ni mniej ni więcej, że sprzedaje się dane dobro po maksymalnej cenie, jaką można uzyskać. Czyli mniejszej lub przynajmniej takiej samej jak konkurencja sobie życzy za taki sam produkt w podobnych warunkach popytowych (obsługa, lokalizacja, czas, pogoda, itp. czynniki).

Jeśli jakaś grupa konsumentów ma nasrane w główkach i chce kupować np. zużyte chusteczki po 50 zł sztuka, to zupełnie naturalne jest, że ktoś je zacznie prędzej czy później oferować w tej cenie. Jeśli są konsumenci, co płacą za słuchawki np. 7 tys. zł to za tyle się je sprzedaje i basta.

I to nie jest żadna chciwość, tylko rzeczywistość.

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

-Pawel-

• 4739 / 5691
  • Ekspert
27-05-2013, 22:34
Zobaczcie jak podskoczyły na Audiostereo ceny kolumn klepanych w DIY, droższe niż oryginały :D Zresztą Mirek się o tym niedawno przekonał na własnej skórze.

"Ja umiem a wy musicie bulić. Tak już ten świat jest skonstruowany.

Oczywiście nie musisz u mnie , masz pełne pole do popisu.

Ale i tak u kogoś czy gdzieś wydasz.

I mniej lub bardziej humanitarnie będziesz wybzykany przez wszystkich w kolejce zwanej cena."

mirek10

• 1217 / 4586
  • Ekspert
27-05-2013, 23:25
Paweł -tak są tacy zakreceni cenowo,koleś rozpisywal sie ze jest stolarzem i robi kolumny jakie chce,to napisałem podobają mi sie stare kolumny Pionieer czy by ich nie zrobił,on tak 4000zl i gotowe!potem poprawił sie ze trzeba doliczyć robicizne,dobra ile bedą kosztować?dostaje wiadomość zrobiłem swoje i tyle było pracy ze w tym czasie  zrobiłbym pare kuchni i wiecej zarobił,dlatego obudowy to najmniej 12000zl!!! a całe wyszły mu ok.40000zl!!!,to tak wyglądają samoruby stolarzy znających sie na budowie kolumn,to są repliki które nie wiadomo czy zagrają po złożeniu i jak zagrają!co smieszniejsze orginalne Pioneery można kupić własnie za 40000zl!przed rozmowa twierdził proste i tanie skrzynki do zrobienia!przestrzegam wszystkich przed rynkiem tych samozwancow!!!

palton

• 422 / 5594
  • Zaawansowany użytkownik
28-05-2013, 00:39
Mi to jest obojętne, ale na pierwszy rzut oka widać,  że klony asusa są wykonane perfekcyjnie i z najlepszych materiałów. Ja bym się nie podjął wykonania, w takiej jakości do jakiej nas przyzwyczaił Asus, za te 12 000zł ...

Ubiegnę Lana i powiem - wypłakuj swoje żale na as...
Tak, wiem. Ja też nie powinienem reagować, ale nie dało się. PRZEPRASZAM.

palton

• 422 / 5594
  • Zaawansowany użytkownik
28-05-2013, 00:41
Oczywiście Azus-a...

Gustaw

• Gość
28-05-2013, 07:13
Wypłakuj, wypłakuj.... To zawsze kilka kliknięć więcej a to przyciąga reklamodawców. Audiostero.pl - audiofilska ściana płaczu :)

• Gość
28-05-2013, 09:50
Przecież już napisałem że zgadzam się z lancasterm że to także chciwość rządu (chciwość ogólnie jakby nie patrzeć), więc po co trzy godziny po dodaniu przeze mnie posta skrobiesz swój, tylko żeby się doczepić i przyznać lanowi również rację? Ogólnie jeśli nie zauważyłeś to ja podałem taki przykład który jest nieprawdziwy w ogóle a to że taka jest rzeczywistość to mi nie musisz tłumaczyć, ale to nie przeszkadza żeby rzeczywistość była czymś nacechowana. W tym przypadku chodziło o zawyżone ceny przez rząd bądź producentów które wynikają z różnych przyczyn. Poza tym przecież z tego co wyczytałem z Twoich postów to ogólnie myślisz akurat w tej sprawie podobnie - po prostu zbyt wygórowane ceny pewnych modeli. Więc może ty Ty Roland jesteś z innej planety? Czy po prostu masz ze mną jakiś problem? Bo w tym temacie już raz nie odpowiedziałem na Twoją zaczepkę którą uskuteczniałeś ale zaczynasz mnie delikatnie podkurwiać swoimi płaczliwymi komentarzami.