Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Gustaw

• Gość
12-05-2013, 13:35
Etam.... żadna referencja muzyki live lub studyjnej nie istnieje. Tylko subiektywizm i gusty.
Do tego wszystkiego najważniejsze mierniki są kompletnie rozkalibrowane, maja tendencję do braku powtarzalności oraz mają swoje ograniczenia. Oczywiście mam na myśli uszy, takie jak u Misia Uszatka co, jak powszechnie wiadomo, "jedno uszko klapnięte ma". Ta mała przypadłość Misia Uszatka skutkuje tym, że misio ma naturalnie zaburzoną scenę dźwiękową, z lekko przyciętym pasmem w jednym kanale.

Howgh, powiedziałem.

Rolandsinger

• 2894 / 6088
  • Ekspert
12-05-2013, 13:36
Aha, a jeśli komuś przeszkadza normalna głośność instrumentów, to są hobby o wiele bezpieczniejsze dla słuchu: szachy, fajczarstwo, spa, sex.

Inna sprawa to debilne nagłośnienie, faktycznie, najczęściej jest katastroficzne. Co poradzić?

Np. http://sjf.ck.art.pl/?page_id=709

Tam zawsze jest dobre nagłośnienie, a jestem prawie co roku.

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Gustaw

• Gość
12-05-2013, 13:40
>> Rolandsinger, 2013-05-12 13:36:31
Aha, a jeśli komuś przeszkadza normalna głośność instrumentów,

Rolo,

A jaka to jest normalna głośność gitary elektrycznej, jeżeli możesz pokręcić gałą wzmocnienia?

Radical

• 721 / 5390
  • Ekspert
12-05-2013, 13:55
Np. http://sjf.ck.art.pl/?page_id=709

Tam zawsze jest dobre nagłośnienie, a jestem prawie co roku.

Z czym do ludzi? My tutaj o koncertach rockowych a Ty że jest dobre nagłośnienie przy jakimś dżezowym pitu pitu ;)

Rolandsinger

• 2894 / 6088
  • Ekspert
12-05-2013, 13:59
>> Gustaw, 2013-05-12 13:40:09
 Aha, a jeśli komuś przeszkadza normalna głośność instrumentów,

Rolo,

A jaka to jest normalna głośność gitary elektrycznej, jeżeli możesz pokręcić gałą wzmocnienia?<<

Wiadomo, że nie chodzi mi o brzmienia elektroniczne. Jak już wspomniałem, dla większości realizatorów dźwięku, im głośniej jest na koncercie - tym lepiej. Jeden jazgot - tak to najczęściej wygląda. Mówi się trudno i się nie chodzi na koncerty, albo nie, bo nie ma czego żałować.

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

-Pawel-

• 4739 / 5692
  • Ekspert
12-05-2013, 14:04
@Gustaw, tak się składa, że posiadam gitarę elektryczną. Jej normalna głośność gdy odetną prąd to coś około 20dB, mam nadzieję, że pomogłem ;)

A zmieniając temat... Nowe Shure SE846 prezentują się po prostu zabójczo :)

http://www.head-fi.org/t/663180/shure-se846-a-new-in-ear-flagship-from-shure-finally-impressions-p26-28

http://www.earphonesolutions.com/shure-se846.html

Cena oczywiście "adekwatna" do konstrukcji :) Tylko czekać jak teraz Westone dowali "piątki" za $1500. Chyba przerzucę się na jachting, wyjdzie taniej z zdrowiej :D

"Ja umiem a wy musicie bulić. Tak już ten świat jest skonstruowany.

Oczywiście nie musisz u mnie , masz pełne pole do popisu.

Ale i tak u kogoś czy gdzieś wydasz.

I mniej lub bardziej humanitarnie będziesz wybzykany przez wszystkich w kolejce zwanej cena."

Gustaw

• Gość
12-05-2013, 14:14
Odpowiadasz na wpis
>> -Pawel-, 2013-05-12 14:04:10
@Gustaw, tak się składa, że posiadam gitarę elektryczną. Jej normalna głośność gdy odetną prąd to coś około 20dB, mam nadzieję, że pomogłem ;)

Przy jakiej sile szarpnięcia struny? ;)

majkel

• 7477 / 6087
  • Ekspert
12-05-2013, 14:17
Zaproście kolegę z gitarą do mieszkania i niech coś zaśpiewa. Będzie "normalna głośność instrumentów". Można też posłuchać jak córka/syn ćwiczy na flecie/pianinie/skrzypcach/akordeonie/klarnecie/waltorni/saksofonie/perkusji. Przy okazji wyjdzie dlaczego w filharmonii kotły i helikony stoją z tyłu, a np. flecistka z przodu. Zastanawiam się też po co się wszyscy muzycy i śpiewacy produkowali przed publiką w wiekach sprzed ery elektryczności.

Dodam jeszcze, że te 20 pokręteł na konsolecie służy wyłącznie do ustawiania zawartości natury w naturze, albo prawdziwej muzyki w prawdziwej muzyce.

-Pawel-

• 4739 / 5692
  • Ekspert
12-05-2013, 14:18
Jakieś 2 do 3N ;)

Karol

• 2027 / 4517
  • Ekspert
12-05-2013, 15:54
     Mam wrażenie tak od jakiś 2, 3 tygodni, że koledzy usilnie poszukują jakiegoś „frapującego” tematu do dyskusji  w tym wątku.
Ostatnio pojawiło się mi parę takich różnych spostrzeżeń i pytań.
Może one będą się nadawały i wzbudzą ciekawość albo chęć podzielenia się wrażeniami w tej materii.
Jeżeli kwestie poruszone przeze mnie nie nadają się do tego wątku to proszę moderatora o przeniesienie je w stosowne miejsce lub usuniecie.

Właśnie skończyłem słuchanie opery Verdiego Nabucco na słuchawkach AKG K701.
Tak się jakoś złożyło, że przez ostatnie 2 tygodnie są to moje główne słuchawki.
O ile dobrze orientuję się w zawartości tego wątku to ostatnie większe wpisy na temat tych słuchawek są autorstwa @Rafaella, tak gdzieś z połowy 2008 roku.
Pojawia się w związku z tym we mnie taki lekki niepokój z tym związany…
Czy AKG K701 przestały być już słuchawkami wysokiego lotu a ja nic o tym nie wiem i trzymam je dalej jak kto głupi? :)
A może nigdy nie były?
Może je uznaliśmy za „słuchawki wysokiego lotu” bo 5 lat temu  nie mieliśmy dostępu do lepszych?
A może tylko @Rafaell je za takie uznał, a my żeby nie robić mu przykrości nie prostowaliśmy tego? :)
Czytam czasami z tamtego okresu pełne entuzjazmu opinie czy mini recenzje na temat Sennhheiser HD 600, 650, AKG K700, K7001.
A teraz jakby cisza.
Zaczęły gorzej grać?
My się tak wyedukowaliśmy ze już nie spełniają naszych oczekiwań?
Chętnie bym przeczytał co o tym sądzicie.
Mniej więcej jakieś 3 tygodnie temu, właśnie takie (a nawet więcej) pytania postawiłem sobie.
Od jakiś 2 tygodni sprawdzam jak to jest u mnie i szukam odpowiedzi.
Czy to tylko sentyment, każe mi po nie sięgać?
A może dobre były kiedyś, a teraz to ja jestem lata świetlne dalej?
Co zakładam je i z niedowierzaniem pytam siebie – to kiedyś coś takiego mi się podobało?
Więc słucham je od wspomnianych 2 tygodni i nie mogę się nadziwić, po pierwsze że tak długo nic na nich nie słuchałem, a po drugie jak niewielki, a w niektórych utworach żaden, dystans dzieli ich od Staksów SR-007MK1.
Ile musiałem się czasami natrudzić aby dostrzec tę lepszość SR-007MK1 w ulubionym repertuarze na te słuchawki.
Nie sprawdzałem tego na metalu i ciężkim rocku bo umówmy się, że te słuchawki nie są najlepsze do tego rodzaju muzyki. :)
Ale w takiej muzyce klasycznej, a konkretnie w operze, w klimatycznym takim trochę rozmarzonym jazzie z pięknymi damskimi wokalami, czasami trudno doszukać się jakiś istotnych różnic.
W obu przypadkach jest pięknie.
W takim repertuarze najczęściej zauważalna przeze mnie różnica, poza lekkim przesunięciem całości brzmienia w dół i wygładzenia góry w Staksach, jest sposób „rysowania dźwięku”.
AKG K7001 robią to zdecydowanie cieńszą wyraźniejszą kreską.
Ta kreska w SR-007MK1 jest równie dobrze wybarwiona, równie „czarna”  w swojej środkowej części grubości ale rozchodzi się jeszcze na boki w kolorach szarości przez co jest w moim odbiorze szersza.
Nie ma tak wyraźnych granic swoich brzegów.
Tak to mniej więcej odbieram.
Nie wiem czy w miarę jasno to tłumaczę, ale nie potrafię lepiej. :)
Jeżeli brakuje mi w prezentacji utworu tej takiej łagodności Staksów (słuchając AKG K701), to wpinam w tor lampowy przedwzmacniacz.
Różnice są tak niewielkie w niektórych utworach, że jak się zasłucham i zapomnę co tam ostatnio wkładałem na głowę, to tak naprawdę nie wiem czy to K701 czy SR-007MK1. :)

Trochę było Sporo było o nagłośnieniu dzisiejszych nazwijmy to występów i imprez muzycznych.
Jakiś czas temu byłem na koncercie w hali Globus w Lublinie.
Zdaje się że kolega @Roobeeert1 jest z tego pięknego i zacnego miasta.
Może nawet gdzieś się minęliśmy przy tej okazji.
Nikt tego z nas nie wie, bo jak na razie oczywiście, nie mieliśmy okazji poznać się osobiście. :)
Na co dzień hala ta  służy bodajże jako arena zmagań hokeistów, a jej trybuny są miejscem spotkań i punktem obserwacyjnym fanów tego sportu innych rozrywek na lodzie.
Tym razem obiekt posłużył artystom i fanom twórczości Verdiego  za salę koncertową.
Zgromadziło się w nim ponad 4 tys. osób aby podziwiać słynne dzieło włoskiego mistrza - operę „Nabucco”.
Mam dosyć dobrze osłuchane nagranie tej opery  w wykonaniu Chor & Orchester der Deutchen Oper Berlin Giuseppe Sinopoli, wydane w 1996 roku.
Muszę przyznać, że tylko w jednym miejscu połączonym chórom lubelskim zabrakło trochę rozmachu i siły.  Za to były ze dwa miejsca gdzie soliści wypadli lepiej a konkurencja była nie byle jaka.
Na okładce płyty można zobaczyć takie nazwiska jak: Piero Cappuccilli, Placido Domingo, Evgeny Nesterenko, Lucia Valentini Terrani.
W hali Globus pojawili się wykonawcy i orkiestra na najwyższym poziomie.
Były gwiazdy opery światowej baryton Andrzej Dobber, który właściwie w Polsce nie występuje i wybitna sopranistka Jolanta Żmurko – Kurzak.
Mimo to po spektaklu stwierdziłem, że od tej pory będę szukał trochę innych miejsc i innych realizacji.
Nie wiem czy w dzisiejszych czasach obstawiania wszystkiego mikrofonami i głośnikami mam na to szansę.
Przecież nawet w małym kościółku z dobrą akustyką ksiądz, już nie powie kazania bez nagłośnienia a organista nie zaśpiewa.
O co poszło?
Ano niepotrzebnie zamknąłem oczy.
Jak patrzyłem, zmysł wzroku, uzupełniając wrażenia,  w jakimś stopniu niwelował to odczucie.
Gdy postał do dyspozycji sam słuch, poczułem się nawet gorzej niż jakbym był uczestnikiem wielkiego spotkania odsłuchowego gdzie organizator przez kolumny puszcza nam nagranie z płyty.
Na płycie przy dobrej realizacji jest przestrzeń, można lokalizować przemieszczających się śpiewaków, miejsce gdzie stoi chór, albo poszczególne sekcje orkiestry.
W tym wypadku zabrzmiało to wszystko tak z jednej odległości.
Każdy solista miał swój mikrofon.
W orkiestrze bez mała każdy instrument miał swój mikrofon.
Dużo mikrofonów zbierających śpiew Połączonych Chórów Lubelskich.
W oryginalnym wykonaniu Verdiego było to ponad 200 osób.
W Lublinie nie było gorzej.
Chórzyści nie tylko na scenie ale i na trybunach za scena po obu stronach.
I wszystko to zabrzmiało tak w jednej płaszczyźnie ściany dźwiękowej którą stworzyły kolumny.
Nie czuło się odległości.
Śpiewaka stojącego na przodzie sceny i w jej głębi słychać było jakby z tego samego miejsca.
Marzy mi się posłuchanie i obejrzenie takiej opery w normalnej nie za wielkiej sali operowej bez tego całego nagłośnienia.
Tak naprawdę na żywo.
Drodzy koledzy, czy jest takie miejsce w Polsce?
Gdzie można przeżyć tak zrealizowaną operę?
Czy pozostała nam tylko namiastka na np. AKG K701?
Co gorsza zabrzmi to często lepiej i dostarczy więcej fajnych wrażeń, niż wykonanie na żywo.
Chodzi mi oczywiście o to, czasami wręcz fatalne, nagłośnienie o jakim pisali koledzy.

Karol

• 2027 / 4517
  • Ekspert
12-05-2013, 16:48
Drodzy koledzy!
Przywróćmy wątkowi "Słuchawki wysokiego lotu" - AKG K701! :)
Moim zdaniem zasługują na to.
A Wy, co o tym sądzicie?
Czy ktoś z piszących w tym wątku ma je jeszcze w swoim posiadaniu?

Radical

• 721 / 5390
  • Ekspert
12-05-2013, 16:55
Mnie się wydaję że nie mówi się już tak często o k701 dlatego że konstrukcja już na tyle leciwa oraz nie droga że każdy kto chciał już się z nimi zapoznał. Niektórzy tutaj mieli nawet po kilka par. Każdy sobie wyrobił o nich zdanie i niewiele można jeszcze w temacie powiedzieć. Czy są to słuchawki wysokiego lotu? Jak najbardziej. Czy są to słuchawki wykwintne? Nie :)

zibra

• 812 / 5183
  • Ekspert
12-05-2013, 17:18
Jak dobrze pamietam to na spotkaniu u Fallowa byly zarowno 701 jak i 601 od Cypisa bodajze? Sluchalem bardzo krotko obu par i na pierwszy rzut ucha wolalem te drugie. Nigdy nie zapoznalem sie natomiast z tymi modelami dluzej. Moze kiedys.
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

zibra

• 812 / 5183
  • Ekspert
12-05-2013, 18:16
Tak na szybko to graly nieco cieplej i nieco mniej rozdzielczo, ale tlo bylo rownie czarne. Trzebaby posluchac dluzej. I tak liczy sie synergia calosci IMO.
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

Karol

• 2027 / 4517
  • Ekspert
12-05-2013, 18:31
>> Radical, 2013-05-12 16:55:38
Mnie się wydaję że nie mówi się już tak często o k701 dlatego że konstrukcja już na tyle leciwa oraz nie droga że każdy kto chciał już się z nimi zapoznał. Niektórzy tutaj mieli nawet po kilka par. Każdy sobie wyrobił o nich zdanie i niewiele można jeszcze w temacie powiedzieć. Czy są to słuchawki wysokiego lotu? Jak najbardziej. Czy są to słuchawki wykwintne? Nie :)

Tak mi chodziło po głowie, że mogą być za tanie :)
O konstrukcji nawet nie pomyślałem.
Po prostu kompletnie się na tym nie znam i pewnie dlatego.
Dla mnie słuchawki to takie dwie muszle połączone pałąkiem w środku których zamocowane są głośniczki.
W moim pojęciu, konstrukcja głośniczków jest mniej więcej taka sama.
Zależna tylko od tego do jakiej grupy należą.
Np. czy to jest grupa głośniczków dynamicznych, rotodynamicznych, elektrostatycznych...
W ogóle nie wiedziałem, że pojawiły się w konstrukcji głośniczków jakieś rewelacyjne nowości.
Jak widać w dzisiejszych czasach człowiek już nie jest w stanie śledzić wszystkich informacji.
Jest tego wszystkiego jednak zdecydowanie zbyt dużo aby za wszystkim nadążyć!
Przyjrzałem się wyglądowi.
No niestety @Radical masz rację!
To też nie moja estetyka.
Trochę taki komunijno-iPhoneowy wygląd.
Ale jakoś o tym zapominał jak mam je na głowie ... :)