Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

magus

• 20990 / 6111
  • Ekspert
26-04-2013, 12:45
Roland ma problem ponieważ w innych miejscach postuluje pełny wolny rynek, który wg klasyków teorii jest optymalnym rozwiązaniem, ponieważ kierują nim racjonalne decyzje konsumentów

tyle że w przypadku rynku wysokiej jakości słuchawek mamy (jego zdaniem) ... pełny irracjonalizm konsumentów :)

zgaduję, że podobny rozrzut pomiędzy teorią i rzeczywistością, jeśli chodzi o rynek ...kobiet :) jest pewnie odpowiedzialny za równie częste powracanie także tego tematu

p.s. Roland, bez obrazy mam nadzieję - to tylko żarty, zero... zgorzknienia :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Po 2 godzinach sam niemal dałem się przekonać tym naukowcom, byli bardzo wiarygodni. Na szczęście mam inne poglądy". - prof. K. Kik

"To przekracza moją wyobraźnię". - S. Chandrasekhar, laureat Nobla, zwolennik teorii, wg. której cała materia Wszechświata miała swój początek w nieskończenie małym punkcie
Odszedł 13.10.2016r.

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
26-04-2013, 12:46
Kraft - 100% zgody.

Rolandsinger - wszystko fajnie przy założeniu, że kogoś interesuje bycie z "ogólnie dostępnymi" kobietami, bo jednak nie każdego. Mnie się to na przykład kojarzy z cielesnym kontaktem z szaletem publicznym z dokładnością do załatwianej potrzeby fizjologicznej.

magus

• 20990 / 6111
  • Ekspert
26-04-2013, 12:56
no i na domiar złego, co i rusz niektórzy Rolandowi przypominają, że to nie jest jakaś lokalna epidemia

jak już pisał Paweł, podobne szaleństwo ogarnia hobbystów zegarków szwajcarskich (na szczęście ministrów mamy wporzo - oni nie kupują tylko się... wymieniają :) ), a także rowerów, aparatów fotograficznych, telewizorów czy samochodów

Roland, teraz serio, ludzie są jacy są i trzeba to niestety brać pod uwagę we wszelkich rozważaniach, również ekonomicznych...

a wracając do sprzętu audio

Panowie - próbyi oceny, czy coś jest obiektywnie lepsze czy nie - szczególnie na tym rynku - są bardzo karkołomne
w związku z tym wszelkie dywagacje o racjonalności wydawania kasy na to czy na tamto są po prostu bez sensu

trzeba po prostu przyjąc do wiadomości, że podejmujemy decyzje nie tylko na podstawie zdroworozsądkowej analizy wszystkich za i przeciw
ale także na podstawie własnych fobii i uprzedzeń, ale także niestety i najróżniejszych fascynacji i mitów
a jak do tego dodać reklamę, któa na tym cynicznie gra, to... lepiej nie myśleć :)

nie dajmy się zwariować, ale i nie dajmy odebrać sobie radości z muzyki
nawet jeśli byc może zdarzyło nam się przepłacić - w końcu to tylko kasa :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Po 2 godzinach sam niemal dałem się przekonać tym naukowcom, byli bardzo wiarygodni. Na szczęście mam inne poglądy". - prof. K. Kik

"To przekracza moją wyobraźnię". - S. Chandrasekhar, laureat Nobla, zwolennik teorii, wg. której cała materia Wszechświata miała swój początek w nieskończenie małym punkcie
Odszedł 13.10.2016r.

Kraft

• 448 / 6070
  • Zaawansowany użytkownik
26-04-2013, 13:12
>> magus, 2013-04-26 12:56:26
>> trzeba po prostu przyjąc do wiadomości, że podejmujemy decyzje nie tylko na podstawie zdroworozsądkowej analizy wszystkich za i >> przeciw ale także na podstawie własnych fobii i uprzedzeń, ale także niestety i najróżniejszych fascynacji i mitów

O ile wpływ grupy jeleni, która podejmuje decyzje na podstawie mitów, fobii i uprzedzeń wybierając elektronikę czy zestawy głośnikowe niweluje ostra konkurencja i wielkość rynku, tak nisza wysokiej jakości słuchawek jest na tyle mała, że kilka hochsztaplerskich manufaktur do spóły z jeleniami za nimi podążającymi może rynek skutecznie zepsuć. To z ich powodu flagowe produkty rzeczywiście innowatorskich firm w tej branży, w ciągu ostatniej dekady poszybowały w górę trzykrotnie.

magus

• 20990 / 6111
  • Ekspert
26-04-2013, 13:28
Ooooooj, Kraft

co do racjonalności rynku głośników, to moim zdaniem również wielki mit
i na swój osobisty użytek nie mam co do tego najmniejszych wątpliwości

a że nie podnoszę z tego powodu co i rusz larum, jak niektórzy :) to już inna kwestia

p.s.
jak dla mnie klasykiem w tej kwestii jest konstatacja pewnego dobrze znanego nam moderatora z niezaprzyjaźnionego forum, który generalnie uchodzi za względnie racjonalnego jeśli chodzi o audio
stwierdził on kiedyś mianowicie, że punktem odniesienia dla oceny brzmienia pewnych głosników są... inne głośniki :)

no i dobrze, jeśli o mnie chodzi,
ale na temat niwelowania ... ekscentryczności rynku przez ostrą konkurencję, to mam już swoje własne zdanie :)

Odszedł 13.10.2016r.

Kraft

• 448 / 6070
  • Zaawansowany użytkownik
26-04-2013, 13:40
>> magus, 2013-04-26 13:28:32
>> co do racjonalności rynku głośników, to moim zdaniem również wielki mit

Nie pisałem w ujęciu ogólnym, bo jak wszędzie masz tu niczym nie uzasadnione, kosmiczne marże, czy zwykłe przekręty. Ale jednocześnie jest wiele "uczciwych" alternatyw.

Rolandsinger

• 2894 / 6109
  • Ekspert
26-04-2013, 13:47
>>>> magus, 2013-04-26 12:45:27
Roland ma problem ponieważ w innych miejscach postuluje pełny wolny rynek, który wg klasyków teorii jest optymalnym rozwiązaniem, ponieważ kierują nim racjonalne decyzje konsumentów

tyle że w przypadku rynku wysokiej jakości słuchawek mamy (jego zdaniem) ... pełny irracjonalizm konsumentów :)

zgaduję, że podobny rozrzut pomiędzy teorią i rzeczywistością, jeśli chodzi o rynek ...kobiet :) jest pewnie odpowiedzialny za równie częste powracanie także tego tematu

p.s. Roland, bez obrazy mam nadzieję - to tylko żarty, zero... zgorzknienia :)<<

Magus, halo! Paradoks Veblena.

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

magus

• 20990 / 6111
  • Ekspert
26-04-2013, 15:22
Roland,

rynek jest w ogóle jednym wielkim paradoksem - telefony, rowery, samochody, aparaty fotograficzne, zegarki, czy ... sukienki :)
(i już o tym wyżej napisałem, ale nie doczytałeś)

p.s.
nie ma czegoś takiego jak "paradoks"
nazwą tą określa się sytuacje dla kogoś niezrozumiałe, albo nie pasujące do jego wyobrażeń o rzeczywistości :)

ale tzw. naukowcy mają dzięki temu koło ratunkowe, kiedy ich teoria nie zgadza się z faktami
patrz: "paradoksy" czarnych dziur, czarnej energii, czy czarnej materii :)

Odszedł 13.10.2016r.

Rolandsinger

• 2894 / 6109
  • Ekspert
26-04-2013, 15:58
Magus, w dobie realizmu epistemologicznego Poppera nie ma już teorii ukutych wg założeń empiryzmu logicznego. Teorie oddają jakieś relacje między fenomenami Uniwersum, które są bardziej uprawdopodobnione, a nie ontyczne i konkluzywne.

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

magus

• 20990 / 6111
  • Ekspert
26-04-2013, 17:41
Roland, proszę cię... :))

proponuję po ludzku i na temat
teorie mogą sobie być jakie chcą, doby również ... a rzeczywistość jest jaka jest i jaka zawsze była :)
i tylko albo ktoś stara się ją dostrzec bez okularów, albo kręci się wokół własnych wyobrażeń, dorabiając kolejne ptolemeuszowskie epicykle

taka teoria Big Bangu, na ten przykład, jest ostateczna i niepodważalna, a za jej kwestionowanie idziesz w najlepszym wypadku do czyśćca
i koniec kropka, możesz sobie Hawkinga zarzucać Popperem do usranej śmierci - nie odpuści :)

a jak komuś nie pasuje, to zawsze może za dobrą monetę wziąć takie twierdzenie Piotra Ryki, że jak się nie patrzysz, to księżyc znika :)
i dopasować to jakoś do teorii rynku, żeby się zgadzało, jak się nie zgadza :)

Roland, poza cebulą i ziemniakami niemal wszystko jest traktowane, w większym lub mniejszym stopniu, jako dobro luksusowe
ludzie prawie wszystko kupują z myślą o sąsiadach - kanapy, lampy, koty, jedzenie dla kotów, trawę do ogródka, piwo i bilety na koncert
znam takiego, co właśnie wywalił ze 2 tys. funtów za bilet w I strefie na jakiegoś celebrytę - Jaggera, czy kogoś tam
myślisz, że on to zrobił z miłości do muzyki? on musiał o tym poinformować cały świat, nawet własnych pracowników, którym ciągle tłumaczy, że nie ma kasy na obiecane premie :))

także, Roland, nie ma żadnego paradoksu Veblena
jest po prostu z gruntu nieprawdziwa teoria wolnego rynku, rządzonego racjonalnymi decyzjami konsumentów
ale nie można jej zakwestionować, nie można wątpić w racjonalność klientów, bo to by postawiło na głowie całą ekonomię
(podobnie jak w przypadku nadrzędnej roli grawitacji jako siły sprawczej w kosmosie)
więc trzeba dorabiać do teorii paradoksy

w tym przypadku można sobie zastosować brzytwę Okhama, jeśli ktoś w nią wierzy :)

Odszedł 13.10.2016r.

-Pawel-

• 4739 / 5713
  • Ekspert
26-04-2013, 17:58
Magus, to prawie jak dyskusja z cin\'em, on i tak wie swoje ;) Nie bądźmy "kosmity", myślę, że pora już skończyć tego offtopa ;)))

fallow

• 6457 / 6078
  • Ekspert
26-04-2013, 18:21
Ja takze prosze moderatora o lekkie sprzatanie. Ja tu o sluchawkach chcialem rozmawiac a nie o dyrdymalach :)

magus

• 20990 / 6111
  • Ekspert
26-04-2013, 18:25
Ja tam w Rolanda wierzę - jeszcze się chłop kiedyś ożeni - i będzie miał gromadkę dzieci :)

dobra, koniec pierdół
to ile teraz trzeba dać za słuchawki, które nie wstyd jest założyć na uszy - i dlaczego tylko tyle :))

Odszedł 13.10.2016r.

-Pawel-

• 4739 / 5713
  • Ekspert
26-04-2013, 18:26
>> fallow, 2013-04-26 18:21:19
(...) Ja tu o sluchawkach chcialem rozmawiac a nie o dyrdymalach :)

Ty to na serio? ;))))

fallow

• 6457 / 6078
  • Ekspert
26-04-2013, 19:25
Jasne, kiedys trzeba zmadrzec :)))