Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Sim1

• 1829 / 6073
  • Ekspert
29-03-2011, 21:38
No ale to nie znaczy że komuś innemu nie podejdą, Piotrze :) Sam Wiktor pisał, że jakiś jego znajomy wybrał właśnie SR-4070 i jest z nich zadowolony.

rafaell.s.cable

• 1166 / 5568
  • Ekspert
Sony MDR R10 tez zaraz sprzedał mimo ze grały teges ale nie teges; tez po nich płaczę Buuuu :(

• Gość
A co to znaczy nie teges?:)
Piotr Wiktor sprzedał także Sony, a wielu dałoby się pociąć za nie:)
Wszystko sprawa własnych upodobań.

rafaell.s.cable

• 1166 / 5568
  • Ekspert
29-03-2011, 21:46
Bardzo fatalne ze sprzedał R-10 Buuu :(

rafaell.s.cable

• 1166 / 5568
  • Ekspert
29-03-2011, 21:48
Staxy owszem były teges ale tylko z Orpheuszem inaczej drapały uszy. Może i R10 miał słabsza przestrzeń ale nie drapał uszu

• Gość
29-03-2011, 21:52
Do omeg nie porównuję, bo nawet nie słuchałem. Czy prezentacja zamknięta? No nie wiem. Graja monitorowo, ale bardzo prawidłowo z kapitalnym porządkiem na scenie. Nie kuszą hektarami przestrzeni jak np hd800 ale to co się dzieje na niej, jest bardzo wysokiej jakości w szerokim znaczeniu tego słowa.

valhalla

• 31 / 6109
  • Użytkownik
29-03-2011, 22:02
witam

Mam pytanie odnośnie słuchawek Grado GS 1000.

Może ktoś z szanownych forumowiczów miał z tymi słuchawkami przypadłość taką: od czasu do czasu w prawym słuchu słyszę takie "chrobotanie" podobne jak przy kręceniu starym potencjometrem na przykład we wzmacniaczu słuchawkowym. Początkowo myślałem, że może jest to wina przewodu ale nie.
Słuchawki posiadam od 2 lat. Czyżby coś zamierzało "paść"??

Bardzo proszę o podpowiedź co z tym fantem zrobić.
Gwarancja minęła. Może jest ktoś kto się zajmuje w naszym kraju serwisem itp.????

Bardzo proszę o jakiekolwiek info.
Pozdrawiam serdecznie

valhalla

rafaell.s.cable

• 1166 / 5568
  • Ekspert
29-03-2011, 22:15
Piotr ma tę przewagę ze wielokrotnie słuchał sprzętów Wiktora no i SR-Omegi nie słuchałem :) bo to dawne już czasy były i masa się pozmieniało choćby już zamiast jednego lampowego Orfeusza ich rządek :)
Jest kapitalnie ale takiego chóru już chyba nawet w naturze nigdy nie usłyszę ponownie
http://www.adamwalanus.pl/muzycy9321.html  to tak w ramach pogoni do absolutu :)

• Gość
29-03-2011, 22:35
Waliców ?

Ged

• 1723 / 6111
  • Ekspert
29-03-2011, 22:45
Piotrze
Valhalla i Darek to kumple, może aż tak się zakolegowali, że Valhalla zapomniał, że Darek sprzedaje Gradosy :)

Wg mnie to padająca lampa a nie głośnik, w każdym razie tak było w moim systemie i tego Ci życzę (chyba, że ta lampa to Western Electric to chyba już lepiej kupić nowe Grado bo będą miały literkę i), chociaż serwis Grado (jak zrozumiałem) ostatnio bardzo dobrze potraktował Majkela.

Sim1

• 1829 / 6073
  • Ekspert
30-03-2011, 00:44
>> valhalla, 2011-03-29 22:02:25
[...] od czasu do czasu w prawym słuchu słyszę takie "chrobotanie" podobne jak przy kręceniu starym potencjometrem na przykład we wzmacniaczu słuchawkowym [...]
Ja też stawiam na którąś lampę (o ile to lampowy wzmacniacz). Miałem kiedyś taką przypadłość... dla mnie to było jakby ktoś w tle stroił radio, czasami skwierczało a czasami chrobotało :). Wymiana lampy pomogła.

valhalla

• 31 / 6109
  • Użytkownik
30-03-2011, 08:49
witam Cię Piotrze

Dziękuję za podpowiedź. Rozmawiałem z Darkiem na ten temat jakiś czas temu.

valhalla

valhalla

• 31 / 6109
  • Użytkownik
30-03-2011, 08:53
witam Cię Włodziu

Dzięki za podpowiedź.
Sprawdzę lampki. Mam nadzieję, że one są sprawcami tej niedogodności.
A jeśli chodzi o Darka....pamięć  mam jeszcze dobrą bo to u niego kupowałem swoje Grado.

Pozdrawiam

valhalla

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
30-03-2011, 09:35
Odpowiadasz na wpis
>> Piotr Ryka, 2011-03-29 17:23:25
To jest pytanie o słuchawki po prostu i wyłącznie w aspekcie jakości dźwięku oraz wygody użytkowania. Podział na normalne i audiofilskie nie jest mi znany, w każdym razie sam go nie przeprowadzam. Mam natomiast duże obawy co do możliwości uzyskania dźwięku Orfeusza za 500 zł. Ale gdyby co, to ja jak najbardziej jestem za czymś takim.

---

Alez ja wyraznie zaznaczylem, ze audiofilskie sluchawki powinny kosztowac przynajmniej 5K PLN. Co do ceny Orfeusza to mysle, ze jest zdecdowanie za niska, gdyz roznice na plus opisywane przez szanownych recenzetow ktorzy podjeli sie takich porownan do innych sluchawek sa w moim odczuciu zdecydowanie niesatysfakcjonujace. Jak dla mnie Orfeusz powinien kosztowac 500.000 PLN - wtedy dopiero mialby szanse pokazac na co go stac.

Bardzo popieram "niesmialy" ruch ze strony Beyera by DT880 czy DT990 nazywac "Premium Headphones" a T1 czy T5 - "Audiophile Headphones".

Watpie by cena wyprodukowania i R&D jakichkolwiek "nieaudiofilskich sluchawek" byla wieksza niz 500PLN minus marza i podatki.

Oczywiscie sprawa jest zupelnie inna w przypadku produktow audiofilskich gdzie kabelek lub drewienko albo skora na palaku oczywiscie znacznie moze przebijac wspomniane 500 PLN - stad propozycja - 5K na start. Przeciez te lata R&D, reczna meksykanska robota w przypadku Grado, czy kosmiczne technologie musza, po prostu musza kosztowac majatek :))

Odpowiadasz na wpis
>> Piotr Ryka, 2011-03-29 18:48:35
Nie ma technologii kosmicznej? To dlaczego NASA dała pieniądze na K1000? Czy membrany R-10 z celulozy od Aerobacter Aceti albo złocona siatka ze specjalnego szkła w Orfeuszu to są technologie podwórzowe? Dzieci w przedszkolach z plasteliny też takie rzeczy lepią?

---

NASA prowadzi bardzo wiele projektow od faktycznie zaawansowanych i futurystycznych przez projekt uprzezy ktora wspomaga odbywanie stosunku plciowego w przestrzeni kosmicznej po projekty tubek do zywnosci. To jest ogromna organizacja i sam fakt, ze cos finansowala nie jest jeszcze jak dla mnie zadnym wyznacznikiem "kosmicznosci technologicznej". Poza tym pewnie wybrali AKG z prostego powodu - zaloze sie, ze byli po prostu najtansi :)) Przynajmniej AKG nie kroilo za K1000 jak Sony za MDR R10, bo o ile sie nie myle w USA MSRP na K1000 wynosil 599 USD.

Max

• 2204 / 5606
  • Ekspert
30-03-2011, 11:09
Prawdziwi audiofile, badz kandydaci do tego miana aspirujacy, wytezaja swoj intelekt i zmysly swoje aby uslyszec i uzasadnic. Byc audiofilem ? Znalezc uzasadnienie. (dla ceny/poszukiwan/wymiany sprzetu)

Krystian Zimerman ma kilka tysiecy plyt i slucha na HD600 i K701. (pewnie z dziury swego playera)
Wybitny muzyk, muzyki slucha duzo.
Kocha muzyke.
Nie jest audiofilem.