Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

lancaster

• Gość
02-05-2010, 09:12
Grisza, STAX jako słuchawki to koszt ok 1500zł z tego co pamiętam. Wzmacniacz swoje kosztuje co i wzmacniaczom do słuchawek dynamicznych się zdarza.
Można więc powiedzieć że cena STAX jest zbliżona do sr325....nie widzę tych drugich w porównaniu....chyba że 325 sa lepsze i od GS i od PS....bardziej żyletkowantych gradosów niż 325  nie słyszałem....podobno wersja "i" gra pełnym dźwiękiem. Nie słuchałem jej, nie wypowiadam sie.
Kazda opinia jest subiektywna jesli np. ująć ja w taki sposób: "słuchawkom brakuje wypełnienia i to jest genialne", ale "słuchawkom brakuje wypełnienia w porównaniu do..." to jest opinia obiektywna uważam.

intuos

• 1003 / 6468
  • Ekspert
02-05-2010, 09:14
lancaster,

parukrotnie,
czasami moje gadanie moze wskazywac ze gdam jak gosciu zakochany w jednym systemie w oderwaniu od otaczajacego swiata i systemow. Staxy moga grac duzo lepiej niz slyszales, pomijajac fakt sluchawek, chodzi tu bardziej o wzmacniacz i zrodlo. Staxy wg mnie maja jeden problem, brak im naturalnosci w oddabniu niajnizszych rejestrow basu, mozna je czuc bo pokazuje to omega, ale jest niedostatek jak sam to zauwazyles.
. Srednica w ortho w porownianiu do staxow nie jest zwiewna a namacalna, bas jest pozaporownaniem, bo jest grany inaczej. Elektrostaty tworza fajny podmuch basu, ortho wtlaczaja go to ucha.

Wole namacalnosc niz zwiewnosc, dlatego wole ortho niz elektrostaty

ogorek

• 855 / 5808
  • Ekspert
02-05-2010, 11:44
Pan Piotr Ryka pisze o PS1000 w superlatywach. Czytuję jego wypowiedzi od kilku lat i nie wątpię, że tak te słuchawki odbiera. @Gustaw skolei twierdzi, że wypadją blado, wręcz lepiej CAL!.

Pan Piotr testuje na Leben-e 300 CX @Gustaw zapewne na Benchmarku. Nie dość, że inny tor to i zapewne inny sposób odbierania przekazu.

Rozumiem, tez @Rolandsinger-a dla którego GS1000 kłują po uszach. Moze być bardziej niż inni wrażliwy na pewien zakres częśtotliwosci. Dodatkowo nie wiem czy jego IC (Acrolink 6N 2400) nie uwypukla lekko tego zakresu bo jak dla mnie ten doskonaly kabel daje takie odczucie powiększenia przestrzeni, uwypukla lekko echa ...

Ja jestem ciekaw opinii o klonie Lehman-a. I jak się zgrywa z róznymi słuchawkami. O ile byłbym skłonny wydać pieniądze na ATH W5000 o tyle na wzmacniacz nie chciałbym wydawać 9k (jak to jest w przypadku Leben-a).
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

ogorek

• 855 / 5808
  • Ekspert
02-05-2010, 11:45
Odpowiadasz na wpis
>> ogorek, 2010-05-02 11:44:48

Jaka szkoda, ze nie mozna edytowac ... błędy kłują "po oczach"
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

Gustaw

• Gość
02-05-2010, 11:59
>> ogorek, 2010-05-02 11:44:48
@Gustaw skolei twierdzi, że wypadją blado, wręcz lepiej CAL!.

Małe wtrącenie.Nigdy nie napisałem, że CAL, ogólnie, są lepszymi słuchawkami niż PS-1000.
Dodatkowo, Benchmark był tylko jednym z źródeł/amplifikacji z którym słuchałem PS-1000.

Odbarwione PS-1000 mogą zagrać dobrze z podbarwionymi pozostałymi elementami toru. W systemie w miarę neutralnym niestety ich dźwięk, chociaż stanowi niewątpliwy postęp w stosunku do GS-1000, pozostawia sporo do życzenia. Taki sam tor zarówno T1 jak i STAXom nie przeszkadza. Prawda, że trochę to dziwne ?

Rolandsinger

• 2894 / 6469
  • Ekspert
02-05-2010, 12:03
@ Ogórku

Ale ja RS-1 i GS1000 słuchałem u siebie na VdH The Integration Hybrid, który tę górę ma jednak wycofaną, zaś średnicę bardzo szczegółową. Acrolinka używam do CAL! i Sony MDR V900HD.

PS. piszemy "z kolei".

Śląski Festiwal Jazzowy przeniesiony na październik - kto będzie? -> Priv
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Gustaw

• Gość
02-05-2010, 13:41
Kto wie, może po pewnym czasie 4040 też się znudzą, wcale tego nie neguję. Brak impaktu faktycznie jest wadą ale kierunek w który idzie sposób prezentacji jest dla mnie jak najbardziej OK.
Jeżeli w przypadku Omegi będzie jeszcze lepiej to tylko można się cieszyć bo dla mnie tego typu granie to już jest "TO". Zastanawiam się jedynie czy same przetworniki w Omedze mogą dawać tą lepszość, czy raczej to wina lepszego wzmacniacza a może i jednego i drugiego.

aasat

• 2402 / 6451
  • Ekspert
02-05-2010, 14:32
>> lancaster, 2010-05-02 08:44:39
Intuos, bardzo chętnie, co jakiś czas bywam ostatnio. Moze któryś z kolegów mógłby podesłać do Poznania swoje ortho ? Moze ktoś z Poznania posiadajacy ortho dałby sie zaprosić ze swoimi słuchawkam/wzmacnaiczemi na odsłuch, albo zaprosił do siebie ?

Pisałem już kiedyś, kolega Krisio06 ma YH-100 i jest  Poznania. Napisz do niego

Robiłem wczoraj porównanie HD25 do YH-100 no i te pierwsze jakoś mnie nie przekonały, w porównaniu do YH-100 miały poszarpaną srednicę i brak impaktu, nie grały spójnie.

Rafaell

• 5033 / 6465
  • Ekspert
02-05-2010, 14:43
=>Piotr Ryka
>Omegę w każdym razie mógłbym mieć na stałe, chociaż Orfeusz na pewno ma sporo większy potencjał, R-10 są bardziej wyrafinowane a K1000 bardziej realistyczne.

No cóż jestem świeżo po odsłuchach u kolegi Wiktora (jeszcze raz Wiktorze Wielkie Dzięki za tak miłą prezentację) Muszę powiedzieć z należytym szacunkiem jest dużo lepiej, zarówno przy odsłuchach całej rodzinki Staxa, HE90 Orfeusza jak i MDR-R10 Sonyego. Te słuchawki a w szczególnosci HE90 jak i MDR-R10 potrafiły pogodzić to co nie potrafia pogodzić razem nie wymieniane tu pozostałe słuchawki; kapitalną szczegółowość z płynnością dżwięku; po prostu spójność jak cholera, nic tam nie kuło w uszy analogowośc dżwieku wylewała się z tych w sumie precjozjów. Na dodatek zarówno Staxy, Sennheisery, jak i Sony dawały kapitalna scenę. I mam tu swoje ukryte faworyty. Sam wzmacniacz Orfeusza to naprawdę rasowe zwierze i niestety lampowy Stax jakoś tak nie mógł mu po prostu sprostać. Sony MDR-R10 kapitalnie grały z Earmax Anniversary i lampkami Telefunkena (innych nie było czasu posłuchać w skromne 3,5 godziny). Staxy zarówno do Sony jak i Orfeusza po prostu dzieliła jakaś taka super wysoka ale słyszalna klasa. HE-90 potrafiły genialnie spoić cały wachlarz basu podajac go na wielu półmiskach co np w Staxach się nie udawało.Efekt który pozwalał na wirtualne obchodzenie żródeł dżwieku dookoła przytrafił sie tylko Sony MDR-R10  i HE-90 mimo tego że Staxy szczególnie jedne-nie powiem które, były bardzo blisko. Dla miłosników mocnej przestrzeni do przodu dalej należy polecać AKG K1000 tam jest to naprawdę ekstra niestety półmniskowego basu z tego co u Piotra słuchałem i pamietałem nie uświadczyłem. Dla wielbicieli Ortho i YH1000 trochę koledzy sfolgujcie, na prawdę to nie to samo co Staxy czy Orfeusz nawet ten bas w K1000 to dużą klasę lepszy niż YH1K. No cóż najgorsze w tym wszystkim jest że całośc była słuchana na obcym mi materiale dżwiekowym, jakbym słyszał więcej niż jeden swój utwór (Suity Holdbergowskie pod Karajanem) to bym pewnie nie chciał w ogóle wyjść od Wiktora ;)                            

aasat

• 2402 / 6451
  • Ekspert
02-05-2010, 18:24
>> Rafaell, 2010-05-02 14:43:07
Dla wielbicieli Ortho i YH1000 trochę koledzy sfolgujcie, na prawdę to nie to samo co Staxy czy Orfeusz nawet ten bas w K1000 to dużą klasę lepszy niż YH1K

Tak Rafaell wiemy o tym, przecież nawet takie HD438 są lepsze od YH-1000, wiec nie wiem co po o tym w ogóle wspominasz.

Max

• 2204 / 5965
  • Ekspert
02-05-2010, 18:29
>> Piotr Ryka, 2010-05-01 19:01:07
W ramach polepszania nieco napiętej atmosfery proponuję zgadywankę: które spośród porównywanych słuchawek high-endowych - D7000, W5000 i PS-1000 - podobają się Ryce najbardziej z jego Twin-Head."

Padlo kilka glosow w tym temacie, tylko rozwiazania doczekac sie nie mozna.
A moze autor zgadywanki sam zdecydowac sie nie moze ?
:)

Rolandsinger

• 2894 / 6469
  • Ekspert
02-05-2010, 22:13
Nowy flagowiec z ex-DDRu - Ultrasone Pro2900:

http://www.ultrasone.com/index_en.php?level=1&CatID=13.37&inhalt_id=45&shop_level=2&shop_CatID=1&shop_inhalt_id=0&do=showDetails&artikel_typ=allgemein&artikel_id=18

____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Detektyw Kwass

• 7851 / 6429
  • Ekspert
02-05-2010, 23:17
Hmm... czy tam marka ma korzenie w jakichś byłych DDR-owskich zakładach, coś jak JJ (lampy) w dawnej Tesli?

--
There are 10 kinds of people: those who understand binary and those who don\'t.

Rolandsinger

• 2894 / 6469
  • Ekspert
02-05-2010, 23:37
I tak i nie. Po prostu biedne chłopaki ze wschodnich landów miały dość siedzenia na zasiłku, pojechali na zachód i założyły firmę.

Dawid-SS

• 325 / 6060
  • Zaawansowany użytkownik
02-05-2010, 23:46
Roland wiadomo kiedy będą one w sprzedaży i jaka jest orientacyjna cena?

Nie pasowało mi troche że PRO900 są zamknięte mimo że nie boje się bzdurnych teori ze słuchawki zamknięte sa gorsze od otwartych i odwrtonie. Ale 2900 hmm niezłe :) sam miałem ochote na tańsze 2500 tylko ze jak zobaczylem ze 2500 w PL jest za 1400 a 900 czyli flagowiec serii PRO za 1500 to jednak warto dołożyć 100 i miec te lepsze.