Audiohobby.pl

Lampizacja .. wasze typy układów wyjsciowych CD

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
06-02-2009, 22:04
Trafo niestety nie ma ekranu. Jak to podłączyłem do glośników to przy słuchaniu na rzeczywistych poziomach głośnoście (a nie gałka na max) hum słychać dopiero jak przyłożę głowę do głośnika. Na pewno mam pętlę masy na płytce  CD\'ka, jak wylutuję gniazda wyjściowe to ją rozetnę.

W każdym razie jeżeli chodzi o dół pasma to jest go chyba trochę mniej niż w nosdac\'u, namiast w moim zestawienu z gc jest zdecydowanie bardziej trzymany za mordę, sprężysty i w ogóle więcej się na dole dzieje (nosdac był lekko rozlazły).

------------------------------------------------------------------------------------------------
Prawdziwa głupota za każdym razem pokona sztuczną inteligencję.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

lancaster

• Gość
12-02-2009, 10:06
BAcek, masz jakieś konkluzje odnosnie porównania dxwikowo 6n2p i 6n1p ?
Bede robil lampizację i potrzebuję natchnienia :)

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
12-02-2009, 11:16
U mnie zdecydowanie 6n2p, ale to nie ze względu na jakość (nie ważne która jest lepsza) a ze względu na to że potrzebuję dużego wzmocnienia.   A że 6n2p całkiem mi się podoba to co innego. Z drugiej strony 6n1p u mnie nie miało równych szans bo nie wysterowało dobrze wzmaka tak niskim napięciem na wyjściu.

Na razie w katody dałem za małe rezystory i dźwięk oklapł, muszę wrócić do większych ale na razie trochę zawaliło mnie robotą, może w weekend z pół godziny znajdę na kolejny przelut.
------------------------------------------------------------------------------------------------

lancaster

• Gość
12-02-2009, 13:12
BAcek, moze wrzuc w katode konda....np Elne Cerafinę ? Tak ze 100uF.
Wzmocnienie dostaniesz większe choć puryści sie obruszą :)
Kondensator jets takim samym elementem modelowania ch-ki jak kazdy inny.....lepie moze nie modelowac ale jak potrzeba wzmocnienia to nie da rady inaczej.....jaki ma poziom wyjściowy ten DAC ?
....prawie preampa mc potrzbuje :)))))

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
12-02-2009, 13:20
Nie pamiętam, gdzieś 0,4 czy 0,2 V. Zależy oczywiście od rezystora I/V im mniejszy tym mniejsze. A w sumie nawet jakieś cerafiny mam. Chociaż z 6n2p mam na wyjściu przepisowe 2.2 V więc nie ma musu chociaz mógł bym wtedy potestować z mniejszym rezystorem. Gdzie tego cerafine, tylko w tą dolną katodę?

lancaster

• Gość
12-02-2009, 13:26
Jcek to cosmasz nie teges, bo jak DAC ma 0,2-0,4V to juz przy x10 wzmocnieniu lampy powienien miec 2-4V....6n2p ma chyba x40 ???

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
12-02-2009, 13:36
a to 10x i 40x to wzmocnienie napięciowe czy insze?

lancaster

• Gość
12-02-2009, 13:44
Jacek, cale zycie myslalem ze napieciowe....czyli sygnal wchodzi 1V wychodzi  40 ?
Musze sie chyba doedukowac :)))
Ale serio dziwne mi sie wydaje ze z DAC na 6N1P masz za niski poziom sygnalu.
Jak sie cos takiego podepnie do lampucery, 1541 nie mowiec o 1543 bo ten ma nawet na 5V wzmocnienie całkeim spoko to poziom wyjsciowy jest konkretny.
reszta polega na umiejętnym dobraniu/dostrojeniu punktu pracy(tak żeby uchobylo całe a datasheet zadowolony)

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
12-02-2009, 14:24
W TDA1541A masz prąd 4mA i umożliwia podpięcie większego rezystora na wyjścu z Ohma policzysz jakie to da napięcie na wyjściu. z PCM1702 masz 1,2 mA a nie bardzo toleruje rezystory większe jak 80 Ohm (ja mam 2 PCMy ale 50 ohm na wyjściu co z teori daje jakieś 0,12V, w praktyce zmierzyłem więcej ale moja teoria jest płytka a miernik nie najlepszy). Więc przy dobrych wiatrach w TDA będziesz maił jakieś cztery razy większe napięcie.
Z 6n1p miałem jakieś 0.69V na wyjściu to z tda1541 dało by pewnie ponad 2V.

Układ jest prosty ale może faktycznie coś spaprałem, wieczorem przerysuję pająka, teoria lampowa to dla mnie nowość.

lancaster

• Gość
12-02-2009, 14:29
Dorzuc moze kondy w katody lamp. Jezeli ze wzmocnienieb bedzie coś nie tege to moze WK zrobileś?;)

McGyver

• 114 / 6107
  • Aktywny użytkownik
12-02-2009, 15:00
>> lancaster, 2009-02-12 13:26:47
Jcek to cosmasz nie teges, bo jak DAC ma 0,2-0,4V to juz przy x10 wzmocnieniu lampy powienien miec 2-4V....6n2p ma chyba x40 ???

6N2P podobnie jak ECC83 i 12AX7 ma wzmocnienie 100. Nawet jakby uzyskać tylko połowę czyli 50 to i tak z 0,2V po wzmocnieniu powinno być aż 10V, czyli o wiele za dużo. jest jakiś poważny bykol w tym układzie.

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
12-02-2009, 18:31
Patrze patrzę i nic nie widzę

A Marek właśnie odebrałem przesyłkę z lampami, Twoje mogę Ci oddać.

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
12-02-2009, 18:43
Ok, zmierzyłem jeszcze raz i na wyjściu daca jest 0,07V więc tak jak by bardziej się zgadza.

McGyver

• 114 / 6107
  • Aktywny użytkownik
12-02-2009, 19:00
No to wystarczy że uzyskasz wzmocnienie 28. Z 6N2P powinno to być bardzo łatwe, a tak na dobrą sprawę to i ECC81 (wzm.60) lub ECC85 (wzm.58) w zupełności wystarczą.

almagra

• 11519 / 5759
  • Ekspert
19-02-2009, 02:37
1.SRPP.2.E88CC(nie Tesla).3.Bez elektrolitów.4.Prostownik lampowy.5.Filtracja wej,wyj,+,-.