Audiohobby.pl

Lampizacja .. wasze typy układów wyjsciowych CD

lancaster

• Gość
02-02-2009, 11:39
sds, jezeli po wymianie rezystorów wszystko jest OK to nie masz sie co przejmować.
Nei wiem w czym problem.
Oczywiscie możnaby zastosowac filtr CLC z dlawikiem i lampa prostownicza bawiac sie wartoscią konda obciażajacego lampę prostownicza....bez przesady.

sds12

• 69 / 5887
  • Użytkownik
02-02-2009, 20:04
może ktoś podać zestaw parametrów przy których E88CC w układzie SRPP gra najlepiej

jakie napięcie Ua=?
jaki prąd=?
jaka impedancja wejścia następnego klocka?

w tej chwili mam

Ua= 180v
Ik= 7mA na lampę
Rk= 255R

steruję tym PRE X0 z PGA bezpośrednio na wejściu

można jeszcze coś wycisnąć z tego układu

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
02-02-2009, 20:40
>na razie lekko szumi jeden kanał (jak sie zrobi głośniej)

Zamień lampy miejscami, zobaczysz czy to nie lampa. Ja dostałem uwalone 6n2p, a z dwoch 6n1p które chwilowo w to wstawiłem jedna brumi.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Prawdziwa głupota za każdym razem pokona sztuczną inteligencję.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

a_men

• 746 / 6101
  • Ekspert
02-02-2009, 23:00
A ja w końcu przerobiłem Cd na NOS. Czasem az nie wierzę w to co słyszę:)

"Zdolność dokonywania szczegółowych spostrzeżeń jest powszechnie nazywana cynizmem przez tych, którzy tej zdolności nie posiadają".

lancaster

• Gość
03-02-2009, 08:40
a_men, no to pochwal się :)
U mnie od jaiegoś czasu nic poza NOS DAC nie pogrywa :)
Jezeli masz 820(?) to z tego co pamietam bardzo dobrze jej zrobio(mialem 2szt - do porownań przy modyfikacjach)

a_men

• 746 / 6101
  • Ekspert
03-02-2009, 08:57
lancaster>
Tak, mam 820:) NOS w połączeniu z Lampizatorem na 6n2p to jest to!
Ogólnie rzecz biorąc jest super. Bardziej naturalny, dynamiczny i szczegółowy dźwięk. Słychać wszystkie smaczki, wybrzmienia caly warsztat wokalistów i muzyków, atmosferę sali. Jednoczesnie wszystko jest gładkie i nic nie męczy. Esencja Muzyki:)
Z filtrem cyfrowym brzmiało to tak, jakby wokaliście kazać spiewać ściskając go za jaja:)

"Zdolność dokonywania szczegółowych spostrzeżeń jest powszechnie nazywana cynizmem przez tych, którzy tej zdolności nie posiadają".

lancaster

• Gość
03-02-2009, 09:23
chyba bede msusiał sie tą 6n2p w CD pobawić - narobileś mi apetytu a_men :)
Zdecydowanie wole NOS DAC z oversamplingiem jest slabsza energia na środku pasma.
Nie mowie ze kazdy NOS DAC jest pod tym wzgledem lepszy od oversamplibgowanego playera, ale w tych w których miałem mozliwosc sprawdzic zdecydowanie.

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
05-02-2009, 23:09
Pożyczone, sprawne lampki, szacher macher z rezystorami, poziom na wyjściu podciągnięty do 2,1V i gra naprawdę miodnie. Właśnie takiej naturalności dźwięku spodziewałem się po tym dacu. A już wszelkie blachy są najlepsze z tego co miałem w domu. Nie tam jakieś mocno dzwoniące ale takie jak by ktoś brzdękał w te dzwonki i talerze.

Wiem, czepiam się ale jakie są jeszcze tricki na obniżenie humu (i tak bardzo słabiutki i nawet przy cichej muzyce nieprzeszkadzający, ale sztuka jest sztuka), zakładając że zostajemy przy grzaniu AC?
- przewody żarzenia ciasno skręcone
- nie leżą na żadnych innych a jak się krzyżują to ok 90 stopni
- pomiędzy nimi dwa rezystory 100 do masy (czy ma znaczenie dokładność tych rezystorów? aktualnie mam 1%)
- dwie gwiazdy
   - jedna w zasilaczu, wszystkie kondensatory i wyjście
   - druga przy lampkach, wszystkie inne

Coś jeszcze można tu zrobić?

------------------------------------------------------------------------------------------------

lancaster

• Gość
06-02-2009, 11:02
No i nie ma co poprawiać :)
Jeszcze tylko kondy papierowo olejowe(zielone) na wyjście i gotowe.
Napisz lepiej krtko jak to teraz w porownaniu z NOS DAC wygląda ?

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
06-02-2009, 11:11
Mówisz że zieleńce będą lepsze od MBGO?

Sparingu jeszcze nie robiłem, ale tak na pierwszy rzut ucha od średnicy w górę, trochę mniej emocji od NOSDAC\'a a za to zdecydowanie więcej prawdy. Ogólnie są szanse  że NOSDAC dostanie dłuższy urlop.
Po za tym zadajesz takie pytania jak byś nie wiedział że wszystkie DAC\'e grają tak samo (chociaż tu jest lampa to faktycznie może psuć) :)

jjurek

• 2067 / 6035
  • Ekspert
06-02-2009, 11:16
>> Bacek

Zamiast rezystorów symetryzujących wsadź potencjometr.
Można też podnieśc napięcie żarzenia względem anody.
Ale najprościej i najskuteczniej- zrobic żarzenia prądem stałym.

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
06-02-2009, 11:16
Po za tym wokale są świetne, szczególnie kobiece, na nosdacu były lekko wycofane, tutaj jest wszystko na swoim miejscu.
A rozwibrowanie głosów jest po prostu fantastyczne.
Żeby porównać dół muszę zrobić bezpośredni sparing, bo tu NOSDAC może mieć małą przewagę.

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
06-02-2009, 11:20
>jjurek
1. Też o tym myślałem ale nie mogłem znaleść jakiegoś 200 Ohm potencjometru.

2. Masz na myśli coś takiego jak na obrazku?

3. DC to za dużo kłopotu jak na aktualny stan humu.

• Gość
06-02-2009, 21:18
>> a_men, 2009-02-03 08:57:54
lancaster>
Tak, mam 820:) NOS w połączeniu z Lampizatorem na 6n2p to jest to!
Ogólnie rzecz biorąc jest super. Bardziej naturalny, dynamiczny i szczegółowy dźwięk. Słychać wszystkie smaczki, wybrzmienia caly warsztat wokalistów i muzyków, atmosferę sali. Jednoczesnie wszystko jest gładkie i nic nie męczy. Esencja Muzyki:)
Z filtrem cyfrowym brzmiało to tak, jakby wokaliście kazać spiewać ściskając go za jaja:)

nareszcie audiofilskie doznania.

• Gość
06-02-2009, 21:25
( 6n2p) rezystor I/U prosto w lampę(pin7)  i tuż obok w lampie daj do masy drugi koniec drutu oporoweg (pin9) proste? transformator ma wyjscie masa? koniecznie podłącz wg nazwy, no i gniazda RCA izoluj od masy. dark massa. jest jeszcze masa niedaleko DACa też spróbować można , i nie ma humu.