>> aasat, 2009-06-16 16:33:15
>Jak się znajdzie dobre materiały na kabel to samemu można zrobić niewiele gorszy od powyższych
Jasne, tylko czy producenci jak Grado, AKG itd nie mają czasem lepszego dostępu i większej wiedzy - skoro w słuchawkach za 1 - 5 tys.zł. producent daje kabel w zestawie to chyba by nie dał takiego, który pogarsza jakość słuchawek? Myślę, że kabel obliczony jest tak, że jest na poziomie tego co w "środku". Zmieniając kabel nie zmieniamy tego co pod "maską", trochę inaczej brzmi itd, reszta to chyba fantazja.
Sytuacja jest analogiczna jak z samochodami, świetny pakiet aero w seacie ibiza nie zrobi z niego rajdówki i nie doda 200 km.
Może się mylę lecz trudno mi uwierzyć, w niewiedze producentów. Trudno mi uwierzyć, że np. AKG w serii profesjonalnej kierowanej do studia, która nie jest jakaś strasznie droga daje złe kable. A jeszcze trudniej mi uwierzyć, że Ci profesjonalni odbiorcy tych słuchawek, studia nagraniowe, realizatorzy nie zauważają, że kable są złe i przykładowo w operze wiedeńskiej taki realizator siedzi i nie zdaje sobie sprawę, że musi wymienić kabel w AKG bo ten co ma jest do bani.