Audiohobby.pl

Ortodynamiczny świat

almagra

• 11519 / 5760
  • Ekspert
19-02-2014, 12:30
No,najnowsza produkcja Kolegi intuosa lada moment ujrzy światło dzienne!

intuos

• 1003 / 6105
  • Ekspert
19-02-2014, 14:06
almagra ;)

intuos

• 1003 / 6105
  • Ekspert
19-02-2014, 14:16
Z driverem jest taki problem że materiały, które mieli 40 lat temu w branży płaskich membran nie znacznie różniły się od tych które mamy obecnie. Czasami w trakcie rozmów z instytutem badań obwodów drukowanych miałem wrażenie że wręcz cofnąłem się w czasie... Niestety materiały w ilościach prototypowych albo są nie dostępne albo za drogie. Obecnie pracowałem nad układem ścieżek na membranie oraz ułożeniem magnesów by uzyskać jak największą sprawność układu membrana- driver. Pracy jeszcze wiele, ale jak oglądam co to w Stanach się pojawia jako nowość to ręce mi opadają...
Wyzwaniem jest uformowanie membrany w odpowiedni sposób, formę trzeba wykonać w 3d by można było to wykonać przy udziale CNC.

Sim1

• 1829 / 6069
  • Ekspert
19-02-2014, 23:27
Panowie (i Panie?).
Poniżej link do filmiku (nie najlepsza jakość ale widać chyba co trzeba, starałem się jak mogłem ;) ) z otwartym driverem od Sansui SS-100 grającym. Zaznaczam, że to nie driver typu Yamaha a fostex, czyli rozwiązanie zastosowane we wszystkich tzw. neoortho (Audeze i Hifimany). Na temat driverów Yamahy na razie nie wypowiadam się.

http://dysk.onet.pl/link/k80GO

Pomijając dyskuje natury fizycznej i określania pól magnetycznych i kierunków i zwrotu sił wprawiających membranę w ruch myślę, że widać wyraźnie, że:
1. Membrana pracuje tyko w jednej płaszczyźnie - magnes <-> magnes
2. Jej sztywność oraz gęstość upakowani i szerokość ścieżek (aluminiowych) wyklucza jakąkolwiek pracę w poprzek (marszczenie)
3. Nie widzę możliwości w takiej konstrukcji wymuszenia pracy w kierunku magnees <-> magnes przez naprężenia porzeczne bo powierzchnia jest lekko pofalowana, poza tym fizycznie bez sensu jest wytwarzać potężną siłę pod kątem (prawie) 90 stopni by prawić w ruch membranę w widocznym kierunku

intuos

• 1003 / 6105
  • Ekspert
20-02-2014, 00:42
Sim czego ma dowodzić ten filmik?
Dla mnie udowadnia jedynie to że starasz się złapać pracujący element którego amplituda pracy oscylacyjnej  przekracza możliwości dobrej kamery.
Jeżeli chcesz zobaczyć jak mniej więcej pracuje membrana zanurz ją w wodzie i nagraj kamerą 4000klatek na sec. Może to w końcu rozwieje twoje dylematy :)
Cewka w konstrukcjach ortho biegnie przeciwsobnie, dzięki temu oba przewody uciekają z pola w przeciwnych kierunkach, a że nie mogą rozciągnąć foli która jest między nimi - bo są to części milimetra, więc odkształcenie odbywa się na całkowitej powierzchni reakcyjnej - czytaj całej membranie. Jeżeli chcemy usystematyzować ten proces membrana musi mieć odpowiedni kształt. Płaska jest prosta w zbudowaniu, i nie "obliczalna" w pracy. Dlatego właśnie thd yh1000 w całym paśmie słyszalnym jest jednym z mniejszych po dziś dzień w słuchawkach, podkreślam w spektrum słyszalnym a nie dla wycinka 1000 czy 3000hz. No ale to już inna historia.

intuos

• 1003 / 6105
  • Ekspert
20-02-2014, 00:42
Sim czego ma dowodzić ten filmik?
Dla mnie udowadnia jedynie to że starasz się złapać pracujący element którego amplituda pracy oscylacyjnej  przekracza możliwości dobrej kamery.
Jeżeli chcesz zobaczyć jak mniej więcej pracuje membrana zanurz ją w wodzie i nagraj kamerą 4000klatek na sec. Może to w końcu rozwieje twoje dylematy :)
Cewka w konstrukcjach ortho biegnie przeciwsobnie, dzięki temu oba przewody uciekają z pola w przeciwnych kierunkach, a że nie mogą rozciągnąć foli która jest między nimi - bo są to części milimetra, więc odkształcenie odbywa się na całkowitej powierzchni reakcyjnej - czytaj całej membranie. Jeżeli chcemy usystematyzować ten proces membrana musi mieć odpowiedni kształt. Płaska jest prosta w zbudowaniu, i nie "obliczalna" w pracy. Dlatego właśnie thd yh1000 w całym paśmie słyszalnym jest jednym z mniejszych po dziś dzień w słuchawkach, podkreślam w spektrum słyszalnym a nie dla wycinka 1000 czy 3000hz. No ale to już inna historia.

Sim1

• 1829 / 6069
  • Ekspert
20-02-2014, 01:35
Miał pokazać jak rzeczywiście pracuje membrana. W tym driverze nie ma pojęcia cewki przeciwsobnej. Wszystkie przewody nadrukowane na membranie wprawiane są w ruch zawsze zgodnie w jednym kierunku i z tym samym zwrotem, prostopadle do płaszczyzny membrany. Miedzy sztabkami N-S prąd płynie w danym momencie w przeciwnym kierunku niż w sąsiednich S-N, itp.

Jeśliby ta membrana pracowała przeciwsobnie wzdłuż własnej płaszczyzny to by się nie wychylała tam mocno. W sposób jaki to opisujesz działają membrany przetworników AMT (oczywiście jeśli chodzi o generalną zasadę). One się nie wychylają tylko prostują wzdłużnie co druga para "lamelek" wypompowując (lub zasysając przy składaniu) powietrze i tak generują ciśnienie akustyczne.

Tak naprawdę ortho w wykonaniu Fostexa to jest nieomal identyczna konstrukcja jak to co Magnepan nazywa quasi ribbon (http://www.magnepan.com/magneplanar_technology) z tym wyjątkiem, że tam zamiast kilku ścieżek między poszczególnymi sztabami magnesów jest pojedyncza szeroka wstęga aluminiowa i w przeciwieństwie do słuchawkowego drivera ortho magnesy są umieszczone tylko z jednej strony (jak w HE-400 i otwartym driverze pracującym widocznym na zamieszczonym przeze mnie filmiku).
A true ribbon (jak sobie to zwą) wykorzystuje to samo zjawisko do poruszenia pojedynczej wstęgi która jest już kompletnie zagłębiona między sztabami magnesów (a nie tuż nad nimi) i nie połączona z żadnymi sąsiednimi wstęgami i nie ma prawa pracować na boki bo jest po prostu wprawiana w ruch siłą działającą prostopadle do powierzchni taśmy.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
20-02-2014, 08:48
http://www.innerfidelity.com/content/how-planar-magnetic-headphones-work

Tak dla uzupełnienia, ja i tak cięgle nie do końca rozumiem jak to działa ;)

intuos

• 1003 / 6105
  • Ekspert
21-02-2014, 11:06
Sim powiem szczerze że nie wiem o czym mówisz. Kiedy w Warszawie w PAN rozmawiałem jedny ze specjalistów w zakresie elektromgnetyki opisywaliśmy dokładnie rzeczy o których napisałem wcześniej. Nie za bardzo wiem Sim co mam Ci napisać. Chcesz tworzyć nowa teorię fizyki bo ci się wydaje,bo nakreciles film... Droga wolna, acz dla mnie po za realiami rzeczywistości. Analizowales wogóle membrany fostexa, bo znów napisałeś coś na zasadzie wydaje mi się. Na tym kończę swój wywód, rozmowa na zasadzie wydaje mi się skończyla się u mnie 2lata temu, nie chce nawracac nikogo na to że ziemia jest płaska lub na odwrót. To jest problem każdego forum,każdy uważa że wie gdzie biją dzwony,problem w tym że w tlumie znajdzie się jedną lub dwie osoby które wiedzą w którym kościele. Cóż z tego jak tłum wie lepiej.

Sim1

• 1829 / 6069
  • Ekspert
21-02-2014, 16:59
Fizyki nowej nie chcę tworzyć no ale trudno, bez rysunków gadanie jest bez sensu, bo jak to usłyszał kiedyś znajomy na egazaminie z fizyki pytany przez profesora siedzącego naprzeciw w jakim kierunku działa siła, po odpowiedzi "w lewo" usłyszał "pała! co dla pana jest lawo dla mnie jest prawo". EOT.

Sim1

• 1829 / 6069
  • Ekspert
22-02-2014, 00:39
Co do konkretów to wygląda to tak w starej fizyce ;).
Jak wspomniałeś przewody uciekają z pola magnetycznego... (czyżbym podążał drogą cina?).

Sim1

• 1829 / 6069
  • Ekspert
22-02-2014, 00:49
Tak wygląda membrana i magnesy (2 pary akurat), ale to już chyba wszyscy wiemy....

Sim1

• 1829 / 6069
  • Ekspert
22-02-2014, 01:09
Swoją drogą posłużyłem się rysunkiem z tej strony, który jest totalnie skopany... bo przy takim układzie biegunów magnesów membrana rzeczywiście by się marszczyła i ścieżki poruszałyby się przeciwsobnie, poza tym ścieżki są żle umiejscowione względem magnesów.
http://diyaudioheaven.wordpress.com/headphones/headphone-driver-types/

I to raczej nazwalbym "wydawaniem się" i tworzeniem nowej fizyki...

aasat

• 2265 / 6088
  • Ekspert
17-03-2014, 21:45
Znalazłem na swoim komputerze zdjęcia które robiłem z 4 lata temu, zostały one zrobione przy okazji recablingu YH-1000 oraz wymiany driverów w SS-100

aasat

• 2265 / 6088
  • Ekspert
17-03-2014, 21:46
SS-100