Audiohobby.pl

Czy ktoś słyszy gęsty format ?

nygus

• 217 / 6092
  • Aktywny użytkownik
04-12-2008, 20:02
Ależ wy się dajecie pompować przez trola xyz... jak od jakiegoś idioty na ulicy usłyszycie, że jutro koniec świata, to polecicie budować schron?
Tak jak psa nie nauczycie, żeby nie jadł odchodów, tak i pawła niczego nauczycie, że każdy CD inaczej gra. Pożegnajcie się ładnie, dajcie mu 2zł na jabola, niech się pomaluje na srebrno i pikietuje pod salonami audio nawracając na swoją religię.

---
"OBEY", "CONFORM", "MARRY AND REPRODUCE", "CONSUME", "WATCH TELEVISION"
"it is just a ride" - Bill Hicks

iwok

• 169 / 6103
  • Aktywny użytkownik
04-12-2008, 20:09
A  mnie sie bardzo podoba wymiana zdań pomiędzy XYZPawłem i AdamemWysokinski`m.

Ciekawy przypadek Panie Doktorze?

;-)))

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
04-12-2008, 21:49
PawełXYZ,

Jak tam? Złożyłeś już ten pozew do sądu przeciwko producentom kabli?
Nie? Skąd ja wiedziałem, że wymiękniesz? :))))))
Odszedł 13.10.2016r.

konto_usuniete

• 56 / 5630
  • Użytkownik
05-12-2008, 00:35
>> iwok, 2008-12-02 11:19:00
Jak już jesteśmy przy kwestiach technicznych to ściągnąłem sobie najnowszy album NIN w 24/94 przepuściłem przez mojego Squeezeboxa i grało to strasznie.

Właśnie słucham NIN The Slip 24/96. Miejscami jest bardzo fajnie ale w innych miejscach tragedia. Myślę, że to celowe działania realizatora. To ciężka muzyka do takich testów. Niestety nie mam porównania z wersją 16/24.

nygus

• 217 / 6092
  • Aktywny użytkownik
05-12-2008, 02:36
Słuchałem i też uważam, że NIN to zły przykład. Wydaje mi się, że ta płyta miała właśnie tak brzmieć, brudno i industrialnie. Po prostu to NIN.

---

nygus

• 217 / 6092
  • Aktywny użytkownik
05-12-2008, 02:38
To takiego testowania polecam klasykę, albo (już wspominałem) Deep Puprle - Live on BBC (masterowana przez S Hoffmana).

---

iwok

• 169 / 6103
  • Aktywny użytkownik
05-12-2008, 08:58
>> Gustaw
>Niestety nie mam porównania z wersją 16/24.

Ze strony można też ściągnąc wersję "rozrzedzoną", ale to chyba faktycznie ciężka muza do testów brzmienia.

outsider

• 9 / 5850
  • Nowy użytkownik
05-12-2008, 10:45
Kurczę, a taki ciekawy tytuł wątku był...

konto_usuniete

• 56 / 5630
  • Użytkownik
05-12-2008, 11:11
Zastanawiam się jeszcze jak traktować tzw Vinyl Rip, zapisane w formacie 24/96.
To jednak coś innego niż natywne nagranie w gęstym formacie. Jakość gramofonu+jakość przetwornika ADC to sporo powodów do zamieszania w sygnale.
Łatwo się jednak pomylić i wziąć tego typu plik za natywny gęsty format. W sieci nie zawsze jest to dokładnie opisane.

konto_usuniete

• 56 / 5630
  • Użytkownik
05-12-2008, 11:14
Z drugiej jednak strony jest spora szansa na to, że może być lepiej niż z CD 16/44 i to ze względu na analogowe źródło.

AdamWysokinski

• 358 / 6092
  • Zaawansowany użytkownik
05-12-2008, 13:39
> XYZPawel, 2008-12-04 21:54:48
>> Hearing at low and infrasonic frequencies. Møller H, Pedersen CS. Noise Health. 2004 Apr-Jun;6(23):37-57.

> Czytałeś to chociaż ?

Ja tak, a Ty?

> To streść o co chodzi w tym dokumencie.

Od tego są abstrakty.

"The human perception of sound at frequencies below 200 Hz is reviewed. Knowledge about our perception of this frequency range is important, since much of the sound we are exposed to in our everyday environment contains significant energy in this range. Sound at 20-200 Hz is called low-frequency sound, while for sound below 20 Hz the term infrasound is used. The hearing becomes gradually less sensitive for decreasing frequency, but despite the general understanding that infrasound is inaudible, humans can perceive infrasound, if the level is sufficiently high. The ear is the primary organ for sensing infrasound, but at levels somewhat above the hearing threshold it is possible to feel vibrations in various parts of the body. The threshold of hearing is standardized for frequencies down to 20 Hz, but there is a reasonably good agreement between investigations below this frequency. It is not only the sensitivity but also the perceived character of a sound that changes with decreasing frequency. Pure tones become gradually less continuous, the tonal sensation ceases around 20 Hz, and below 10 Hz it is possible to perceive the single cycles of the sound. A sensation of pressure at the eardrums also occurs. The dynamic range of the auditory system decreases with decreasing frequency. This compression can be seen in the equal-loudness-level contours, and it implies that a slight increase in level can change the perceived loudness from barely audible to loud. Combined with the natural spread in thresholds, it may have the effect that a sound, which is inaudible to some people, may be loud to others. Some investigations give evidence of persons with an extraordinary sensitivity in the low and infrasonic frequency range, but further research is needed in order to confirm and explain this phenomenon." [1]

> I spełnia on wymogi naukowości ?!?

Jestem pewien, że jesteś w stanie samodzielnie odpowiedzieć na to pytanie.

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15273023

AdamWysokinski

• 358 / 6092
05-12-2008, 15:33
> XYZPawel, 2008-12-05 15:03:53
> Tak, nawet ciekawy,

Przeczytałeś artykuł, czy tylko streszczenie?

> ale bez związku z z postem do którego to doczepiłeś...

Tak, tak.. stwierdzenie, że "człowiek słyszy różnice poziomów powyżej 0,15 dB" i obserwacje, że percypowanie fal dźwiękowych zachodzi nie tylko na poziomie ucha są absolutnie bez związku. Brawo.

> Przeczytałeś w końcu coś z moich linków ?

Tak, np. rewelacje z hi-fi.com.pl o kablach z cyny. Gratuluję autorytetów i wiarygodności źródeł.

> fajnie, to teraz możesz sam sprawdzić czy moje źródła spełniają takie kryteria.

Sam się o to zatroszcz. W końcu to Ty się na nie powołujesz.

> Dlaczego więc domagasz się tego od "moich" badań ?!?

Bo być może uważam, że możesz mieć rację i może chciałbym zapoznać się z jakimś rzetelnym i wiarygodnym argumentem?

> Czyżbyś był stronniczy ?

Pełen obiektywizm to mrzonka, każdy z nas jest stronniczy.

> Jak tam wykład Self\'a ? ;)

Książka ciekawsza.
PS. Sprawdź, jak się prawidłowo używa apostrofu przy odmianie nazw własnych.

AdamWysokinski

• 358 / 6092
05-12-2008, 18:55
> XYZPawel, 2008-12-05 16:15:24
> napisałem "ciekawe", czy "ciekawy" ?

Napisałeś "Tak, nawet ciekawy, ", np. ciekawy tytuł, ciekawy abstrakt, itd. Nie jestem wróżką.

> Artykuł odnosi tylko do niższych częstotliwości, w ogóle nie pisze tam o czułości percepcji "nie usznej" i stwierdza się, że jednak infradźwięki są słyszalne głównie przez uszy...

Skoro więc dźwięki są odbierane *również* innymi receptorami (a i dla zmysłu słuchu dolny zakres nie kończy się na 20 Hz), więc interpretowanie całości zjawisk zachodzących w sprzęcie audio w oparciu o niepełną charakterystykę procesu słyszenia, ograniczoną wyłącznie do uproszczonych i niekompletnych właściwości zmysłu słuchu (np. wskutek pominięcia zmysłu wibracji i dotyku, choćby tylko drugorzędnych pod względem czułości i liczby odbieranych bitów informacji) po prostu nie może dać prawdziwego obrazu tak subtelnego zjawisko jakim jest słuchanie muzyki, w którym nawet tak pozornie odległe zjawiska jak poziom zmęczenia lub fizjologiczne wahania poziomu glukozy albo elektrolitów we krwi (i w związku z tym ich stężenia w płynie wypełniającym kanały półkoliste) mogą mieć wpływ na percypowanie dźwięku. Właśnie z tego względu szalenie trudno jest MZ zaprojektować wiarygodny test porównawczy. Zmiennych jest bardzo wiele, a różnice mogą być w przypadku niektórych zestawów bardzo subtelne.

> więc przeczytaj wszystko, zapewniam, że warto.

Wszystko? To o testach kabli z udziałem 7 osób też? I to o "badaniu", w którym w badanej grupie stosunek liczby kobiet do mężczyzn wynosił  1:14 też? Dziękuję, szkoda mojego czasu.

> jest różnica pomiędzy "nie pełnym obiektywizmem" a wyraźną stronniczościa, Ty jesteś wyraźnie stronniczy

:-) (niestety nie ma emotikonu oddającego rozbawione prychnięcie herbatą)..

> przeczytałeś wykład i książkę ?

Wykład tak, książkę czytam.

>> PS. Sprawdź, jak się prawidłowo używa apostrofu przy odmianie nazw własnych.
> przeczytaj netykietę

Chyba raczej SJP.

audioholik

• 424 / 6047
05-12-2008, 19:23
>> Gustaw, 2008-12-05 11:11:16
Zastanawiam się jeszcze jak traktować tzw Vinyl Rip, zapisane w formacie 24/96.
To jednak coś innego niż natywne nagranie w gęstym formacie. Jakość gramofonu+jakość przetwornika ADC to sporo powodów do zamieszania w sygnale.
Łatwo się jednak pomylić i wziąć tego typu plik za natywny gęsty format. W sieci nie zawsze jest to dokładnie opisane.
.................................................

ściągnąłem jeden taki album, ale był to pierwszy i ostatni album \'vinyl rip\' jaki ściągnałem, brak dynamiki, płyta zgrana była ze zdartej płyty winylowej (częste trzaski), jakość bardzo ale to bardzo słaba :( zdecydowanie odradzam

nie ma to nic wspólnego z oryginalnymi płytami DVD-Audio

konto_usuniete

• 56 / 5630
  • Użytkownik
05-12-2008, 19:56
>> audioholik, 2008-12-05 19:23:59
ściągnąłem jeden taki album, ale był to pierwszy i ostatni album \'vinyl rip\' jaki ściągnałem, brak dynamiki, płyta zgrana była ze zdartej płyty winylowej (częste trzaski), jakość bardzo ale to bardzo słaba :( zdecydowanie odradzam

Jeden album to chyba jednak za mała próbka aby zdecydowanie odradzać. Mam kilka płyt tak zgranych i jest całkiem fajnie... a małe trzaski faktycznie w kilku miejscach słychać :-)

Powiedzmy, że jest to "prawie" gęsty format ;-)