> XYZPawel, 2008-12-05 16:15:24
> napisałem "ciekawe", czy "ciekawy" ?
Napisałeś "Tak, nawet ciekawy, ", np. ciekawy tytuł, ciekawy abstrakt, itd. Nie jestem wróżką.
> Artykuł odnosi tylko do niższych częstotliwości, w ogóle nie pisze tam o czułości percepcji "nie usznej" i stwierdza się, że jednak infradźwięki są słyszalne głównie przez uszy...
Skoro więc dźwięki są odbierane *również* innymi receptorami (a i dla zmysłu słuchu dolny zakres nie kończy się na 20 Hz), więc interpretowanie całości zjawisk zachodzących w sprzęcie audio w oparciu o niepełną charakterystykę procesu słyszenia, ograniczoną wyłącznie do uproszczonych i niekompletnych właściwości zmysłu słuchu (np. wskutek pominięcia zmysłu wibracji i dotyku, choćby tylko drugorzędnych pod względem czułości i liczby odbieranych bitów informacji) po prostu nie może dać prawdziwego obrazu tak subtelnego zjawisko jakim jest słuchanie muzyki, w którym nawet tak pozornie odległe zjawiska jak poziom zmęczenia lub fizjologiczne wahania poziomu glukozy albo elektrolitów we krwi (i w związku z tym ich stężenia w płynie wypełniającym kanały półkoliste) mogą mieć wpływ na percypowanie dźwięku. Właśnie z tego względu szalenie trudno jest MZ zaprojektować wiarygodny test porównawczy. Zmiennych jest bardzo wiele, a różnice mogą być w przypadku niektórych zestawów bardzo subtelne.
> więc przeczytaj wszystko, zapewniam, że warto.
Wszystko? To o testach kabli z udziałem 7 osób też? I to o "badaniu", w którym w badanej grupie stosunek liczby kobiet do mężczyzn wynosił 1:14 też? Dziękuję, szkoda mojego czasu.
> jest różnica pomiędzy "nie pełnym obiektywizmem" a wyraźną stronniczościa, Ty jesteś wyraźnie stronniczy
:-) (niestety nie ma emotikonu oddającego rozbawione prychnięcie herbatą)..
> przeczytałeś wykład i książkę ?
Wykład tak, książkę czytam.
>> PS. Sprawdź, jak się prawidłowo używa apostrofu przy odmianie nazw własnych.
> przeczytaj netykietę
Chyba raczej SJP.