> XYZPawel, 2008-12-03 20:56:51
>> Konkretnie poproszę - opis bibliograficzny publikacji w dowolnym czasopiśmie naukowym
> zadaj sobie trud i poczytaj w moim o mnie, jest tego sporo, no ale skoro nie masz czasu... to po co dyskutujesz ?
> W świecie Audio szanowane są publikacje AES, jest tego sporo.
Czyli nie będzie konkretnie. Tak myślałem.
> lepsze dziesiątki mniej lub bardziej kontrolowanych testów niż ZERO ślepych testów złotouchych.
> Kto tu się ośmiesza ?!?
Setki metodologicznie nic nie wartych testów są równie bezwartościowe, co zero testów metodologicznie poprawnych [1].
>>> Z reguły badani byli ludzie, którzy SŁYSZELI różnice przed testem.
>> Z reguły? A cóż to za metodologiczny dyrdymał?
> chłopie, piszę o jawnych testach, tym ludziom sie ZDAWAŁO że słyszą, tak twierdzili.
Naprawdę nie dostrzegasz bezsensu metodologicznego takiego testu?
> Ty twierdzisz, że słyszysz różnice sprzętu, które wg ogólnie przyjętej wiedzy, są takie same dla człowieka, więc > to UDOWODNIJ, na Tobie spoczywa obowiązek udowodnienia tej tezy. Proste ?
Wskaż mi proszę miejsce, w którym twierdziłem cokolwiek powyższego. W naszym dyskursie jesteś jedyną osobą, która wysuwa jakąś tezę (upraszczając: tanie = drogie), ergo jesteś jedyną osobą, która ową tezę musi poprzeć jakimiś konkretnymi dowodami.
> Ja mogę twierdzić, że zębami przegryzę stalową kratę, uwierzysz mi na słowo ?
Dlaczego miałbym Ci uwierzyć? Wysuwasz pewną weryfikowalną tezę, możemy ją w warunkach eksperymentalnych sprawdzić i wtedy orzec o jej prawdziwości.
> A może powinienem (Twoim wzorem) zażądać żebyś Ty mi udowodnił, że nie przegryzę ?
Ponownie - wskaż mi proszę *moją* wypowiedź, z której wyciągnąłeś powyższy wniosek.
> Powtórzę: ja mam setki przegranych testów ABX przez audiofili, Ty masz ZERO. Kto się ośmiesza ?
Patrz [1].
> Wielbiciele astrologii też nie muszą nic udowadniać, jesteś w "dobrym" towarzystwie :))
Mylisz się. Astrologia jest niefalsyfikowalna. Istnienie różnic w sprzęcie audio podlegają zasadom falsyfikowalności, ale udowodnienie ich istnienia (lub nieistnienia) wymaga zastosowania odpowiedniej metodologii (i metod statystycznych). A tych póki co - brak.