Podam na szybko kilka moich typów :
- DENON DR-M44 / DR-M44HX
- Grundig Fine Arts CT-905
- JVC TD-V711 / TD-V1010 - ten może być niedostępny w założonych widełkach cenowych
- Nakamichi LX-3
- Onkyo TA-2060, TA-2066
- Pioneer CT-A7, CT-979 (będzie ciężko w tych widełkach cenowych)
- Sansui D-X701 / D-705
- Technics RS-M253X, RS-M273
- TEAC V-700 (i jego bracia V-800X / V-900X, rzadsi i drożsi)
- Harman Kardon TD-4500, TD-4600, TD-4800 (z tym może być ciężko).
Wszystkie wyżej wymienione decki miałem przyjemność posiadać na własność lub serwisować, to nie są jakieś przypuszczenia, typu "słyszałem, czytałem, że to gra tak, a to tak". Grają generalnie po cieplejszej stronie mocy, analogowo, z dobrym basem. Trochę odstaje charakterem Nakamichi, który jest magnetofonem bardziej przejrzystym, ale jednocześnie muzykalnym. Posiada otwarte wysokie tony i jest ich nieco więcej, jednak nie nazwałbym LX3 nigdy deckiem brzmiącym ostro, czy jasno, bo jakość tych wysokich tonów jest bardzo dobra, a charakter przyjemny dla ucha.
W/w magnetofony należą też do grupy tych mniej zawodnych, ich konstrukcja nie jest nader skomplikowana, a części w postaci elementów gumowych i innych mechanicznych dostępne jako nowe lub używane.
PS. Jeśli priorytetem jest odtwarzanie starych kaset nagranych na różnych magnetofonach, to należałoby dokonać jeszcze selekcji pod kątem magnetofonów, które robią to lepiej od innych. Ale zrozumiałem, że jakość tych kaset jest niepewna, stąd lista magnetofonów nazwijmy to "kompletnych".