Audiohobby.pl

SONY TC-K555ESL

Macio4ever

• 710 / 415
  • Ekspert
30-01-2026, 13:19
Ciekawe info Maćku, dzięki :)

Fakt, TCM-200 robi się całkiem fajnie.
Co drugi gniecie wybiórczo taśmy na lewej rolce (przed serwisem), więc jakie polecacie źródło lewych rolek, bo mam w tym temacie średnie doświadczenia prawdę mówiąc ?

Mi nie gniótł żaden z nich taśm ani na lewej, ani na prawej więc nie ma doświadczenia w tym względzie.

Odnośnie rolek, to prawą ori staram się zawsze ratować, lewa od Mariana jest OK. Prawej lepszej niż od Fix też nie znalazłem, oczywiście z wyjątkiem ori.

Najlepszą lewą jaką widziałem miałem w 333ESA, nie był to oryginał ale nie widziałem nigdzie na rynku takich (duża piasta). Więc jak się śmieliśmy pewnie od Minoru z Japonii :)

artekk

• 1764 / 6546
  • Ekspert
30-01-2026, 13:52
Miałem mniej szczęścia, bo reklamowałem lewe rolki od Mariana, myślałem, że macie jakieś inne źródełko ;)
Poza tym zdarzyło się, że magnetofon z rolkami od niego pojawiał się u mnie po pewnym czasie i rolki nie wyglądały za ciekawie, więc mam też wątpliwości co do ich trwałości. Wg mnie guma jest trochę za miękka. To samo tyczy się idlerów np. do Technicsa RS-B100 - kilka miesięcy i już je słychać.
Nie wykluczam, że zmodyfikował mieszankę i się poprawiło, bo dawno nic od niego nie brałem.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

Macio4ever

• 710 / 415
  • Ekspert
30-01-2026, 14:20
Miałem mniej szczęścia, bo reklamowałem lewe rolki od Mariana, myślałem, że macie jakieś inne źródełko ;)
Poza tym zdarzyło się, że magnetofon z rolkami od niego pojawiał się u mnie po pewnym czasie i rolki nie wyglądały za ciekawie, więc mam też wątpliwości co do ich trwałości. Wg mnie guma jest trochę za miękka. To samo tyczy się idlerów np. do Technicsa RS-B100 - kilka miesięcy i już je słychać.
Nie wykluczam, że zmodyfikował mieszankę i się poprawiło, bo dawno nic od niego nie brałem.

Tak idler B100 słabo, u mnie znów do wymiany.
Odnośnie rolek do TCM200 to cały czas szukam, jak coś sensownego znajdę to dam znać.

Macio4ever

• 710 / 415
  • Ekspert
30-01-2026, 21:52
Ciąg dalszy walki ze złomkiem.

Wymieniłem kondy smd - na zdjęciu pierwszym w trakcie. Otoczenia oklejam taśmą kaptonową, następnie hot-air aby zmiękczyć klej i lutownica przy jednej nóżce. Delikatnie naciskam i nóżka odlutowana. Druga to już luzik. Ścieżki całe, posprawdzałem wszystko multimetrem przed i po lutowaniu czy są przejścia.

Wymieniłem też pozostałe kondensatory zapobiegawczo, na Panasonic FC i FR

Kolejna ciekawostka - na schemacie (mam oryginalny Japoński) wzmacniacz słuchawkowy to NJM4560, na płytce jednak jest coś innego, ku memu zaskoczeniu AD712, taki sam jaki jest użyty jako wzmacniacz odczytu.

chorazy3

• 2320 / 2263
  • Ekspert
31-01-2026, 09:57
Dobra robota.
Ja też wymieniłem wszystkie kondy na płytkach przy mechaniźmie. Nie znalazłem żadnego który by nie trzymał i wymiana nic nie zmieniła więc w sumie też zrobiłem to zapobiegawczo :)
Paweł

Macio4ever

• 710 / 415
  • Ekspert
31-01-2026, 14:23
U mnie tylko 47uF był w górnej granicy normy ale wciąż w normie.
Okazało się, że mi się skończyły lewe rolki :( więc wstępne sprawdzenie robiłem na ori rolce. Domyłem ale jest dość twarda i wybłyszczona.

Miałem w zapasach pasek ori używany ale elastyczny, potem założyłem DeckTech  i pomiary są równe bądź lepsze na Decktechu. Dlasza robota z mechanizmem, sprawdzaniem itd musi poczekać na lewą rolkę. Teraz biorę się za tact switche.

Wygrzewam go teraz aby wylazło, co ma wyleźć. Trochę słabo dowija prawa szpulka, natomiast mało jest regulacji - mam podejrzenie, że coś na płycie SyScon (jakiś może kondensator) nie domaga i stąd taki efekt. Lewa szpulka idealnie trzyma i bez szarpnięć - po umyciu filcu

Na zdjęciu pasek ori, stara lewa rolka. Na drugim najlepszy wynik chwilowy w środku kasety pomiarowej. Stabilnie trzyma obroty, wahania ok 0,3Hz więc tyle co nic.

Zobaczymy jak będzie po zmianie lewej rolki na nową.

AUDIOTONE

• 11361 / 6499
  • Moderator Globalny
31-01-2026, 14:56
Na której kasecie udało się 0.015%? Abex?
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 710 / 415
  • Ekspert
31-01-2026, 14:59

Tak, na Abex TCC-112

AUDIOTONE

• 11361 / 6499
  • Moderator Globalny
31-01-2026, 15:00

Tak, na Abex TCC-112
Ta kaseta jak jest w dobrym stanie to ma potencjał. Tylko czekać czy uda się kiedyś zejść poniżej 0.01%... Sądzę że to jest graniczna wartość "Soniakowego" TCM-a.
Wojtek.

Macio4ever

• 710 / 415
  • Ekspert
31-01-2026, 15:02

Tak, na Abex TCC-112
Ta kaseta jak jest w dobrym stanie to ma potencjał.

Dokładnie. Jeśli chodzi o W&F multifreq Abexa jest tak samo dobra, np TCC-182GM
Czy uda się zejść? Trudno powiedzieć, popróbuję ale nie mam w to wiary. Nie widziałem nigdy pomiaru poniżej 0,015% w żadnym mechanizmie ale całego internetu nie czytałem :)
Gdyby udało mi się uzyskać stabilne 0,015-0,017 (jak w B100) to byłaby rewelacja. Tak czy siak, trzyma parametry z serwisówki

AUDIOTONE

• 11361 / 6499
  • Moderator Globalny
31-01-2026, 15:08
Tak czy siak, trzyma parametry z serwisówki
Maćku, ten magnet ma 36 lat... nikt nie sądził że to tyle wytrzyma. A paramenty były gorsze w katalogu.

Wow and flutter ±0.04% Wpeak , (EIAJ) 0.022%WRMS

https://audio-database.com/SONY-ESPRIT/player/tc-k555esl.html
Wojtek.

Macio4ever

• 710 / 415
  • Ekspert
31-01-2026, 15:12
Tak czy siak, trzyma parametry z serwisówki
Maćku, ten magnet ma 36 lat... nikt nie sądził że to tyle wytrzyma. A paramenty były gorsze w katalogu.

Wow and flutter ±0.04% Wpeak , (EIAJ) 0.022%WRMS

https://audio-database.com/SONY-ESPRIT/player/tc-k555esl.html

Wiem, wiem - jestem zadowolony. Niesamowite jest to, że te nasze złomki mało że działają, to niejednokrotnie bardzo dobrze śmigają mimo tylu lat.
Pamiętam, że 0,022 to wartość z serwisówki, realnie to 0,019 pewnie po jakimś czasie ustabilizuje się w okolicy 0,02-0,021
Sprawdzałem mu też peak - oscyluje od 0,23 do 0,42 - najczęściej okolice 0,35. Zobaczymy jak będzie nowa rolka i wszystko ustawione na cacy.

artekk

• 1764 / 6546
  • Ekspert
31-01-2026, 17:01
Genialne osiągi W&F, gratulacje :)

To świadczy o tym, że deck musiał być mało eksploatowany i łożyska są w dobrym stanie. No i oczywiście o Twojej profi robocie Maćku :) Kaseta Abexa też robi robotę.
Czasami można stanąć na głowie i nie chce zejść ani trochę w dół W&F. To bywa niezwykle frustrujące ;)
Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

Macio4ever

• 710 / 415
  • Ekspert
31-01-2026, 17:22
Genialne osiągi W&F, gratulacje :)

To świadczy o tym, że deck musiał być mało eksploatowany i łożyska są w dobrym stanie. No i oczywiście o Twojej profi robocie Maćku :) Kaseta Abexa też robi robotę.
Czasami można stanąć na głowie i nie chce zejść ani trochę w dół W&F. To bywa niezwykle frustrujące ;)

Dzięki Artur! Nie zapeszajmy jednak, że wszystko cacy bo jeszcze nie weryfikowałem głowicy... Nie zmienia to faktu, że nie jest mechanicznie zajechany, a ja jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa w kwestii dopieszczania:)

Tak, Abex jest sztos w kwestii jakości.

A teraz pojawia się pytanie strategiczne... recapik czy jednak nie :)
A może najpierw pomiary, recapik i ponowne pomiary aby się załamać, że cała robota funta rolek nie warta? :) :)

Nie mogłem zdobyć tych 4,7uF na 63V (po 2 pary na kanał tuż za wzmacniaczem PB), więc kupiłem na 100V, może nie zakłóci reprodukcji alikwot i nie skazi audiofilskiego powietrza ;)

EDIT

Wszystkie tact switche wymienione. 13 sztuk (ALPS SKHHAKA010, 6x6x5(wys)mm, 1N), poszło sprawnie.
« Ostatnia zmiana: 31-01-2026, 19:27 wysłana przez Macio4ever »

Hammer

• 5667 / 2960
  • Ekspert
01-02-2026, 00:12
Z kondziorami to jest różnie, popatrz na tabliczke ESR i popatrz że kondziory na dane napięcie mają jakąś tam opisaną R i teraz się okazuje że na inne napięcie to R sie zmienia.
Różne kondy mają to różnie opisane jednym się zwiększa na wyższe napięcie więcej innym mniej.
Teoretycznie mamy mierniczki ESR ale kondziorek powinniśmy badać dopiero po jego uformowaniu.... ale jest jak jest.
Zawsze można sprawdzić czy czasem wylutowany kondek nie ma lepszych parametrów nić nowy, a jak to wszystko wpływa na dżwięk to pewnie nikt nie wie.

Tak się zastanawiałem kiedyś czy czasem niektóre firmy stosują na określone napięcia, aby te parametry były jak najlepsze, oczywiście w obrębie stosowanych zasilań.