Audiohobby.pl

SONY TC-K555ESL

artekk

• 1766 / 6552
  • Ekspert
31-12-2025, 17:19
666ES kusi mnie tą mechaniką ze szpulkami DD, a trochę odstraszają głowice, o których czytałem że nie są trwałe. Być może to kolejna legenda miejska.

Niestety nie jest to miejska legenda. Wymieniałem głowicę w swoim byłym 777ES. I mam 555ESII z zajechaną.

O gustach się nie dyskutuje. To w kwestii wyglądu, czy preferowanego brzmienia.
Tu chodzi o coś innego, czego doświadczyliśmy wiele razy w zabawie z audio, stwierdzając jak długo byliśmy w czarnej d...e. Podpowiadam z czystego serca, bo przez to przeszedłem. Zwyczajnie zaoszczędzisz czas, po co słuchać gorszego magnetofonu, gdy można słuchać lepszego ?
Potem już nie ma powrotu do słabszego grania, choćby deck był najpiękniejszy. Chyba, że ma plumkać "do kotleta", to niechże wygląda i świeci ładnie.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

Wojciech7

• 2365 / 1767
  • Ekspert
31-12-2025, 17:35
O gustach się nie dyskutuje-mam odmienne zdanie - to ucieczka od tego tematu.
Chyba, że ma plumkać "do kotleta", to niechże wygląda i świeci ładnie-hehe...
Taki zestaw obiadowy jak na załączonym zdjęciu-:)))  Od razu wszystko smakuje lepiej, magnetofon całkiem fajnie
plumpa muzycznie.

RetroTape

• 924 / 1476
  • Ekspert
31-12-2025, 18:54
Podpowiadam z czystego serca, bo przez to przeszedłem. Zwyczajnie zaoszczędzisz czas, po co słuchać gorszego magnetofonu, gdy można słuchać lepszego ?
Mam zupełnie odmienne zdanie, nie poszukuję jednego magnetofonu, a inne przestały by mieć znaczenie. Lubię różnorodność konstrukcji i brzmienia. Niższe modele słucham tak samo często jak wysokie z serii. Rzadko trafiam na taki, którego nie mogę posłuchać. Nie mam chyba wielkich wymagań co do brzmienia, albo wiek już konkretnie zdegradował mi słuch.

Muzyka leci u mnie cały dzień, do wszystkiego co robię. Może gdybym miał pokój odsłuchowy i raz w tygodniu wytężał słuch słuchając opery zmienił bym nieco nastawienie. Lubię jak każdego dnia pograją różne konstrukcje, czasem chodzą wszystkie i przełączam sobie przełącznikiem co będzie słychać. Nie wyobrażam sobie, że mam i słucham jednego magnetofonu i to jeszcze brzydkiego ;)

AUDIOTONE

• 11376 / 6505
  • Moderator Globalny
31-12-2025, 19:07
OK, wróćmy już do SONY TC-K555ESL... ponieważ już zaczynamy odjeżdżać od tematu "trzech piątek" ;-)
« Ostatnia zmiana: 31-12-2025, 20:24 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 734 / 422
  • Ekspert
12-01-2026, 11:55
Ha, ha - trzy 5-ki zaczynają się z przygodami. No więc od końca grudnia stoi na cle... W końcu zacząłem atakować mailami, o co kaman? Radioaktywny? Brzydki i nie chcą wpuścić? KGHM upomina się o miedź z niego? :)

No i okazuje się, że brakuje upoważnienia... tylko gdybym nie dopytał, to bym czekał kolejne tygodnie - bo nikt się nie zająknął, że mam coś nasmarować... Może go jednak w końcu dostanę :)

Macio4ever

• 734 / 422
  • Ekspert
16-01-2026, 14:55
Dobra, złomek dojechał. Na razie łapie temperaturę i wilgotność domową - czekam z włączeniem.
Stan zewnętrzny - perfekcyjny, igła, Pewex :) Nie ma rys, przebarwień itp - tylko jest zakurzony.
Jedna focia na zajawkę - reszta wieczorem.

AUDIOTONE

• 11376 / 6505
  • Moderator Globalny
16-01-2026, 17:21
Coś mi się wydaje, że gdzieś już go widziałem.... :-) hahaha
No cóż, widać obrodziło japońskimi złomkami. To już drugi Maćku w krótkim czasie.
Wojtek.

Macio4ever

• 734 / 422
  • Ekspert
16-01-2026, 21:29
Tak, kilka Soniaczy pogłaskałem ostatnio.

Wracamy do 555ESL - wrzucam obiecane fotki. Co z różnic rzuca się w oczy:

1. Inne główne kondy w zasilaczu (Nippon Chemicon)
2. Oczywiście miedziowane chassis (KGHM lubi to :) )
3. Znacznie grubsze przewody sygnałowe (do płytki PB i od potencjometru wzmocnienia)
4. Dodatkowa masa (chyba) - przez 3/4 płytki PB idzie taki miedziany pasek wlutowany w płytkę
5. Inne lewe koło zamachowe

Inne obserwacje:
Jest zapach sandała samuraja - dobry znak
Stan miodzio, nietykany
Oryginalny pasek główny, oryginalne rolki
Mechanizm ma kaput pasek pomocniczy, koła kręcą się. Wyświetlacze OK, niewypalone
Głowica wygląda (tak na szybko, pobieżnie) na stan Pewex
Kondy to Chemikony jak w 333ESL,  Elny to chyba legenda albo w innych wersjach były stosowane.

Macio4ever

• 734 / 422
  • Ekspert
16-01-2026, 21:31
Post pod postem aby zmieścić zdjęcia. Moderatorze nie krzycz :)
Zrobiłem porównanie przewodów 333ESL vs 555ESL - na jednym ze zdjęć.

Jestem mega zadowolony na tym etapie z zakupu i nakręcony na dłubanie :) Jak wrócę z urlopu, to zacznę działać i będę dzielił się dalszymi odkryciami.

Do zrobienia jest mechanizm - serwis, paski oraz wymiana tact switchy. Czy coś jeszcze, życie i multimetr pokaże.
« Ostatnia zmiana: 16-01-2026, 21:35 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 11376 / 6505
  • Moderator Globalny
17-01-2026, 08:59
No cóż, widać obrodziło japońskimi złomkami. To już drugi Maćku w krótkim czasie.

Tak, kilka Soniaczy pogłaskałem ostatnio.

Wybacz proszę za moje niedopatrzenie... To ciągle jeden i ten sam. Hahaha. To ten co "szedł" dość długo. A ja sądziłem że ten z początku tematu to pierwszy a ten to już drugi. Także, już sobie wszystko poukładałem.
Wojtek.

Macio4ever

• 734 / 422
  • Ekspert
17-01-2026, 09:46
Tak, to jeden i ten sam 555ESL. Szedł krótko tylko stał długo na cle bo PP nie miała upoważnienia do czynności celnych.
I plan na ten jest taki aby ze mną zamieszkał :)

Wojciech7

• 2365 / 1767
  • Ekspert
17-01-2026, 11:32
Tak, to jeden i ten sam 555ESL. Szedł krótko tylko stał długo na cle bo PP nie miała upoważnienia do czynności celnych.
I plan na ten jest taki aby ze mną zamieszkał :)

To na pewno się ucieszy i odwzajemni pięknym graniem i bezawaryjnym działaniem przez 100 lat-:)))

chorazy3

• 2325 / 2269
  • Ekspert
17-01-2026, 11:55
Fajny sprzęt, gratuluję.
Miedziowanie tylko w najwyższych modelach.
Do tego pasek wciąż oryginalny.
Paweł

Macio4ever

• 734 / 422
  • Ekspert
17-01-2026, 12:01
Dziękuję :) - cieszę się jak dziecko z nowej zabawki.
Pasek ori ale szmata więc będę musiał wymienić. Jestem bardzo ciekawy ja ten złomek będzie grał.

Wojciech7

• 2365 / 1767
  • Ekspert
17-01-2026, 12:29
Dziękuję :) - cieszę się jak dziecko z nowej zabawki.
Pasek ori ale szmata więc będę musiał wymienić. Jestem bardzo ciekawy ja ten złomek będzie grał.

To będziesz w beztroskiej żywiołowej radości, oto chodzi w audio-hobby-:)))