Audiohobby.pl

SONY TC-K555ESL

Macio4ever

• 626 / 393
  • Ekspert
30-01-2026, 13:19
Ciekawe info Maćku, dzięki :)

Fakt, TCM-200 robi się całkiem fajnie.
Co drugi gniecie wybiórczo taśmy na lewej rolce (przed serwisem), więc jakie polecacie źródło lewych rolek, bo mam w tym temacie średnie doświadczenia prawdę mówiąc ?

Mi nie gniótł żaden z nich taśm ani na lewej, ani na prawej więc nie ma doświadczenia w tym względzie.

Odnośnie rolek, to prawą ori staram się zawsze ratować, lewa od Mariana jest OK. Prawej lepszej niż od Fix też nie znalazłem, oczywiście z wyjątkiem ori.

Najlepszą lewą jaką widziałem miałem w 333ESA, nie był to oryginał ale nie widziałem nigdzie na rynku takich (duża piasta). Więc jak się śmieliśmy pewnie od Minoru z Japonii :)

artekk

• 1754 / 6524
  • Ekspert
30-01-2026, 13:52
Miałem mniej szczęścia, bo reklamowałem lewe rolki od Mariana, myślałem, że macie jakieś inne źródełko ;)
Poza tym zdarzyło się, że magnetofon z rolkami od niego pojawiał się u mnie po pewnym czasie i rolki nie wyglądały za ciekawie, więc mam też wątpliwości co do ich trwałości. Wg mnie guma jest trochę za miękka. To samo tyczy się idlerów np. do Technicsa RS-B100 - kilka miesięcy i już je słychać.
Nie wykluczam, że zmodyfikował mieszankę i się poprawiło, bo dawno nic od niego nie brałem.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

Macio4ever

• 626 / 393
  • Ekspert
30-01-2026, 14:20
Miałem mniej szczęścia, bo reklamowałem lewe rolki od Mariana, myślałem, że macie jakieś inne źródełko ;)
Poza tym zdarzyło się, że magnetofon z rolkami od niego pojawiał się u mnie po pewnym czasie i rolki nie wyglądały za ciekawie, więc mam też wątpliwości co do ich trwałości. Wg mnie guma jest trochę za miękka. To samo tyczy się idlerów np. do Technicsa RS-B100 - kilka miesięcy i już je słychać.
Nie wykluczam, że zmodyfikował mieszankę i się poprawiło, bo dawno nic od niego nie brałem.

Tak idler B100 słabo, u mnie znów do wymiany.
Odnośnie rolek do TCM200 to cały czas szukam, jak coś sensownego znajdę to dam znać.

Macio4ever

• 626 / 393
  • Ekspert
30-01-2026, 21:52
Ciąg dalszy walki ze złomkiem.

Wymieniłem kondy smd - na zdjęciu pierwszym w trakcie. Otoczenia oklejam taśmą kaptonową, następnie hot-air aby zmiękczyć klej i lutownica przy jednej nóżce. Delikatnie naciskam i nóżka odlutowana. Druga to już luzik. Ścieżki całe, posprawdzałem wszystko multimetrem przed i po lutowaniu czy są przejścia.

Wymieniłem też pozostałe kondensatory zapobiegawczo, na Panasonic FC i FR

Kolejna ciekawostka - na schemacie (mam oryginalny Japoński) wzmacniacz słuchawkowy to NJM4560, na płytce jednak jest coś innego, ku memu zaskoczeniu AD712, taki sam jaki jest użyty jako wzmacniacz odczytu.

chorazy3

• 2291 / 2241
  • Ekspert
Dzisiaj o 09:57
Dobra robota.
Ja też wymieniłem wszystkie kondy na płytkach przy mechaniźmie. Nie znalazłem żadnego który by nie trzymał i wymiana nic nie zmieniła więc w sumie też zrobiłem to zapobiegawczo :)
Paweł