Wyjąłem mechanizm, stan w mojej ocenie bardzo dobry. Na zdjęciach widać prosto po rozebraniu - żadnych uszkodzeń, znaczących zabrudzeń. Koła zamachowe bez wżerów, capstany udało się domyć.
Pasek pomocniczy zamienił się w gluta. Kondy smd do wymiany, pozostałe OK ale też zamierzam jest podmienić, jak już rozebrałem, przede wszystkim bipolara, któremu zdarza się padać.
Głowica nalot po obwodzie, sama powierzchnia przynajmniej na zdjęciu bez zarzutu.
Na zdjęciu nr 2 widać główne różnice w mechanizmie referenta vs normalne modele (zaznaczone na żółto). Punkt podparcia lewego capstana jest ze szkiełkiem, jak w prawym (normalnie jest plastikowy kapsel na mosiężnym trzpieniu). Na kole zamachowym jest pierścień z magnesem. Co to daje? Magnes przyciąga koło zamachowe do płytki i tym samym opiera je o punkt podparcia ze szkiełkiem, całkowicie kasując luz wzdłużny capstana [akurat na zdjęciu płytka leży odwrotnie niż jest montowana].
Dorzucam też zdjęcie płytki REC - jak widać na zaznaczeniu tam też została dołożona dodatkowa masa, jak na płytce PB.