Audiohobby.pl

Odtwarzacz sieciowy i jego system operacyjny

pień

• 3131 / 1643
  • Ekspert
12-09-2025, 18:06
Dlaczego bzdety?   Chociaż coś, bo ja to pierwszy raz na oczy zobaczyłem.   I chociaż dalej nic nie wiem hehehehe, to teraz można kminić że to R.J  to ma związek z komunikacją wewnętrzną interfejsu żeby te jego scalaki od przydasiów komunikowały sie jakoś ze sobą.   No ale paznokcia za to nie dam hehehehe

---Oczywiście AKM-y regują zmianą dźwięku gdy to R.J mam uruchomione na ostatnim poziomie menu.  Po wyjściu z tego wszysko wraca do normy że się tak wyrażę.   Wyświetlacz dalej wyświetla tylko parametry strumienia.   Znaczy ile to kHz i ilu bitowy sygnał, PCM  czy ew. DSD i to wsio.
« Ostatnia zmiana: 12-09-2025, 18:10 wysłana przez pień »

ArturP

• 1451 / 3403
  • Ekspert
12-09-2025, 19:12
https://www.google.com/search?q=transmisja+danych+R.J+po+magistrali+I2C&rlz=1C1_____plPL1039PL1039&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Transmisja danych w systemie "R.J." (najprawdopodobniej chodzi o "R.J.R.J.", czyli "Read Data" - odczyt danych, od czegoś innego lub "Request Junction" - zapytanie o połączenie) po magistrali I2C polega na tym, że mikrokontroler nadrzędny (master) inicjuje komunikację i wysyła polecenie odczytu danych z urządzenia podrzędnego (slave), a następnie magistrala synchronizuje ten transfer za pomocą linii zegarowej (SCL) i linii danych (SDA), po której przesuwane są dane w sposób półdupleksowy.
Kluczowe elementy transmisji danych po magistrali I2C:
Master i Slave: W systemie I2C zawsze jest jedno urządzenie nadrzędne (master), zazwyczaj mikrokontroler, oraz jedno lub wiele urządzeń podrzędnych (slave), np. czujniki lub wyświetlacze.
Adresy urządzeń: Każde urządzenie slave ma przypisany unikalny adres (zazwyczaj szesnastkowy), który pozwala masterowi na wybór, z którym urządzeniem chce się komunikować.
Linie magistrali: Komunikacja I2C wykorzystuje tylko dwie linie:
SCL (Serial Clock): Linia zegarowa, która synchronizuje transfer danych między urządzeniami.
SDA (Serial Data): Linia danych, która służy do przesyłania informacji w obu kierunkach (półdupleksowo).
Protokoł transmisji: Master inicjuje komunikację, wysyłając adres urządzenia slave, które ma być odpytane. Urządzenie slave odpowiada, gdy zostanie wywołane przez mastera, i wysyła żądane dane.
Przykładowy scenariusz (R.J. odczyt danych):
Master wysyła adres slave: Master inicjuje transmisję i wysyła adres urządzenia slave, od którego chce odczytać dane.
Master wysyła polecenie odczytu: Po uzyskaniu odpowiedzi od slave'a, master może wysłać konkretne polecenie odczytu lub ustawić stan do odczytu danych z określonych rejestrów slave'a.
Slave wysyła dane: Urządzenie slave zaczyna wysyłać dane na linii SDA do mastera.
Master odbiera dane: Master odbiera dane i potwierdza ich przesłanie
« Ostatnia zmiana: 12-09-2025, 19:15 wysłana przez ArturP »

pień

• 3131 / 1643
  • Ekspert
12-09-2025, 20:30
:)
 Ojaaaaa cie kręce.  Zbudowałem potwora i nie wiem co on robi hehehehe
  Jeżeli jutro mój >streamer<  powie np:  eeee- tyyyy, weź te dźwieki zabierz bo mnie wq......   To pewnie odpowiem -   spoko, już wyjmuję kabelek USB.
heheheheh
   No dobra, tak dla zasady trzeba będzie trochę temat liznąć, może coś z tego będzie :)
Raz już miałem nadymanie opon mózgowych z groźbą pęknięcia dętki, związane z tematem filtrów w dac-ach/   No ale trochę to oświeciło głąba i poświeciło na bzdury jakie na ten temat ludzie piszą w necie.

Z innej beczki.   Dzisiaj to praktycznie cały dzień pCp jedzie z playlistą przypadkową-  z całego zbioru muzy.   Powiem wam że strasznie ograniczony jestem w tym co normalnie słucham.   Ogromna większość z tego co on mi serwuje z własnych zbiorów :)
    To  jakaś nowość i nawet nie przypuszczałem ile fajnych utworów mam na dysku :)
Był jeden zgrzyt.  Bo nagle sygnał testowy 10 kHz  0dB  mi po uszach.   Mam tam folder z sygnałami testowymi heheheh

pień

• 3131 / 1643
  • Ekspert
28-12-2025, 14:57
 Dzisiaj, moja krecia natura dała znać :)  Zacząłem ryć i grzebnąłem w Lyrionie, w sensie że na wszelki wypadek instalowałem cały system na nowej karcie bo gdyby coś zdechło to strat nie ma, jakby.   Chyba że by rozwaliło dysk z muzyką-  ale nie rozwaliło hehehehe.
  Zarzuciłem na dzień dobry obsługę tych wszyskich przekręciarzy typu Dezer, Qobuz, przegapiłem spotify i Youtube Music.  Spotify pryszcz bo i tak tam nie włażę już od długiego czasu.   Generalnie i tak mało gdzie a jeżeli już to Youtube.   Z tym że tego jełopotube to na wierzchu nie widać- trzeba gdzieś wyryć go we wtyczkach a na bank jest.   Fajną playlistę tam sobie zrobiłem i fajnie byłoby ją mieć pod ręką bez szarpania się z komputerami, kablami itp.....
   Nawet zacząłem żałować że pCP nie umie odtwarzać video bo chyba by mi się spodobało,  obraz przez hdmi oczywiście umie podać na jakieś dużego telewizora :)
   No dobra, nikt nie jest idealny przecie.
Trzeba będzie jeszcze jakiś dysk z Kataju zamówić-  stary na szwach trzeszczy i niczego więcej nie zmieści.

pień

• 3131 / 1643
  • Ekspert
29-12-2025, 09:30
Padło na mnie jakby :)   To jak misja swego rodzaju jak dawniej gdzie bierzemy jakiś żaglowiec, ładujemy na niego ostrzone żelastwo i paru duchownych.  Płyniemy ratować owieczki przed mękami piekielnymi do nowego świata,  pełnego dzikich i grzesznych narodów  :)    To taka teoria bo jak było i wyszło to każdy raczej wie z lekcji historii.
   Trafiłem jednak na fajny tekst i kogoś może zainteresować:

https://4hifi.pl/a10,lms-lyrion-music-server.html

Krzysztof_M

• 1910 / 5898
  • Ekspert
29-12-2025, 16:19
Padło na mnie jakby :)   To jak misja swego rodzaju jak dawniej gdzie bierzemy jakiś żaglowiec, ładujemy na niego ostrzone żelastwo i paru duchownych.  Płyniemy ratować owieczki przed mękami piekielnymi do nowego świata,  pełnego dzikich i grzesznych narodów  :)    To taka teoria bo jak było i wyszło to każdy raczej wie z lekcji historii.
   Trafiłem jednak na fajny tekst i kogoś może zainteresować:

https://4hifi.pl/a10,lms-lyrion-music-server.html
Oooo, Koledzy z 4HiFi są z Gliwic. Może ich nawiedzę, bo spodobało mi się ich podejście do tematyki :)
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

pień

• 3131 / 1643
  • Ekspert
29-12-2025, 21:07
 Za jakiś czas jadę do Chorzowa-  taki jest plan.   To możliwe wielce że też zahaczę o Gliwice :)
     Niby to mnie do Lyriona przekonywać już nie trzeba heheheheh   ale z ciekawości, zasięgnąć jęzka i dowiedzieć się czegoś więcej.

ed>   Zamiast spać to ja ryję po nocy.   Odnośnie video na Lyrionie-    właśnie dokopałem się do wtyczki autorstwa philippe44
cyt.  z ramki
 This Logitech Media Server (LMS) plugin allows the audio track of LCI/TF1 videos to be played on any Squeezebox.
It chooses the smallest video resolution (or audio only if availabe) to minimize bandwidth usage. Please note that the whole file may be streamed to the LMS server, not only the audio.

wprawdzie nie wiem co to LCI ani TF1  ale chyba zapodam wytczkę i sie zobaczy heheheh
« Ostatnia zmiana: 29-12-2025, 23:19 wysłana przez pień »