Audiohobby.pl

Odtwarzacz sieciowy i jego system operacyjny

Krzysztof_M

• 1882 / 5833
  • Ekspert
07-09-2025, 00:26
A to pech :(
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

pień

• 3065 / 1578
  • Ekspert
07-09-2025, 00:44
 Trza było uważać a nie na pałę heheheheh.
 Teraz ochłonąłem bo posłuchałem sobie muzy troszkę.   Może jutro poprawki zrobię ale jak to mówią>
   Niedzielna praca w g.....o sie obraca.    Piwo jest- sprzęt działa- pogoda też pewno Ok będzie.    Zawsze jest powód żeby nic nie robić konkretnego.

pień

• 3065 / 1578
  • Ekspert
07-09-2025, 23:18
Dzisiaj motanina z innymi zabawkami.  Jednak w czasie oczekiwania na pobierane pliki zrobiłem okienko.  To zamiast lampek  heheh

Krzysztof_M

• 1882 / 5833
  • Ekspert
07-09-2025, 23:57
Okienka w dachu jeszcze w sprzęcie nie widziałem, ale fajnie wyszło :)

pień

• 3065 / 1578
  • Ekspert
08-09-2025, 09:42

pień

• 3065 / 1578
  • Ekspert
10-09-2025, 13:25
 Sparing nie odbył się w zeszłą niedzielę z powodu niesprzyjającej aury.   Padało tam na wiosce chłopaków tak że na górkę chcieli już uciekać, potopem groziło. Wszystkie dróżki w dołkach gdzie mają kontakt z cywilizacją już im zalało.
 Wprawdzie u mnie też lało zdrowo bo podobno 140 litrów wody ma metr spadło.  Ale u mnie płaski teren, rolniczy, ziemia na proch wysuszona całym gorącym afrykańskim latem i wsiąkło bez sensacji.  U nich już górki i mała masakra była bo jeszcze więcej wody im chlusnęło.
  Nie szkodzi, bo oczywiście mój ślimak II jeszcze całkiem do końca nie zrobiony hehehehe.   Postanowiłem go jednak dozbroić w BT i przy okazji dorobić komplet gniazd wejściowych wprost do interface żeby można było obejść malinkę z PCP.   Coax już dorobiłem i przy okazji zweryfikowałem pewnego kita, który widziałem na Youtube.
   To że kit jakiś marny to na samym wlocie już wiedziałem, dzisiaj tylko dla pewności swoje przypuszczenie potwierdzałem.
Aaaa, no i jeszcze jeden komplet konektorów wyjściowych bo planuję pewne machinacje głośnikowo-kablarskie :)

Krzysztof_M

• 1882 / 5833
  • Ekspert
10-09-2025, 21:58
Zobacz, Tascam był pierwszy z ruchomym ekranem :)
https://tascam.com/us/product/hs-4000

pień

• 3065 / 1578
  • Ekspert
10-09-2025, 23:23
Noooszkurczaki :(    Ale okna w deklu nie ma :)  Ponadto zmieściłem się w skromniejszym budżecie.
Chociaż można się czepiać że nie ma nagrywania .
  Zużycie energii zasadniczo porównywalne, chociaż musiałbym już dosyć głośno słuchać.  Normalnie to wypadałby u mnie jakie 20-25 W średnio.   Nie zmierzyłem jeszcze bo mi się gdzieś moje gniazdko z licznikiem zawieruszło.

pień

• 3065 / 1578
  • Ekspert
11-09-2025, 09:57
  W sumie przez tego Tascama to teraz zastanawiam się >  nooo,  a czego on nie umie nagrywać?
Chyba przeróbka takiego rpi na magnetofon nie powinna być zbyt trudna hahahhahaha.   ADC na świecie mnóstwo w cenie od 1,5 talara zaczynając

Krzysztof_M

• 1882 / 5833
  • Ekspert
11-09-2025, 13:11
PCP potrafi obsłużyć wejścia analogowe i wysłać z nich strumień tak jakby były plikami z muzyką.
Możliwe, że dałoby się też to nagrywać.
Ale nie pytaj mnie jak bo nie sprawdzałem :)

pień

• 3065 / 1578
  • Ekspert
11-09-2025, 19:00
Ja tym bardziej pojęcia nie mam.   No ale bajer byłby fajny :)  taki klawisz rec .   Trzeba będzie poczytać jeszcze o tym PCP

Krzysztof_M

• 1882 / 5833
  • Ekspert
11-09-2025, 19:27
Niedawno sprawiłem sobie nagrywaczkę aby uniezależnić się od komputera i mieć możliwość nagrania np. winyla, z którym kolega przyszedł i po odsłuchaniu zabierze ze sobą.
Tascam DR-60DMk2

pień

• 3065 / 1578
  • Ekspert
11-09-2025, 21:01
Wygląda jak sprzęt warsztatowy, komplet do spawarki jakiej- bez urazy oczywiście :)   No ale to chyba nie jest takie w gabarycie poważne?   
 Fajna sprawa to jest właśnie do takiego zastosowania jak mówisz.
   No a co do zapisu przez PCP to na nic jeszcze nie trafiłem.   Tam na forum Lyriona chłopaki opisują jakieś próby zgrabienia sygnału audio i podania go już w cyfrowej wersji dla playera.  Z lepszym lub gorszym skutkiem oczywiście ale o zapisie nic nie widać, picore to gra oczywiście jak każdą zwykłą >transmisję.
   To musiałaby być jakaś wtyczka dodająca guzik >rec<  w systemie a na takie coś nie trafiłem jeszcze.    Przynajmniej jeśli idzie o zapis aktualnego strumienia, który idzie we flac np.  z jakiegoś radia.   W takim wypadku żadne ADC nie byłoby nawet potrzebne- tylko zapis tego w plik.
  Sama malina umie zapisywać coś w WAW ale ma gigantyczne ograniczenie-  pamięci malince to na minute albo dwie wystarczy i kaplica a nikt nie rozwijał tej idei żeby mogła to gdzieś dalej sprzedawać na jakiś oddzielny nośnik.   To już trzeba być oblatanym w korycie programistą a nie takim cienkim userem kretynem jak ja np.

pień

• 3065 / 1578
  • Ekspert
12-09-2025, 16:52
 Chopy,  czy ktoś wie może co to jest , że się tak wyrażę >  transmisja danych R.J  po magistrali I2C ?
   Dzisiaj skompletowałem amanero we wszystkie przydasie typu BT, dodatkowe niezależne USB i jeszcze jakieś tam inne których pewnie nigdy nie użyję.   No i po dodaniu tego stada wyświetlaczyk interface zaczął wyświetlać to R.J-  niby to 24bity jest.
 Mój AKM na to reaguje w ten sposób że gra o parę decybeli głośniej z troszkę podbitymi wysokimi tonami.
  Kontaktu ze światem poza I2C  dac nie posiada.
     Czy to może być odpalenie jakiegoś filtra w samych AKM, bo ja tylko zworką wymusiłem >sharp roll.   Reszta filtrów wisi nie uruchomionych na zworkach, ale też i nie zablokowane przed użyciem.

Wojciech7

• 2224 / 1642
  • Ekspert
12-09-2025, 17:02
W internecie są takie informacje na ten temat:
"Transmisja danych "R.J" (która może oznaczać
RJ, R.J., protokół, płyta rejestratora) po magistrali I2C jest ogólnie niemożliwa, ponieważ I2C to protokół komunikacyjny do połączenia układów scalonych, a "R.J." prawdopodobnie odnosi się do urządzenia, które nie jest z natury zgodne z I2C, a które wymagałoby konwertera lub adaptera, aby komunikować się za jego pomocą. I2C jest protokołem dwuprzewodowym (SDA - dane, SCL - zegar), wykorzystywanym przez mikrokontrolery do komunikacji z urządzeniami takimi jak czujniki, wyświetlacze czy ekspandery poprzez ich unikalne adresy
"

"Dlaczego "R.J." nie może komunikować się z I2C?

Różne protokoły: "R.J." prawdopodobnie odnosi się do urządzenia o innym interfejsie lub protokole, a I2C jest protokołem przeznaczonym do komunikacji pomiędzy układami scalonymi o niskiej prędkości. "

Jeśli jakieś bzdety przepisałem-to sorry-((((