Cała ta dyskusja opiera się na .... ? czym? nie przedstawiłeś żadnego filmu pokazującego efekty o których mowa, szukamy dziury w całym.
specjalnie dzisiaj rano nagrałem Ci jak to wygląda w kaseciaku model 373 Technicsa w którym nie grzebałem po uszy, rolki wymieniałem ponad rok temu a i tak się sparszywiły bo chinolskie.
Tak to wygląda u mnie , a takie ruchy to normalna sprawa, w muzyce nie słychać tego,
Ponadto na fotce u mnie nie ma żądnych sprężynek, może zmienili coś. w każdym razem głowica obraca się lekko, można ją wytrącić z położenia, nie jest na sztywno.
Docisk głowicy ustawia pod spodem sprężynka na krzywce
Jeśli objawy są sporo większe wpływ na to mają najpierw rolki, kto powiedział że nowe nie są zbuki ? pare lat temu pokazywałem wadliwe rolki do Technicsów nówki sztuki.
Po rolkach prowadnice, są one malutkie , i taśma może nie dokładnie sie prowadzić jakby coś było nie tak..
Nagraj z ciekawości na innym kaseciaku 8 khz i sprawdź na tym choćby dla porównania kasety serwisowej, a czy ona jest 100% ?
Wszystko potwierdzaj filmami bo to przynajmniej widać.
Jest jeszcze jedna możliwość.... choćby skały srały coś sie dzieje i nie wiemy dlaczego....
Kopiarki to sprzęt masowo produkowany i miały za zadanie tyrać, były obarczone błędami konstrukcyjnymi, produkcyjnymi itd....są egzemplarze lepsze i gorsze, tutaj rozbieżność 20 hz to nawet czasem dobrze........ szkoda w nie pakować.......
Są reversy lepiej wykonane, ale i były sporo droższe.