Audiohobby.pl

Technics RS-TR333

Macio4ever

• 926 / 507
  • Ekspert
21-03-2026, 14:45
Częściowo to ograniczenia konstrukcji, częściowo ustawienie, część pewnie zużycie.

Robiłem ostatnio autorevers w RX80 i tam w obydwie strony jest OK ale ustawianie robiłem kilkukrotnie. Tzn jeśli po ustawieniu FWD, zrobiłem REV, to wracałem do FWD i sprawdzałem. Tak kilka razy aby znaleźć idealne ustawienie. Po obrocie głowicy było na moment odchylenie ale wracało do ładnej prostej. To był mechanizm ALPS.

Teraz robię mecha Soniacza, to opowiem czy też będzie ładnie czy lipton.

Masz drugą kasetę do skosu aby sprawdzić? Lub też po obrocie głowicy obróć też kasetę, wtedy będzie idealnie miarodajny pomiar.

dalip1

• 19 / 557
  • Nowy użytkownik
21-03-2026, 17:50
Ja też jakoś to wyśrodkowałem w podobny sposób jak kolega opisał tak, aby azymut był jak najbardziej powtarzalny, a nie jak najbardziej dokładny. No ale wtedy idealnie nie jest bo mam praktycznie cały czas większa lub mniejsza elipsę.
Kasetę zawsze obracam przed zmianą trybu. Niestety nie mam innej kasety testowej.
Jaką polecasz jako alternatywę ? Też mam w planie zakup bo na przyszłość się mi na pewno przyda.

Macio4ever

• 926 / 507
  • Ekspert
21-03-2026, 18:22
Kup Abexa 8kHz (TCC-152) lub jeśli ogarniesz sprawdzanie na kompie z filtrowaniem, to Abexa multifreq wtedy masz skos/wf i poziom na jednej (opisałem procedurę używania w dedykowanym wątku).

Ja robię wszystko na Abexie, mam HPR pomocniczo (głównie używam 1kHz do wysokości i 31-18kHz do sprawdzania odczytu, czasami Dolby jako cross check)

U mnie skosy wyszły jak na zdjęciach - zobaczy w wątku RX80ES
« Ostatnia zmiana: 21-03-2026, 18:30 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 11447 / 6590
  • Ekspert
22-03-2026, 19:13
Częściowo to ograniczenia konstrukcji, częściowo ustawienie, część pewnie zużycie.

Tak pisze Maciek, obstawiam ułomność i zużycie konstrukcji. Mechaniki z serii AR300 jako wersja z reversem lubiły się rozjeżdżać czasami.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

dalip1

• 19 / 557
  • Nowy użytkownik
30-03-2026, 10:37
Stan mechaniki w tym egzemplarzu jest bardzo dobry i sprawdziłem dosłownie wszystko włącznie ze sprężynkami, które ustawiają głowicę po obrocie.

Chyba wiem w czym tkwi problem!

Te głowice obrotowe mają minimalny luz na boki jak pokazałem na zdjęciu.

Co ciekawe, widziałem takich głowic wiele i nawet nowe oryginalne nie używane mają taki sam luz więc zapewne tak zrobiła fabryka. Luz tam musi być aby obrót był bezproblemowy.

Właśnie ten minimalny luz ma wpływ na azymut ponieważ sprawdziłem lekko zmieniając położenie głowicy podczas testu na kasecie testowej.
Nie da się w takiej głowicy ustawić azymutu idealnie ponieważ zmienia się punkt oparcia głowicy. Możemy ustawić idealny azymut tylko dla jednego punktu oparcia, a jak głowica po obrocie ustawi się w minimalnie innym punkcie to już jest rozjazd.

Czyli faktycznie ułomność konstrukcji i pewnie pozostaje to jakoś uśrednić.

Na szczęście FWD działa nienagannie i zawsze azymut jest ten sam a w REW jest jak jest. Czasem mam linię prostą pod kątem 45 stopni czyli ideał a czasem elipsę a czasem nawet prawie okrąg...

Jednak te obrotowe głowice to był chybiony pomysł...

SAnd

• 88 / 1114
  • Użytkownik
30-03-2026, 16:43
Nie wiem czy to coś zmieni ale może weź wymień te sprężynki od śrubek do ustawienia azymutu. Prawa jeszcze jako tako ale lewa... zwój opiera się o zwój, dziwnie skręcona... Przy okazji ocenisz też stan śrubek.

Macio4ever

• 926 / 507
  • Ekspert
30-03-2026, 18:11
To co napisał SAnd to jedno. Dwa - zaznaczony przez Ciebie luz (kierunek) ma wpływ na wysokość głowicy, a nie azymut. Na azymut ma wpływ kąt obrotu oraz może mieć krzywe prowadzenie taśmy np przez rolkę lub prowadnicę.

Popatrz dokładnie czy coś nie przeszkadza w równym obrocie. Da się ustawić nieźle na obrotowym mechanizmie - zobacz RX80, tak samo mam w 99ES.

dalip1

• 19 / 557
  • Nowy użytkownik
30-03-2026, 19:16
Dziękuję za zainteresowanie.

Te sprężynki to każda z tych głowic takie ma. Też się nad tym zastanawiałem ale one taka są fabrycznie.

Jak w momencie gdy losowo ustawi się zły azymut np okrąg i wtedy nacisnę lekko od góry ten szary okrągły element, który obraca głowice to azymut ustawia się na poprawny (linia). Jak podniosę kasetę delikatnie do góry od strony głowicy i szpuli odbiorczej to też się poprawia.
Jak mam przypadek w którym ustawi się dobry azymut i zrobię to samo to go wtedy psuję.

Rolki mam nowe, nie maja bicia, tak samo jak oś kapstanu.
Próbowałem ruszać rolkami, hamować szpule odbiorcza lekko palcem, nic to nie zmienia.
Zmienia tylko to co napisałem powyżej.

Prowadnice na oko są proste.

Ogólnie tracę powoli i nerwy i nadzieję...
« Ostatnia zmiana: 30-03-2026, 19:36 wysłana przez dalip1 »

Hammer

• 5849 / 3051
  • Ekspert
30-03-2026, 19:47
A czy w odsłuchu, jeśli można to tak nazwać jest to słyszalne ?

dalip1

• 19 / 557
  • Nowy użytkownik
30-03-2026, 20:13
Tak. Nagrania z reverse mają mniej HF gdy odtwarzam je na FWD i odwrotnie. Jest rozjazd pomiędzy trybami. Szczególnie to słychać na kasetach typu 2.

Macio4ever

• 926 / 507
  • Ekspert
30-03-2026, 20:19
Może tak ma, trudno powiedzieć. Obejrzyj na spokojnie raz jeszcze mechanizm obracania głowicą czy nic nie haczy. Może odkręć obydwie śruby mocniej i spróbuj złapać poprawny azymut przy innym naprężeniu sprężyn.

No i moim zdaniem lepiej dwie delikatne elipsy niż kreska i jajo :)
« Ostatnia zmiana: 30-03-2026, 20:24 wysłana przez Macio4ever »

pień

• 3339 / 1789
  • Ekspert
31-03-2026, 08:20
Nie fiksujcie się tylko na samej głowicy.   Kaseta dobrze siedzi?   Ona też ma kilka blaszek i sprężynek i kołków które ją powinny trzymać w >określonej pozycji<
  Może kołek ułamany -skrzywiony itp.......
Same kable pod głowicą źle ułożone itp....

Macio4ever

• 926 / 507
  • Ekspert
31-03-2026, 21:31
To tez słuszna uwaga odnośnie aspektów poza głowicą.

Zrób może test nie obracając kasety tylko sprawdzając skos wł/wył revers. Być może odchylenie wynika z tego, że sama kaseta nie trzyma idealnie skosu (konkretny egzemplarz).

Hammer

• 5849 / 3051
  • Ekspert
01-04-2026, 07:51
Cała ta dyskusja opiera się na .... ? czym? nie przedstawiłeś żadnego filmu pokazującego efekty o których mowa, szukamy dziury w całym.
specjalnie dzisiaj rano nagrałem Ci jak to wygląda w kaseciaku model 373 Technicsa w którym nie grzebałem po uszy, rolki wymieniałem ponad rok temu a i tak się sparszywiły bo chinolskie.

Tak to wygląda u mnie , a takie ruchy to normalna sprawa, w muzyce nie słychać tego,
Ponadto na fotce u mnie nie ma żądnych sprężynek, może zmienili coś. w każdym razem głowica obraca się lekko, można ją wytrącić z położenia, nie jest na sztywno.
Docisk głowicy ustawia pod spodem sprężynka na krzywce

Jeśli objawy są sporo większe  wpływ na to mają najpierw rolki, kto powiedział że nowe nie są zbuki ? pare lat temu pokazywałem wadliwe rolki do Technicsów nówki sztuki.
Po rolkach prowadnice, są one malutkie , i taśma może nie dokładnie sie prowadzić jakby coś było nie tak..
Nagraj z ciekawości na innym kaseciaku 8 khz  i sprawdź na tym choćby dla porównania kasety serwisowej, a czy ona jest 100% ?
Wszystko potwierdzaj filmami bo to przynajmniej widać.

Jest jeszcze jedna możliwość.... choćby skały srały coś sie dzieje i nie wiemy dlaczego....
Kopiarki to sprzęt masowo produkowany i miały za zadanie tyrać, były obarczone błędami konstrukcyjnymi, produkcyjnymi itd....są egzemplarze lepsze i gorsze, tutaj rozbieżność 20 hz to nawet czasem dobrze........ szkoda w nie pakować.......
Są reversy lepiej wykonane, ale i były sporo droższe.
« Ostatnia zmiana: 01-04-2026, 07:58 wysłana przez Hammer »

Macio4ever

• 926 / 507
  • Ekspert
01-04-2026, 08:47
Hammer, zgubiłeś gdzieś blaszkę i sprężynki :) - poważnie, tak to wygląda. Wygląda jakby Ci fartem te skosy trzymał. Nawet popatrzyłem na nagrania z napraw i tam w tym modelu głowice mają blachy i śrubki ze sprężynkami. Chyba, że były jakieś inne wersje tego decka....

Kolega filmów nie wstawił ale napisał, że słyszy różnicę. Popróbujmy jeszcze, może uda się pomóc. Akurat nie znam tego modelu, natomiast Soniacz którego robię trzyma skosy mając podobną konstrukcję głowicy.

Popieram też pomysł z testem na innej kasecie oraz innym zestawie rolek. Ja też trafiłem lipne rolki Panasa z North, które są jajowate.

Jeśli nie inny komplet rolek, to zamienić obecne miejscami i zobaczyć czy ma to wpływ na wynik. Krok po kroku eliminować poszczególne składowe toru.
« Ostatnia zmiana: 01-04-2026, 09:09 wysłana przez Macio4ever »