Audiohobby.pl

Technics RS-TR333

Macio4ever

• 776 / 446
  • Ekspert
21-03-2026, 14:45
Częściowo to ograniczenia konstrukcji, częściowo ustawienie, część pewnie zużycie.

Robiłem ostatnio autorevers w RX80 i tam w obydwie strony jest OK ale ustawianie robiłem kilkukrotnie. Tzn jeśli po ustawieniu FWD, zrobiłem REV, to wracałem do FWD i sprawdzałem. Tak kilka razy aby znaleźć idealne ustawienie. Po obrocie głowicy było na moment odchylenie ale wracało do ładnej prostej. To był mechanizm ALPS.

Teraz robię mecha Soniacza, to opowiem czy też będzie ładnie czy lipton.

Masz drugą kasetę do skosu aby sprawdzić? Lub też po obrocie głowicy obróć też kasetę, wtedy będzie idealnie miarodajny pomiar.

dalip1

• 10 / 497
  • Nowy użytkownik
21-03-2026, 17:50
Ja też jakoś to wyśrodkowałem w podobny sposób jak kolega opisał tak, aby azymut był jak najbardziej powtarzalny, a nie jak najbardziej dokładny. No ale wtedy idealnie nie jest bo mam praktycznie cały czas większa lub mniejsza elipsę.
Kasetę zawsze obracam przed zmianą trybu. Niestety nie mam innej kasety testowej.
Jaką polecasz jako alternatywę ? Też mam w planie zakup bo na przyszłość się mi na pewno przyda.

Macio4ever

• 776 / 446
  • Ekspert
21-03-2026, 18:22
Kup Abexa 8kHz (TCC-152) lub jeśli ogarniesz sprawdzanie na kompie z filtrowaniem, to Abexa multifreq wtedy masz skos/wf i poziom na jednej (opisałem procedurę używania w dedykowanym wątku).

Ja robię wszystko na Abexie, mam HPR pomocniczo (głównie używam 1kHz do wysokości i 31-18kHz do sprawdzania odczytu, czasami Dolby jako cross check)

U mnie skosy wyszły jak na zdjęciach - zobaczy w wątku RX80ES
« Ostatnia zmiana: 21-03-2026, 18:30 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 11409 / 6530
  • Ekspert
22-03-2026, 19:13
Częściowo to ograniczenia konstrukcji, częściowo ustawienie, część pewnie zużycie.

Tak pisze Maciek, obstawiam ułomność i zużycie konstrukcji. Mechaniki z serii AR300 jako wersja z reversem lubiły się rozjeżdżać czasami.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.