Witam Panowie!
Poruszałem już temat niekompatybilności stron w kasetach oryginalnych/licencyjnych:
http://audiohobby.pl/index.php?topic=14044.105W chwili obecnej wrócił z naprawy mój Technics RS-BX701 i zacząłem odsłuchiwanie moich zbiorów.
Na chwilę obecną na ok 170 kaset oryginalnych przesłuchałem ok 70.
W około 8 przypadkach występuje wyraźny problem - jedna strona brzmi normalnie OK, druga natomiast jest taka przymulona, zbasowana i ciężko się tego słucha.
Problem dotyczy kaset z lat 90/00 ale też wydawnictw z epoki - np Dio Last in Line pierwsze wydanie USA z 1984 Warner Bros roku czy Iron Maiden - zachodnie wydanie EMI z lat 80-tych. Dio był wcześniej odsłuchiwany przez zaufanego sprzedawcę i stwierdził dobra jakość odsłuchu. Nie chce mi się jakoś wierzyć, że w latach 80 - tych wypuściliby takie buble...
W kilku innych przypadkach (ok 5 kaset) jest delikatna różnica w głośności stron i takim małym zbasowani dźwięku - raczej przy słuchaniu cała strona po całej stronie nie rzuca się to może zbytnio w uszy.
Co może być powodem tych znaczących różnić w odsłuchu - magnetofon czy taśmy?
Tak jak pisałem magnetofon jest po serwisie, ogólnym przeglądzie i konserwacji.
Dwie z tych wadliwych kaset były odsłuchiwane na Technics RS-BX747 i występował ten sam problem.
Z drugiej strony nie chce mi się wierzyć, że na 70 kaset ponad 10 jest wadliwych...
Na chwilę obecną nie mam gdzie odsłuchać tych "wadliwych" pozycji.
Co radzicie?