Od nie dawna stałem sie posiadaczem czegoś takiego:
Na
aukcji jakiej kupowałem w opisie przedmiotu widniało: Po przeglądzie i w dobrej kondycji.
Jak dostałem przesyłkę to po (pobieżnym) przeglądzie serwisowym okazało się:
Wymieniłem wszystkie RIFY μ47 na μ56 (nie miałem innych) - oczywiście nowe.
Oczywiście płytkę oczyściłem w myjkach ultradźwiękowych:
Kondensatory elektrolityczne w zasilaczu wymieniłem na nowe.
Magnetofon zaczął grać. Nagrywać, odtwarzać, przewijać. Wszystkie funkcje działają.
Jednak pozostał w nim jeden problem. Może ktoś się z tym spotkał. Od samego początku, co jakiś czas odtwarzany dźwięk zaczyna charczeć aż do całkowitego zaniku. Dzieje się to zarówno przy zapisie jak i podczas odczytu. Jeśli jednak podczas zapisu przełącznik INPUT/TAPE znajduje się w pozycji INPUT, to dźwięk jest odtwarzany idealnie. Nagranie również jest idealne. Po przełączeniu s powrotem na TAPE dalej dźwięk jest charczący (mniej więcej tak jak wyłączam napięcie anodowe w moim wzmacniaczu lampowym i rozładowują się kondensatory) ścisza się i jest mocno zniekształcony. Z tym wyjątkiem, że tutaj w losowym momencie potrafi wrócić by znów działać poprawnie, nawet kilka godzin. Przed wymianą uszkodzonych kondensatorów Rifa myślałem, że one aż tak bardzo obciążają zasilanie. Jednak mój wniosek jest mocno niedorzeczny, ponieważ siadały by wtedy wszystkie układy magnetofonu a nie tylko wzmacniacz odczytu. Nie ma to nic wspólnego z zanikiem napięcia +/-12V zasilającym wzmacniacz, ponieważ zasila ono wszystkie układy toru audio a one pracują. Wymieniałem też wzmacniacz operacyjny TBA931/3, usterka dalej pozostała.
Zaraz po wymianie kondensatorów postanowiłem (z premedytacją) zmniejszyć o jeden rząd wartości bezpieczników znajdujących się wewnątrz magnetofonu (2A - 1,6A, 800mA - 630mA, itd). Zrobiłem to po to, żeby zminimalizować straty spowodowane nadmiernym obciążeniem zasilacza. Magnetofon działa dalej tak samo. Pobory prądu wewnętrznych układów nie przekraczają założonych wartości.
Mnie się pomysły skończyły, zasugerujecie jakieś rozwiązanie?
Schemat do pobrania
tutaj.